Tomat och fänkålssoppa

Tomatsoppa

En värmande tomatsoppa med härliga smaker från fänkål. Tomatinnehållet i rätten ger ett gott intag av antioxidanten lykopen, ett ämne som tillsammans med betakaroten är den vanligaste karotenen (karotenoid) i kroppen. Genom upphettning av tomaterna kan kroppen lättare tillgodogöra sig detta nyttiga ämne, som är svårt för kroppen att utvinna ur en färsk tomat.  

Ingredienser

4 portioner

2 fänkål
1 gullök
1 burk passerade tomater
3 dl tomatjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk grönsaksfond
Salt och svartpeppar
3 dl matlagningsgrädde
Ca 1 dl stark riven ost

Gör så här

Hacka löken, skölj och skär fänkålen i bitar. Fräs detta i lite olja. Tillsätt passerade tomater och tomatjuice. Lägg i grönsaksfond och salta och peppra. Låt koka ca 20 min. Tillsätt balsamvinäger och grädde och låt koka upp. Tillsätt osten, rör om men koka inte. Servera rykande varmt när osten har smält, gärna tillsammans mes ett grovt surdegsbröd.

Näringvärde per portion

Energi202 kcal
Protein10g
Fett12g
Kolhydrater10g
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Matbloggstoppen
Skriven av John Gröntvedt