Tomat och fänkålssoppa
En värmande tomatsoppa med härliga smaker från fänkål. Tomatinnehållet i rätten ger ett gott intag av antioxidanten lykopen, ett ämne som tillsammans med betakaroten är den vanligaste karotenen (karotenoid) i kroppen. Genom upphettning av tomaterna kan kroppen lättare tillgodogöra sig detta nyttiga ämne, som är svårt för kroppen att utvinna ur en färsk tomat.
Ingredienser
4 portioner
2 fänkål
1 gullök
1 burk passerade tomater
3 dl tomatjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk grönsaksfond
Salt och svartpeppar
3 dl matlagningsgrädde
Ca 1 dl stark riven ost
Gör så här
Hacka löken, skölj och skär fänkålen i bitar. Fräs detta i lite olja. Tillsätt passerade tomater och tomatjuice. Lägg i grönsaksfond och salta och peppra. Låt koka ca 20 min. Tillsätt balsamvinäger och grädde och låt koka upp. Tillsätt osten, rör om men koka inte. Servera rykande varmt när osten har smält, gärna tillsammans mes ett grovt surdegsbröd.
Näringvärde per portion
Energi | 202 kcal |
Protein | 10g |
Fett | 12g |
Kolhydrater | 10g |