Mandelmjöl

Glutenfritt med lågt GI

Användningen av mandelmjöl i matlagning och bakning har på senare år ökat lavinartat. Inte är det konstigt, med tanke på dess näringsrika innehåll och låga GI-värde, dessutom är det helt glutenfritt.

  • Sötmandelns näring
  • Mandelmjöl i köket

Mandel och mandelmjöl

Sötmandelns näring

Sötmandeln är en av våra mest och äldst använda nötter, både som snacks, i mysli och i bakverk. Utbudet av mald mandel som mandelmjöl har dessutom tagit livsmedelsmarknaden med storm och blivit favorit för alla som vill baka glutenfritt, LCHF eller bara lite nyttigare.

Mandlar innehåller nästan 20 % protein och har en låg andel kolhydrater. Dessutom innehåller nötterna sunda fettsyror som bidrar till vår allmänhälsa, samt flera vitaminer och mineraler. Mandel har ett särkilt högt innehåll av vitamin E, som fungerar som en antioxidant i kroppen. E-vitaminet hjälper även till att hålla fettsyrorna fräscha så att de inte oxiderar.

Hel sötmandel

 
Raw Mandel

Mandelmjöl i köket

Mandelmjöl har förutom sitt näringsrika innehåll och fördelar för glutenintoleranta eller LCHF-anhängare, dessutom en härligt nötig smak. Det ger en extra dimension till bakverket, som faller de flesta i smaken.

Nackdelen med mandelmjöl är att eftersom det är glutenfritt, är det även svårare att baka med. Det är just gluten i vanligt vetemjöl som gjort att det är vete i första hand som rekommenderas vid bakning. Gluten har en bindande effekt och gör bröd och bakverk med fluffiga, dessutom har det förmågan att jäsa. Det bästa är därför att bara byta ut hälften av vetemjölet mot mandelmjöl för att kunna bibehålla jäsningsförmågan. Behöver du byta ut allt, kan du istället tillsätta mer ägg som bindemedel i degen, samt lite mer vätska då mandelmjöl drar åt sig mer vatten än vetemjöl.

Färdigt mandelmjöl finns att köpa, och du kan även testa att mala eget mjöl av hela mandlar i en mixer eller med nötmal. Testa även att göra egen mandelmjölk som grund till smoothies eller grytor. Ta då 1,25 dl mjöl till 1 dl vatten och tillsätt egen smaksättning, så som en nya vanilj eller några droppar honung. Experimentera i köket och upptäck hur just du kan använda mandelmjölet!

Mandelmjöl

 
Mandelmjöl
 
Mandelmjöl

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Paj med blåbär och mandelmjöl

En härlig paj gjord på antioxidantrika blåbär och mandelmjöl.
 

Chokladpaj med proteinfyllning

Perfekt paj för alla chokladälskare som vill ha ett nyttigare alternativ.
 

Glutenfri jordgubbspaj

Somrig paj med bovetemjöl som även passar dig som inte tål gluten.
 

Mandelflarn

Dessa mandelflarn passar perfekt när du vill ha något gott och nyttigt.
 

Jordgubb och mandeldröm

En blandning lika god som vacker. Lyxa till vardagen med denna jordgubbsdröm.
 

Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
 

Glutenfri diet

Varför glutenfritt? Och vad är glutenintolerans? Det kan du läsa om här.
 

Raw acaiglass

God och nyttig glass med smak av hallon och acai.
 

Mugcake - choklad

En underbar mugcake med chokladsmak som görs på bara någon minut i micron
 

Glutenfria pepparkakor

Knapriga, nyttiga och underbart goda pepparkakor som är gluten- och sockerfria.
Visa fler