Krillolja

Krillolja har fått mycket uppmärksamhet tack vare sitt rena innehåll och effektiva upptag. Idag används det flitigt som källa till de essentiella omega-3-fettsyrorna, inte minst eftersom kapslarna är mindre och risken för fisksmakande reflux är mycket liten.

  • Krillolja och dess egenskaper
  • Näringsinnehåll
  • Användningsområden

Krillolja

 
Omni Krill

Krillolja och dess egenskaper

Krillolja utvinns från kräftdjuret krill, eller lysräkor som de också kallas. Dessa lever i de kalla vattnen runt Antarktis, där de finns i ett mycket stort antal. Krillen är långt ner i näringskedjan och har alger som basföda. Att krillen lever av alger och inte av andra fiskar medför att den inte lagrar in tungmetaller på samma sätt som fiskar längre upp i näringskedjan gör. Ju högre upp i näringskedjan, desto större mängder tungmetaller. Detta beror på att bytets inlagrade tungmetaller och gifter frigörs i rovfiskens mage och ackumuleras in i dennas kropp. Ju längre ner i kedjan, desto renare är fisken.

Kapslar med krillolja.

Krillolja utvinns på samma sätt som traditionell fiskolja, nämligen från krillens kött. Detta kan jämföras med fiskleverolja, som framställs från fiskens lever. Eftersom levern fungerar som reningsorgan innehåller fiskleveroljan ofta mycket gifter och tungmetaller, varför fiskolja eller krillolja är att rekommendera före fiskleverolja.

Näringsinnehåll

Fisk innehåller fettsyror i form av triglycerider. Krillen skiljer sig dock från vanlig fisk och består inte av triglycerider utan fosfolipider. Fosfolipider är vattenlösliga, tack vare att de har en vattenlöslig del, något som inte triglycerider har. Att de är vattenlösliga gör att också är mer lättillgängliga. Jämfört med många andra fiskar (och fiskolja) har krillen en högre biotillgänglighet, de absorberas alltså snabbare och lättare i våra kroppar.

Fosfolipiderna är bundna till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA och innehållet av dessa är den främsta anledningen till att krillolja blivit populärt. Omega-3-fettsyror är nämligen fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka utan som måste tillföras via kosten. Den fettlösliga delen på fosfolipiderna gör att DHA och EPA kan tas upp snabbt i kroppen och upptaget av krillolja är snabbare än upptaget av traditionell fiskolja. Krillolja innehåller även mer omega-3 än exempelvis fiskleverolja, vilket också är en fördel. Dessutom gör den vattenlösliga delen av fettsyran att oljan kan blanda sig med det övriga innehållet i magsäcken, något som gör att det inte bildas någon reflux med fisksmak, vilket kan ske med fiskolja eftersom den lägger sig som en hinna på det övriga magsäcksinnehållet.

Krill innehåller även ett naturligt konserveringsmedel som kallas för astaxhantin. Detta finns alltså naturligt i krill och hjälper till att skydda omega-3-fettsyrorna från härskning.

Jämför man krillolja med fiskolja har man sett att upptaget av krilloljan är effektivare än fiskoljan. Detta innebär att det inte krävs lika stora doser av krilloljan, vilket i sin tur innebär att kapslarna är mindre och enklare att svälja än traditionella fiskoljekapslar som ofta är väldigt stora.

Användningsområden

Krillolja används som omega-3-tillskott och har blivit populärt tack vare sitt rena innehåll och effektiva upptag i kroppen. Ett tillräckligt högt intag av omega-3 är viktigt av många anledningar, bland annat för att hjärnan och hjärtat ska fungera normalt. Läs mer om omega-3.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Fiskolja

Fiskolja innehåller de hälsosamma fettsyrorna EPA och DHA.
 

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3 fettsyror så omtalade?
 

Linfröolja

Linfröoljan är rik på omega-3 - ett perfekt alternativ till fiskoljan!
 

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 

Fett för tränande

Effekten av vårt fettintag är alltid aktuellt.
 

Energismoothie

Innehåller allt du behöver för att kicka igång systemet.
 

Fett

Fett är nödvändigt men det gäller att välja rätt sorts fett för hälsans skull.
 

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 

Hälsa och välmående

Grundläggande råd för att främja din hälsa och ditt välmående.
 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
Visa fler