Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Svensk Hälsokosts hälsoinspiratörer

Vi på Svensk Hälsokost är stolta över att kunna presentera våra utvalda hälsoinspiratörer. Av mängder med ansökningar blev det tillslut två systrar vid namn Ida och Johanna, 18 respektive 19 år gamla, som blev vinnarna av hälsoinspiratör-tävlingen som pågått sedan i somras. Genom sin blogg Plantifulsisters inspirerar och motiverar de till en hälsosam och sund livsstil.

Tjejernas måsten i hälsokostväg

 
AlgOmega3
 
Vitamin B12
 
Chiafrön EKO
 
Spirulina EKO

Ida läser sista året på gymnasiets naturvetenskapliga program medan Johanna studerar på universitetet till läkare. Genom deras sociala kanaler, bloggen Plantifulsisters och Instagramkontot med samma namn, hoppas de kunna bidra till en bättre och framförallt sundare syn på vad hälsa är.

- Vi vill gå emot samhällets sjuka ideal och sprida nya perspektiv att se på saker och ting. Ställ dig frågan, vad är hälsa för dig? Är hälsa magrutor, minimalt med fett på kroppen och dubbla träningspass om dagen? Eller är hälsa en frisk och stark kropp som orkar med vardagen? En kropp som du kan ta med på äventyr och som aldrig sviker dig.

Svensk Hälsokosts hälsoinspiratörer Ida och Johanna.

För Ida och Johanna handlar hälsa om att må bra, både på insidan och på utsidan. Att vara trygg i sig själv och ha en stark kropp som orkar mycket. Att röra på sig och leva ett aktivt liv ser de som en del i helheten, lika väl som att äta mat som gör gott för kroppen och som ger den en massa energi. De menar på att hälsa inte är att vara fixerad vid utseende och äta en sallad, och inte heller mäts det i vikt eller siffror.

- Det handlar om att finna en balans där du, både fysiskt och psykiskt mår så bra som möjligt utefter dina egna förutsättningar. Ett stadie där du är trygg och varken får för mycket eller för lite av det ena eller det andra. Hälsa är när du tillåter kroppen att återhämta sig. När du kan sova ut och lyssna på just din kropps signaler utan att påverkas för mycket av alla andra. Hälsa är att äta det du vill och göra det du känner för eftersom just du mår bra av det.

Under hela deras uppväxt har de alltid tyckt att det är kul att hjälpa till i köket. Deras pappa har ett stort intresse för matlagning och tillsammans prövade de nya spännande rätter. Dessutom har de alltid levt i en aktiv familj där träning varit en självklar del av vardagen. Tyvärr råkade de, liksom många andra unga tjejer ut för ätstörningar vilket präglat dem mycket. Det hann gå så långt för dem båda att kroppen var totalt nedbruten och livslusten försvunnen. Men i och med deras stora intresse för kost och träning och kärleken till varandra så lyckades de gemensamt ta sig ur den sjuka bubblan.

- Det var ingen lätt resa och tog alldeles för många år, men vi är ändå tacksamma för allt vi gått igenom då det format oss till de vi är idag och givit oss en rad med lärdomar och insikter om oss själva. Vi insåg vikten att äta en balanserad kost för att kunna bygga upp våra kroppar igen vilket bidrog till ett ökat intresse.

De båda tjejerna har varit vegetarianer i åtta år, men det var inte förens förra julen som de tog beslutet att bli veganer. Tidigare hade de sagt till varandra att de aldrig skulle klara sig utan kvarg, proteinpulver och bars, men utan vidare eftertanke kastade de sig ut för att testa några dagar. Dagarna blev till veckor som i sin tur blev till månader. Idag kan de med handen på hjärtat konstatera att det var ett av deras bästa beslut. Problem som de hade tigdigare med upplåst mage har nu helt försvunnit, vilket de menar att de fick på köpet när de lämnade allt det animaliska bakom sig.

Hälsoinspiratörerna Ida och Johanna.

- Kroppen behövde bara vänja sig med att äta linser och bönor samt alla fibrer, men när man gjort det, blir maghälsan mycket bättre. Våra hår och naglar har även blivit starkare och friskare. Tidigare var det vanligt att våra naglar flisade sig men nu är de istället starka och fina.

Den största förändringen som Ida och Johanna har märkt av är skillnaden i energinivå, känslan av att vara pigg, alert och på hugget. De menar att ha energi till vardagslivet och mer där till är en otroligt stärkande känsla. Det blir en positiv spiral då det gör att man får mer energi till matlagning och träning och även att vara mer effektiv med tiden utan att stressa. De tycker dessutom att det känns som de blir ett med naturen och djuren.

- Vi äter inte våra vänner så varför skulle vi äta djur? För oss känns det självklart att inte bidra till den brutala djurindustrin och göra det vi kan för att spara på jorden och minska våra koldioxidutsläpp.

Deras inspiration till att äta nyttigt och laga mat kommer mycket från varandra. När de tillsammans slår sina kloka huvuden ihop finns det inget stopp. Men de gillar även att inspireras av personer på sociala medier.

- Att ta printscreens på saker som man skulle vilja testa är ett bra tips när inspirationen tryter, det kan vara bra att ha en mapp på mobilen med en massa härliga rätter och då hitta på något nytt och spännande utifrån dem. Vi får även inspiration från att vara ute på promenader eller löpturer och "brainstorma" med idéer och tankar om vad vi vill laga för olika saker, hur vi vill fotografera och inlägg vi vill skriva.

