Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Havrefrallor med fyllning

En smörgås med matig fyllning är perfekt lunch att ta med på picknicken. Här har vi bakat underbara havrefrallor och tipsar om två mättande fyllningar att lägga i dem.

Ingredienser till ca 20 brödbullar
• 50 g jäst
• 3 dl fingervarmt vatten
• 3 dl kesella
• 2 dl havregryn
• 1/2 dl vetekli
• 1 1/2 tsk salt
• 1/2 dl olivolja
• 3 dl fint rågmjöl
• 7-9 dl vetemjöl, bovetemjöl eller teffmjöl

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Blanda tills jästen har lösts upp. Blanda ner havregryn, vetekli och kesella och låt stå i några minuter. Tillsätt salt, olivolja, rågmjöl och vetemjöl lite i taget och blanda ihop till en deg. Knåda några minuter med degkrokar eller för hand. Låt degen jäsa i ca 45 min under en handduk. Ta upp degen på ett bord och dela i 20 bitar som du formar till runda bollar. Sätt ugnen på 250 grader och låt bollarna jäsa 30 min till under en handduk. Pensla bröden med uppvispat ägg, vatten eller olja och strö över havregryn. Grädda bröden i mitten av ugnen i 10-13 min och låt svalna på ett galler.

Fyllning 1: Örtkeso, groddar och grillad aubergine.
• 250 g naturell keso
• 1 msk hackad dill
• 1 msk hackad gräslök
• 1/2 tsk dijonsenap
• Groddar, t. ex. alfaalfa (köp färdiga eller grodda med vår groddskola)
• 1 st aubergine
• Olivolja
• Salt och peppar

Gör så här:

Blanda keson med örterna och senapen. Skär auberginen på längden i cirka 4 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olivolja och grilla i grillpanna eller stekpanna ett par minuter på varje sida. Salta och peppra efter smak.

Dela bröden och lägg på örtkeson. Lägg på en lagom mängd med groddar ovanpå keson och toppa med 1-2 skivor grillad aubergine. Vill du ha lite extra sälta och smak, riv lite parmesan på auberginen. Lägg på locket och packa in mackan i smörgåspapper.

Ingredienser

 
Groddburk
 
Teffmjöl Ljust
 
Vetegräs Groddfrön
 
Olivolja Extra Virgin
 
Broccoligroddar
 
Ljust Bovetemjöl

Fyllning 2: Avokadosmör, äggsallad och grönkål
• 1 st avokado
• 2 kokta ägg (6 minuter)
• 1 msk grekisk yoghurt
• 1 krm paprikapulver
• 2 msk hackad rödlök
• 2-3 stora blad grönkål
• Olivolja
• Salt och peppar

Gör så här:

Dela och gröp ur avokadon i en liten skål. Häll på några droppar olivolja och salta och peppra. Mosa med en gaffel tills det blir som ett bredbart avokadosmör. Koka äggen i 6 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och låt svalna innan du skalar och delar dem i halvor. Gröp ur äggulan i en skål och blanda med yoghurt, lök, paprikapulver, salt och peppar och rör om till en smet. Hacka äggvitan i småbitar och blanda i.

Strimla grönkålen i fina strimlor och lägg i en skål, häll på ett par droppar olivolja, salta lätt och krama in olivoljan för att göra grönkålen mjukare.
Dela bröden och bred på avokadosmör på botten och locket. Lägg på ett par matskedar äggsallad på bottenhalvan och toppa med strimlad grönkål. Lägg ihop bröden och packa in i smörgåspapper.

Tips! För ett lite matigare bröd kan du toppa dem med skivade oliver, soltorkade tomater eller pinjenötter 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Julbröd

Julbröd

Ett nyttigt bröd att servera på julbordet, med god smak av russin och valnötter.
  Asiatisk nudelsallad

Asiatisk nudelsallad

En kall nudelsallad med asiatiska smaker som passar perfekt för lunchlådan.
  Frukostfrallor med protein

Frukostfrallor med protein

Goda och nyttiga frukostfrallor med extra mycket protein.
  GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.
  Välj hälsosam mat - 5 enkla knep

Välj hälsosam mat - 5 enkla knep

Med 5 enkla knep kan du lättare göra hälsosamma val i vardagen, trots stress.
  Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
  Ramen med sojamarinerad tofu, shiitake och ägg

Ramen med sojamarinerad tofu, shiitake och ägg

God ramen med tofu, pak choy och ägg.
  Risotto med shiratakiris

Risotto med shiratakiris

Hälsosam och god risotto med svamp och grön sparris.
  Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
  Tomatsoppa med linser

Tomatsoppa med linser

Kryddig och god tomatsoppa med linser. Ett måste för kalla höstkvällar!
  LCHF

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
  Chiapudding - vanilj, bär och frukt

Chiapudding - vanilj, bär och frukt

Denna krämiga variant av chiapudding är rik på nyttigheter!
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Lussebullar med protein och fibrer

Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Chili, capsaicin

Chili, capsaicin

Chili innehåller capsaiciner som har effekt på vår ämnesomsättning.
  Ät mer rent och bli mer hälsosam

Ät mer rent och bli mer hälsosam

Läs mer om hur du äter mer rent och hälsosamt.
  Mat för dig med IBS mage

Mat för dig med IBS mage

Maghälsa del 3:1: Lindra IBS mage med enkla medel.
  Vitamin B1, tiamin

Vitamin B1, tiamin

Vitamin B1, även kallad tiamin, ingår i kroppens energiproduktion.
  Groddskola - Grodda hemma

Groddskola - Grodda hemma

Tips och råd för hur du lyckas med groddar hemma i köket.