Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Pollenallergi

Pollenallergi är en vanlig allergi som drabbar ungefär en fjärdedel av alla svenskar varje år. Läs mer om pollenallergi, vilka produkter som kan hjälpa och få tips på vad du själv kan göra för att minska dina allergibesvär.

Pollenallergi ger ofta besvär med nysningar och rinnande ögon. Under pollensäsongen får många besvär som nästäppa, nysningar och kliande ögon.

Symtom vid pollenallergi

Pollenallergi, eller hösnuva som det också kallas, är en mycket vanlig form av allergi. Runt 25 % av alla personer i Sverige tros vara allergiska mot någon form av pollen. Pollenallergin uppstår när immunförsvaret förväxlar ofarliga ämnen, som till exempel björk- och gräspollen, med farliga ämnen som kroppen behöver bekämpa. Kroppen reagerar då med olika symtom som nästäppa, rinnande näsa, nysningar samt kliande och röda ögon. Även trötthet är ett vanligt symtom vid pollenallergi. Många får lindriga besvär och kan själva kontrollera sin allergi på olika sätt, men vissa personer kan få astmaliknande besvär som hosta och andnöd och behöver då uppsöka läkare.

Kosttillskott vid pollenallergi

Det finns flera typer av kosttillskott som kopplas till allergibesvär, och som är populära att ta inför och under säsongen. Bland annat har flavonoiden quercetin och enzymet bromelain förekommit i studier med intressanta resultat. Ett annat kosttillskott som fått stor uppmärksamhet i samband med säsongsbunden allergi är tallbarksextrakt. Tallbarksextrakt är rikt på ett ämne som kallas proantocyanidiner, en typ av flavonoid som finns i blåbär och andra växter där de har antioxidativa effekter. Vid en kanadensisk studie(1) undersöktes 39 personer under 5-8 veckor innan björkpollensäsong, där en del av deltagarna fick kosttillskott med tallbarksextraktet pycnogenol och resten fick placebo. Resultatet visade att personerna som fick kosttillskott med tallbarksextrakt uppvisade upp till 35 % mindre allergisymtom jämfört med placebo-gruppen. Tallbarksextrakt medför inte heller några besvärande biverkningar såsom traditionella behandlingar kan ge.

Tips! Kika på Healthwell Tallbarksextrakt - ett kosttillskott med hela 95 % proantocyanidiner och hög biotillgänglighet.

Tips på produkter:

 
Tallbarksextrakt
 
Quercetin 500 Plus
 
Bromelain 500
 
Quercetin+Zink
 
Holistic Pollenzym
 
Allmyn
 
Core Quercetin 500

Tips för att lindra pollenallergi själv

Pollen sprids med vinden och är därför nästan omöjligt att undvika om du vistas utomhus under pollensäsongen. Det finns dock flera saker du kan tänka på i vardagen för att lindra dina besvär. Ett tips är att ha fönstren stängda under dagen då pollenhalterna är som högst, och istället se till att vädra under natten och tidig morgon. Eftersom pollen lätt fastnar i textilier är det också bra att byta kläder när du vistats utomhus ett tag. Tvätt bör inte heller hängas på tork eller vädring utomhus. Det kan även hjälpa att duscha innan läggdags, detta för att skölja bort pollen ur håret som du annars skulle andats in under natten. Slutligen kan det vara bra att undvika rökning och rökiga miljöer, eftersom allergisymtom förvärras av tobaksrök.

Det finns även receptfria läkemedel mot pollenallergi som kan användas vid tillfälliga besvär. Vanligtvis innehåller dessa antihistamin eller kortison som bekämpar allergin och motverkar symtomen. Dessa läkemedel är ofta effektiva, men det är också vanligt att de ger biverkningar som exempelvis trötthet. Receptfria läkemedel mot pollenallergi finns i form av exempelvis tabletter, nässprayer och ögondroppar.

OBS! Tänk på att om du har svåra besvär av din allergi kan du behöva uppsöka läkare och få receptbelagd medicin.

Referenser:

  1. Dale Wilson, Malkanthi Evans, Najla Guthrie, Prachi Sharma, Joshua Baisley, Frank Schonlau, Carolina Burki. 2010. A randomized, double-blind, placebo-controlled exploratory study to evaluate the potential of pycnogenol for improving allergic rhinitis symptoms. (Hämtad 2021-06-01)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Björkaska

Björkaska

Björkaska är kraftigt basiskt och rikt på mineraler och antioxidanter.
 
Bipollen, pollengranulat

Bipollen, pollengranulat

Bipollen eller pollengranulat, är ett mycket näringstätt livsmedel från bikupan.
 
Vad är quercetin?

Vad är quercetin?

Läs mer om quercetin och dess spännande potential!