Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Groddskola - Grodda hemma

Groddar är goda, näringsrika och enkla att odla hemma i köket. De kräver ingen jord utan bara vatten två gånger om dagen, och inom ett par dagar har du färdiga groddar att toppa en sallad eller smörgås med. Vi guidar dig steg för steg och självklart kan du köpa både frön och groddburkar hos oss!

Vad är groddar?

Groddar är helt enkelt frön som börjat gro men som skördas innan de blivit en fullt utvecklad växt. Fördelen med att skörda groddarna tidigt är att de är sprängfyllda med energi och näringsämnen som växten behöver för att bli större och dessa ämnen är förstås bra även för oss människor att få i oss. Det är dessutom ett billigt sätt att få i sig näringsrik mat!

Groddarna kan ätas råa eller tillagade, till exempel som en del av en fräsch sommarsallad, i wok eller som gott tillbehör.

Färdiga groddar

Vad kan man grodda?

Det finns mängder av fröer som går bra att grodda. Några av de vanligaste som krasse finns att köpa i många mataffärer, men vissa finns bara att få tag på i hälsokostbutiker.

Några exempel på groddar som blir goda att äta är:

  • baljväxter som bönor och alfafa
  • grönsaker som rädisor och vattenkrasse
  • oljeväxter som solros och sesam
  • spannmål som vete och quinoa

Grodda hemma - så gör du

Du behöver:

Groddar & tillbehör

 
Groddburk
 
Sonnentor Alfalfa
 
Biosnacky platt
 
Vetegräs Groddfrön
 
Biosnacky Välvd
 
Bockhornsklöverfrö
 
Broccoligroddar
 
Bockhornsklöver
 
Mungbönor

Gör såhär:

  1. Blötläggning
    Börja med att skölja burken, sållet och fröerna grundligt. Placera sedan fröerna i burken och häll på kallt vatten så att alla fröer täcks. Läs på förpackningen hur länge fröerna ska ligga i vatten. Låt stå så länge som instruktionerna anger och häll sedan av vattnet.

    Blötlagda groddfrön
  2. Sköljning
    För att groddarna ska ta fart och växa behöver de sköljas noga och regelbundet. Skölj fröna genom att låta kallt vatten rinna ner i hela burken, gärna under ett par minuter. Ju mer grundligt du sköljer groddburken med fröna, desto bättre chans har de att gro. När du sköljt klart skruvar du på locket och ställer burken i en lutande vinkel för att allt vatten ska rinna bort. Upprepa sköljningen 2 gånger per dag.

    Groddar blir sköljda

    Groddar blir avhällda
  3. Placering
    Ställ burken på en ljus och varm plats mellan sköljningarna - 18-22 grader är lagom. Undvik direkt solljus. Skaka om burken regelbundet för att separera groddarna och förhindra att vissa groddar får för mycket fukt.

    Placering av groddar
  4. Skörd
    Groddarna är färdiga att skördas inom ett par dagar (se instruktioner på förpackningen). Skölj groddarna en sista gång innan de ska ätas. Groddarna kan förvaras i en försluten burk i kylskåp 2-3 dagar efter skörd.

    Groddar på smörgås
    Färdiga groddar

Det är lätt att grodda fröer, men det finns några saker som du ska undvika:

  • För mycket fröer i burken. När fröerna ligger för tätt kommer de inte att gro, så följ alltid instruktionerna på påsen.
  • För lite vatten. Skölj så ofta som det står på påsen för bästa resultat.
  • För hög eller låg rumstemperatur. För varmt eller för kallt klimat gör det svårare att grodda.
  • För mycket vatten. Detta kan leda till mögel i burken vilket visar sig med sporer och en unken lukt ur burken.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Hemmagjord mysli Goji/Chia

Blanda en engeririk hälsomysli med gojibär och chiafrön.
 

Hemmagjord proteinpizza

Baka hemmagjord pizza med proteinrik pizzabotten.
 

Hemmagjord granola med kokosolja

En crunchy granola med kokos, honung och nötter som gör varje frukost godare.
 

Nyponsoppa

Koka en välgörande nyponsoppa med nyponpulver.
 

Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Hur håller man sina rutiner på semestern? Olga Rönnberg delar sina bästa knep!
 

Proteinboost smoothie

Proteinrik smoothie med ljuvlig smak av banan och choklad, toppad med chiafrön.
 

CrossFit: WOD

Peter Bláha ger dig en utmanande CrossFit WOD som du kan träna hemma.
 

Hemmagjord hårinpackning med ricinolja

Gör en enkel och djupvårdande hårinpackning med ricinolja från Pure.
 

Havrefrallor med fyllning

Baka saftiga havrefrallor och fyll dem med goda röror som mättar.
 

Johanna Hector: Öka rörligheten med yoga

Undvik stelhet, smärta och obehag med Johanna Hectors rörlighetsövningar.
 

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
 

Hjärna, minne och koncentration

Vad ska man egentligen äta för att huvudet ska fungera på topp?
 

Kom igång med din träning

Vi hjälper dig att komma igång med träningsupplägg och kost.
 

Raw Acaibar

Kryddiga energibars perfekta för utflykten!
 

Kryddigt julbröd med gojibär

Smaka på julen varje dag genom detta kryddiga och fantastiskt saftiga julbröd på matbordet.
 

Energismoothie

Innehåller allt du behöver för att kicka igång systemet.
 

Chokladbitar

Gott supergodis, gärna med en kopp kaffe! Alla vet att mörk choklad är nyttigt!
 

Jordnöt och chokladfudge

Ett lite nyttigare alternativ till godis!
 

Low carb hamburgerbröd

Saftigt, gott och nyttigt recept på hamburgerbröd
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Hampaproteinbar

Denna rawfood proteinbar med hampaprotein innehåller allt du kan tänkas behöva.
 

Ceasardressing

En lätt ceasardressing gjord på kesella!