3 sorters glögg med extra näring
Finns det något mer juligt än ett varmt glas glögg? Här får du 3 recept på alkoholfri glögg med en extra näringsrik twist. Oavsett om du föredrar en klassiskt kryddig glögg, en sötare variant eller en glögg med touch av citrus har vi ett alternativ för dig!
Spetsa din glögg med extra näring. Moringa, gurkmeja, rödbetspulver eller acai passar alla bra i en julig blandning.
Klassisk glögg smakar underbart och är perfekt för att snabbt komma i julstämning. Om du däremot känner dig trött på att dricka samma glögg varje år, vill ha lite fler näringsrika ingredienser under julmånaden, eller föredrar alkoholfritt, så är dessa recept för dig!
Här får du 3 spännande varianter av glögg, utan alkohol och med en näringsrik twist. Välj mellan den kryddiga, den söta eller den syrliga – eller prova alla under december och hitta din favorit!
Moringaglögg, den kryddiga (4 portioner á cirka 150 ml)
| Ingredienser |
| 350 ml vatten |
| 1-2- tsk honung |
| 2-3 stjärnanis |
| 5 g hela nejlikor |
| 1/2 tsk riven ingefära |
| 2 kanelstänger |
| 250 ml äppeljuice |
| 1/2 tsk Healthwell Moringa EKO |
| 1/2 tsk Healthwell Gurkmeja Pulver EKO |
| 20 g mandlar |
| 20 g russin |
Gör såhär:
1. Koka upp vatten med honung, stjärnanis, kryddnejlikor, ingefära och kanelstänger.
2. Låt koka under lock i 20-30 minuter. Kortare koktid ger mindre smak.
3. Ta bort de hela kryddorna, och tillsätt äppeljuice, moringa och gurkmeja.
4. Koka tills glöggen har önskad temperatur för servering, och smaka av med mer honung, juice eller vatten.
5. Servera med russin och mandlar
Rödbetsglögg, den söta (4 portioner á cirka 150 ml)
| Ingredienser |
| 350 ml vatten |
| 1-2 tsk honung |
| 4-6 söta körsbär (frysta går bra) |
| 250 ml svartvinbärssaft (alternativt tranbässaft? |
| 1 tsk Healthwell Rödbetspulver EKO |
| 20 g russin |
| Valfritt |
| Granatäppelkärnor som pynt |
Gör såhär:
1. Koka upp vatten tillsammans med honung och körsbär.
2. Låt sjuda under lock i 10 minuter.
3. Tillsätt juice och rödbetspulver
4. Värm tills glöggen når önskad serveringstemperatur. Justera smaken med juice eller vatten vid behov.
5. Servera i glögglas eller muggar med russin. Smycka gärna med granatäppelkärnor.
Acai- och nyponglögg, den syrliga (4 portioner á cirka 150 ml)
| Ingredienser |
| 350 ml vatten |
| 1-2 tsk honung |
| 1/2 tsk riven ingefära |
| 1 apelsin |
| 1 citron |
| 250 ml apelsinjuice (alternativt grapefruktjuice) |
| 1 tsk Healthwell Acaipulver EKO |
| 1/2 tsk Healthwell Nyponpulver EKO |
| 20 g sultanrussin (eller russin) |
| 20 g mandlar |
Gör såhär:
1. Koka upp vatten med honung, ingefära och hälften av apelsinen och citronen i skivor.
2. Lägg på ett lock när det koka och låt sjuda i 10-15 minuter.
3. Ta bort ingefäran, apelsinen och citronen.
4. Tillsätt juicen samt acai- och nyponpulver.
5. Värm tills glöggen når önskad serveringstemperatur. Smaka av med mer honung, juice eller vatten.
6. Servera i glögglas med sultanrussin, mandlar och ett par skivor av den kvarvarande apelsinen och citronen.