Enzymer och enzymtillskott

De mikroskopiska enzymerna har många viktiga funktioner i kroppen, trots sin ringa storlek. Enzymer är proteinbaserade och hjälper till att bryta ned maten vi äter så att all näring kan tas upp ordentligt.

  • Enzymernas funktion + koenzym
  • Matsmältningens olika enzymer
  • Tips och råd

Enzymrika produkter

 
Enzym Vital
 
Elexir Enzymer
 
Helazym
 
Bromelain
 
Papaya
 
Vetegräs EKO

Enzymernas funktion

Kroppen har mängder av enzymer med olika egenskaper och funktioner. Enzymer består av proteiner i mikroskopiska molekyler, som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och hjälper till att öka eller minska hastigheten på reaktionen. Våra celler innehåller mängder av enzymer och kan ha upp till 1000 stycken i sig. Enzymerna behövs för att maten vi äter ska kunna brytas ned och vi ska kunna ta upp näringen. Även vitaminer, mineraler och hormoner kan inte fungera ordentligt utan närvaro av enzymer.

Smärtande mage

Koenzymer är små molekyler som binder till enzymerna och bidrar till dess funktion, och hjälper till att transportera kemiska grupper mellan enzymerna. Koenzymer tillverkas från vitaminer, bland annat fungerar flera B-vitaminer och Q10 som koenzymer och koenzymerna återskapas sedan till stor del i kroppen för att hålla koncentrationen på en balanserad nivå.

Matsmältningens olika enzymer

Matsmältningen är en avancerad process som ständigt pågår i kroppen. Enzymer har en stor roll i att allt ska fungera och de fyller sin funktion redan från munnen och ner till tarmen.

När vi tuggar maten utsöndras enzymet amylas redan i munhålan via saliven. Amylas hjälper till vid spjälkningen av kolhydrater. I magsäcken hamnar maten i magsyran, där enzymet pepsin bryter ned proteiner ur maten. Pepsin är beroende av mängden magsyra för att fungera fullt ut. När maten sedan kommer ned till tolvfingertarmen fortsätter amylas-enzymet att bryta ned kolhydrater samtidigt som enzymet lipas sköter fettnedbrytningen och trypsin bryter ned proteiner.

Generellt kan man dela upp de olika enzymerna i tre grupper:

Metaboliska enzymerArbetar i blodomloppet, organ och vävnader.
MatsmältningsenzymerTillverkas naturligt i kroppen och hjälper till att bryta ned maten för att näringen ska tas upp.
MatenzymerTillförs till oss via maten vi äter. Matenzymer får vi i oss främst av frukt och grönsaker och de hjälper till vid matsmältningen precis som kroppens egna matsmältningsenzymer.

Tips och råd

Problem med matsmältningen kan visa sig som magsmärtor, lös eller hård mage och om näringsupptaget är fattigt kan det även ge upphov till orkeslöshet. Det kan finnas många olika anledningar till varför problem uppstår; långvarig stress, för dåligt tuggad mat eller brist på enzymer. Vissa av oss saknar till och med vissa enzym, och ett vanligt problem är avsaknaden av laktas, det enzym som bryter ned laktos från mjölkprodukter. Laktosintolerans är ett vanligt problem som bäst avhjälps genom uteslutande av mjölkprodukter alternativt välja laktosfria produkter.

Mjölkkanna

Vid matsmältningsproblem är det därför viktigt att se över sina vanor och sin kost för att ta reda på vad som orsakar problemen. Se till att ha en grund av näringsrik, varierad kost och äta under lugna, avstressade former. Äter du en ensidig kost kan det vara grund för vissa problem. Personer som äter en mycket proteinrik kost eller har en kost som till största del består av kolhydrater, kan båda få liknande problem även om det beror på olika kosthållning.

Det finns även en rad livsmedel och kosttillskott du kan tillföra för att gynna matsmältningen. Vetegräs, papaya och aloe vera har visat sig innehålla en hög andel enzymer. Äter du en kost med mycket protein är tillskott med enzymerna bromelain, proteas och papain att föredra, då dessa enzymer hjälper till att bryta ned just proteiner. Även för kolhydratrik eller fettrik kost finns enzymtillskott med de lämpliga enzymerna amylas och lipas. Är du laktosintolerant finns det laktatenzym att tillgå för de tillfällen du vill kunna äta produkter med mjölk utan att få problem med magen.

Ett annat tips att tänka på är att enzymer som vi får i oss via maten har visat sig att vara värmekänsligt och förstörs till viss del vid temperaturer över 48 grader. Därför är det att föredra att regelbundet äta en del råkost. Speciellt äldre människor kan behöva tänka lite extra på vad de får i sig, eftersom vår kroppsegna enzymproduktion avtar med åren. Kort och gott är en balanserad och varierad kosthållning samt ett tillskott av rätt typ enzymer vid behov den bästa lösningen för en glad mage.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

5 tips för en bättre maghälsa

Vi ger dig våra 5 bästa tips för en bättre maghälsa!
 

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
 

Curcumin från gurkmeja

Curcumin är ett aktivt ämne i gurkmeja och fungerar som kraftfull antioxidant.
 

Stimulerande smoothie

Stimulera kroppen genom denna smoothie som innehåller många nyttigheter.
 

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 

Choklad och mangosmoothie med hetta

Choklad och chili passar riktigt bra ihop och ger en djupare smak, testa själv!
 

Bipollen, pollengranulat

Bipollen eller pollengranulat, är ett mycket näringstätt livsmedel från bikupan.
 

Bli kvitt ballongmage

I denna guide får du tips på hur du blir av med svullen mage.
 

Protein för träning

Ditt proteinintag är avgörande för din utveckling och prestation inom träning.
 

Det här är hampa

Hampaväxten har många användningsområden och är mycket näringsrik.
Visa fler