Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Astaxanthin

Astaxanthin är en mycket effektiv antioxidant som tillhör gruppen karotenoider och som återfinns i bland annat alger, fisk och skaldjur. Många forskare har fått upp ögonen för denna antioxidant, bland annat då den verkar kunna ha positiva effekter vid diabetes och inflammation.

  • Vad är astaxanthin?
  • Hur fungerar astaxanthin?
  • Vad har astaxanthin för effekter i kroppen?

Algpulver i en träskål.Alger är en källa till astaxanthin.

Vad är astaxanthin?

Astaxanthin tillhör den stora gruppen av karotenoider som består av över 600 olika ämnen som kan återfinnas i naturen. Karotenoiderna brukar delas in i två undergrupper, nämligen karotener och xantofyll. Astaxanthin tillhör gruppen xantofyll och är en mycket potent antioxidant och också ett starkt färgämne. Astaxanthin finns i alger, exempelvis Haemaococcus pluvialisChlorella zofingiensisChlorococcum och Phaffia rhodozyma. Eftersom många fiskar äter alger finns astaxanthin även i vissa fiskar och skaldjur, bland annat lax, krill, forell, räkor och krabbor. Algen Haemaococcus pluvialis producerar astaxanthin som en skyddsmekanism vid stressfulla situationer, exempelvis då den utsätts för höga temperaturer, starkt ljus, kvävebrist eller hög salthalt (1).

Hur fungerar astaxanthin?

Astaxanthin ser mycket ut som en fettsyra i sin struktur och består precis som fett av en lång kolkedja med väte och syre kopplat till sig (1). I ändarna finns ringstrukturer och i strukturen finns regelbundet dubbelbindningar som binder samman kolatomerna med varandra. Mitt på astaxanthinets kolkedja finns en dubbelbindning med speciella egenskaper och det är denna som ger astaxanthin sin karaktäristiskt röda färg. Att astaxanthin fungerar som en antioxidant beror också på egenskaperna hos denna dubbelbindning. Dubbelbindningen kan nämligen donera elektroner till instabila och därmed mycket reaktiva fria radikaler. Fria radikaler kan, om de inte stoppas, ge upphov till oxidativ stress och skada kroppens celler. När dubbelbindningen donerar elektroner till de fria radikalerna kan dessa ta upp dem och omvandlas till stabila föreningar som inte skadar cellerna. Astaxanthin kan binda till både insida och utsida på cellmembran och på så sätt skydda hela membranet från fria radikaler. Detta är något unikt och gör astaxanthin till en mycket effektiv antioxidant.

Att astaxanthin liknar en fettsyra återspeglas även i hur det tas upp i kroppen. Upptagningsmekanismen är nämligen densamma som för en fettsyra. När man äter astaxanthin passerar det först genom matstrupen och vidare ner i magsäcken. Därefter blandas astaxanthinet med galla i tolvfingertarmen varefter det bildas miceller, små fettdroppar, som sedan absorberas av cellerna i tunntarmen. Efter att micellerna tömt sitt innehåll (i det här fallet astaxanthin) i tarmcellerna inkorporeras innehållet i något som kallas kylomikroner. I cellerna bryts kylomikronerna ned och astaxanthinet kan därefter frisättas till lymfvätskan. I lymfvätskan kopplas astaxanthin samman med fettransporterande proteiner (lipoproteiner) som sedan transporterar ut astaxanthin till kroppens alla vävnader.

Man har inte kunnat se några bieffekter av astaxanthin då det konsumeras tillsammans med mat. Astaxanthin ansamlas i kroppens olika vävnader, men man har inte kunnat se några negativa effekter av detta. Ett överdrivet intag har hos djur har visats kunna ge en gulröd pigmentering av huden, men hos människor har man inte kunnat påvisa några bieffekter vid doser upp till 6 mg/dag. Det rekommenderade dagliga intaget är dock 2-4 mg. För bäst effekt av astaxanthin bör man inta det samtidigt som omega-3-rika livsmedel som exempelvis chiafrön, linfrön, fisk, valnötter och mandlar.

Vad har astaxanthin för Effekter i kroppen?

Astaxanthin är alltså en mycket potent antioxidant och detta har visats kunna ha flera positiva effekter i kroppen vid olika typer av symptom.

Astaxanthin och inflammation

Man har sett att astaxanthin på flera sätt kan motverka uppkomsten av inflammation i kroppen (1). Extrakt från både Haematococcus och Chlorococcum har i möss visats kunna reducera mängden av den bakterie som orsakar magsår, Helicobacti Pylori. Hos människor har man observerat flera intressanta effekter av astaxanthin, bland annat att mängden av flera immunceller ökar och att infektionsmarkören C-reaktivt protein (CRP) minskar i mängd. Dessutom har man sett att Haematococcus kan ha en skyddande effekt mot inflammation i både njurar och ögon.

Astaxanthin och diabetes

Många diabetespatienter har höga nivåer av oxidativ stress i kroppen. Detta beror på hyperglykemi (högt blodsocker) som i sin tur orsakas av att de insulinutsöndrande cellerna i bukspottkörteln inte fungerar som de ska och att det därmed finns för lite insulin i kroppen. Astaxanthin har visats kunna förbättra nivåerna av såväl glukos som insulin och också utöva en skyddande effekt på de insulinproducerande cellerna och motverka att dessa skadas av glukos (1).

Astaxanthin och hjärt- och kärlsjukdomar

Vid hjärt- och kärlsjukdomar lider kroppen ofta av oxidativ stress och inflammation. Astaxanthin har visats ha positiva effekter vid dessa tillstånd, både hos djur och människa (1). I möss ökade blodflödet i artärerna efter intag av astaxanthin och hos människor astaxanthinbehandlade blodplättar fick ökade nivåer av kväveoxid, vilket verkar kärlvidgande.

Referenser

[1] Ambati RR, Phang SM, Ravi S, Aswathanarayana RG. Astaxanthin: sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications – a review. Mar Drugs. 2014 Jan 7;12(1):128-52

Kosttillskott med astaxanthin:

 
Antarctic Krill Oil
 
Astaxin
 
Astaxantin 8
 
Astaxantin
 
Solgar Astaxanthin

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Snyggt solbrun med betakaroten

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
 
Därför ska du äta antioxidanter

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 
Hampasmoothie med antioxidanter

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 
Kosttillskott för hår, hud och naglar

Kosttillskott för hår, hud och naglar

Hitta tillskotten som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 
Goji superbäret

Goji superbäret

Gojibär är smakrika små bär, fullt av antioxidanter, mineraler och vitaminer.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Allt om Vitamin A

Allt om Vitamin A

Vitamin A förekommer som retinol och karoten.
 
Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 
Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Därför pratar alla om superalgen Chlorella - naturens egen hälsobomb

Den supernyttiga algen chlorella innehåller stora mängder näring och vitaminer.
 
Därför är blåbär så nyttigt

Därför är blåbär så nyttigt

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
 
Havtorn

Havtorn

Havtorn är ett vanligt bär med ovanligt nyttiga egenskaper.
 
Curcumin från gurkmeja

Curcumin från gurkmeja

Åmnet curcumin är intressant för hälsan och lederna utifrån flera aspekter.
 
Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 
Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
 
Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
 
Energismoothie

Energismoothie

Smoothie som innehåller både protein, vitaminer, mineraler och kolhydrater.
 
Ta hand om din hud från insidan och ut

Ta hand om din hud från insidan och ut

Ta hand om din hud från insidan och ut med rätt kosttillskott.
 
Stora guiden om Vitamin E

Stora guiden om Vitamin E

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin som fungerar som antioxidant.
 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.