Lax- och räkspett med bulgursallad och honungssås
En bulgursallad är ett mättande, nyttigt tillbehör som passar mycket bra ihop med smaker från havet. Här kombineras bulgur med lax- och räkspett och toppas med en yoghurtsås som har marockanska toner.
Tillbehör
Recept för 4 personer
Laxspett |
• 600 gram färsk lax |
• 8 stora tigerräkor |
• 2 st ekologiska citroner |
• 2 tsk gurkmeja |
• 2 tsk citronpeppar |
• 1 tsk vitlökspulver |
• 1/2 tsk salt |
• 4 st långa träspett |
Gör såhär:
Putsa och skär bort skinnet på laxen. Dela upp laxen i kuber (försök få dem jämnstora). Lägg laxkuberna och de skalade tigerräkorna i en skål. Häll på kryddorna och eventuellt några extra stänk citronsaft och låt stå i rumstemperatur i 15 min.
Skölj och skär citronerna i halvmånar. Trä på lax, citron och räkor på spetten och lägg på en plåt med bakplåtspapper i botten (då blir det lättare att göra rent plåten). Ställ in spetten i mitten av ugnen i ca 15 min på grillen på 200 grader, eller varmluft.
Bulgursallad |
• 3 dl fullkornsbulgur |
• 1 paket saffran |
• 1/2 grönsaksbuljongtärning |
• 1 näve mandlar |
• 1 dl pumpafrön |
• 1 näve valnötter |
• 10 st dadlar |
• 1 dl hackad bladpersilja |
• 6 cm purjolök |
• 1/2 röd chilifrukt |
• 1 liten påse färsk babyspenat |
Gör såhär:
Koka bulgur, saffran och grönsaksbuljong. Se koktid för bulgur på förpackningen. Häll av eventuellt överblivet vatten och låt svalna något. Blanda sedan ner nötter, frön, hackade dadlar, hackad persilja, strimlad purjolök, chili och spenat.
Marockansk honungssås |
• 3 dl turkisk lättyoghurt |
• 2-3 msk flytande honung |
• 2 tsk Ras El Hanout (marockansk kryddblandning som köps i mataffären) |
• En nypa salt |
Gör såhär:
Blanda ingredienserna och servera såsen till laxen och bulgursalladen. Klart!
Näringsvärde för hela måltiden:
Näringsvärde | per portion |
Energi | 769 kcal |
Protein | 59.9 g |
Kolhydrater | 64.5 g |
Fett | 50.6 g |