Deras måsten i skafferiet när det kommer till hälsokost är chiafrön (bra källa till omega-3), carob, jordnötsmjöl, färska dadlar, spirulina, mullbär, macapulver, kakaonibs, hampafrön, acaipulver och bjäst. Tjejerna älskar att testa nya spännande produkter men använder sig bara av saker som får dem att må så bra som möjligt. Då de är veganer ser de även till att ta vissa vitaminer som tillskott just eftersom det finns en ökad risk för brist hos just veganer, exempelvis vitamin B12 som är ett smart tillskott för veganer att ta då vitaminet bara finns i mycket små mängder i livsmedel från växtriket, och vid brist kan det leda till bland annat blodbrist. Utöver detta tar de även D-vitamin under vinterhalvåret eftersom den mängd solljus vi får här i Sverige inte är tillräcklig under höst och vinter. Det kan även vara svårt att få i sig tillräckliga mängder som vegan via kosten just för att man inte äter fet fisk som är en annan viktig källa till vitamin D. AlgOmega3 är ett annat tillskott de tar dagligen för att säkra sitt behov av omega-3 fettsyror då det bidrar till att bibehålla normal hjärn- och synförmåga. Probiotika och Kelp är också två tillskott tjejerna tar dagligen.

- Probiotika äter vi för en god maghälsa då det stärker immunförsvaret och tarmfloran. Kelp äter vi då vi minskar på saltet och därmed inte får i oss så mycket jod vilket är viktigt för ämnesomsättningen.

Tjejernas måsten i hälsokostväg

 
AlgOmega3
 
Vitamin B12
 
Chiafrön EKO
 
Spirulina EKO

Ida och Johannas tips om man vill bjuda på något veganskt är att tillaga någon slags wok med nudlar, tofu och kokosmjölk. Annars gillar de att göra olika grytor som indisk sötpotatisgryta med kikärtor och chili. Potatisklyftor i ugn är en annan stor favorit hos tjejerna, likaså olika rotfrukter och en guacamole till det. Mängder av spännande och nyttiga veganrecept finns på deras blogg Plantifulsisters.

- Om vi vet med oss att vi ska bjuda någon som är lite skeptisk till vegansk mat brukar vi se till att tillaga något som liknar kött. Det kan vara allt ifrån veganska hamburgare med sötpotatisfries till rätter med oumph eller sojafärssås. Sushi är ytterligare en trevlig sak att bjuda på då man kan ha i lite allt möjligt och det går hem hos de flesta.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Svenskt Kosttillskott är ett av Årets Superföretag 2020

Svenskt Kosttillskott är ett av Årets Superföretag 2020

Svenskt Kosttillskott har kvalat in på listan över Årets Superföretag 2020.
  My Martens blir ny hälsoinspiratör

My Martens blir ny hälsoinspiratör

My Martens är Svensk Hälsokost och varumärket Healthwells nya hälsoinspiratör.
  Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
  Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
  Lansering av nya generationens kosttillskott

Lansering av nya generationens kosttillskott

Nu hittar du QURE på Svensk Hälsokost, nya generationens kosttillskott.
  Följ med på nyårslöftet

Följ med på nyårslöftet

Följ med våra tre medarbetare på nyårslöftet under 12 veckor
  Svenskt Kosttillskott släpper flytande kollagen

Svenskt Kosttillskott släpper flytande kollagen

Svenskt Kosttillskott lanserar en nykomling i utbudet av kollagen.
  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
  Vitaminer och mineraler för tjejer

Vitaminer och mineraler för tjejer

Vissa vitaminer och mineraler har tjejer ett större behov av.
  Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
  Vitaminer och mineraler för atleter

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
  GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.
  Fett för träning

Fett för träning

Hur ska du som tränar tänka kring intaget av fett?
  Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
  Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
  Havtorn

Havtorn

Havtorn är ett vanligt bär med ovanligt nyttiga egenskaper.
  Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Nu släpps nyheten Inflamin Premium, ett extra potent tillskott.
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
  Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Ämnen för ögon och syn

Ämnen för ögon och syn

Vilka är de bästa ämnena för ögonen och synen? Svaren får du här!
  LCHF

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
  Så undviker du vintertorr hud

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
  Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
  Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
  Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
  Håll förkylningen borta

Håll förkylningen borta

Tips på hur du lättast förebygger och lindrar förkylningssymtom.
  Julmüsli med chia och hampafrön

Julmüsli med chia och hampafrön

Rostad juligmüsli som ger dig en bra start på juldagsmorgonen.
  Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
  Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
  Guide: hudvård för mogen hud

Guide: hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
  Våra märkningar och certifieringar

Våra märkningar och certifieringar

Här kan du läsa om olika märkningar och vad de står för.
  Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
  Kost för friidrott: hopp

Kost för friidrott: hopp

Vad bör du som hoppare tänka på när du lägger upp din kost? Allt du behöver veta
  Vad är vitamin C?

Vad är vitamin C?

Vitamin C är populärt i förkylningstider och har flera funktioner i kroppen.
  Uppstart efter semestern

Uppstart efter semestern

Efter en skön semester är det dags att hitta tillbaka till hälsosamma vanor.
  Styrka utan muskeltillväxt

Styrka utan muskeltillväxt

Starkare men utan större muskler.
  Träna för fettförbräning

Träna för fettförbräning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
  Kokosbrownies

Kokosbrownies

Nyttiga brownies med smak av kokos och kaffe.
  Stor guide: allt om protein

Stor guide: allt om protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
  Te - världens hälsodryck

Te - världens hälsodryck

Te dricks i hela världen och ses ofta som en hälsodryck.
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.