Recept: Lyxig påskdessert med acai

Recept och bild av Marja Folcke, bakasockerfritt.se
Ingredienser till 4 portioner
Chokladpannacotta:70 gram mörk choklad, utan tillsatt socker 1 gelatinblad 2 dl vispgrädde 1 ½ msk sockerersättning ev. 1-2 tsk Acaipulver Acaipannacotta:3/4-dels gelatinblad 1 ½ dl vispgrädde 1 ½ msk Acaipulver ½-1 msk sockerersättning ev. 1 krm vaniljpulver Havtornscurd (frivilligt):100- 120 gram havtorn, frysta 30 gram smör 1 ägg ca 2 msk sockerersättning ev. 1 krm vaniljpulver | Näringsinnehåll | 1 port (utan havtornscurd) | Energi | 379 kcal | Protein | 3,25 g | Kolhydrat | 3,22 g | Fett | 39,,5 g |
|
Gör så här:
Chokladpannacotta:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Rör ner sötning, acaipulver och mörk choklad i bitar. Blanda noga. Värm eventuellt upp något om chokladen inte löser sig helt. Kläm ut allt vatten från gelatinbladet och rör ner även detta. Fördela i glas. Låt stå kallt i minst 45 minuter.
Acaipannacotta:
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden, ta bort från plattan. Rör ner resterande ingredienser och blanda noga. Kläm ut allt vatten från gelatinbladet och rör ner även detta. Fördela ovanpå chokladlagret. Låt stå kallt i minst 45 minuter.
Havtornscurd:
- Tina havtornen. Mixa med en stavmixer och sila genom en sil (tesil går bra) för att få ut "saften". Lägg havtornssaft samt ägg, sötning och vanilj i en kastrull och sjud under någon minut under noga omrörning tills konsistensen tjocknat. Blanda därefter ner smöret. Fördela i ett tunt lager överst på desserten. Låt stå ytterligare ett par timmar tills konsistensen på hela desserten fått stå till sig och stelna.
- Förvaras i kyl tills servering, gärna täckt med plastfolie eller dylikt om den ska stå under en längre tid. Håller sig minst ett dygn i kylskåp. Desserten toppas gärna med exempel bär, citronmeliss och physalis innan servering!