Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Så lyckas du med brun utan sol

Nu när solen äntligen börjar träda fram början även den bleka huden på kroppen visa sig. Men istället för att lägga sig i ett solarium eller pressa flera timmar ute i solen är den smartaste genvägen för solkysst hy - Brun utan sol. Vi guidar och ger dig de bästa tipsen på hur du får en snygg, fräsch och naturlig färg på såväl kropp som ansikte.

Före behandlingen

Peeling: För att få ett jämnt och hållbart resultat är det viktigt att lägga en bra grund och bas för din brun utan sol.

 • För att få en jämn färg ska du skrubba eller peela kroppen dagen innan med en oljefri skrubb i cirkulerande rörelser över huden för att få bort döda hudceller. Vissa varumärken, som Ida Warg ska man dock inte skrubba innan, då denna fäster bättre på döda hudceller. Läs därför noga på förpackningen innan du sätter igång.
 • Orkar du inte leta runt efter en oljefri skrubb har TanCan utvecklat en Scrub Exfoliating Cleanser för att du ska få bästa resultat.
 • Om du vill raka/vaxa dig eller om du brukar färga bryn och fransar ska detta göras senast dagen innan.

Återfuktning: Det viktigaste att tänka på innan du applicerar kroppen med din brun utan sol är att känna efter om du är torr någonstans; armbågar, anklar, händer och fötter kan vara sådana områden. Just fötter och händer är det många som känner sig oroliga för att få till en snygg färg på. Längre ner hittar du en specifik guide för hur du kan få en snygg bränna även på dessa områden.

 • Händer, fötter och torr hud drar lätt åt sig mycket färg så här är det bra om man smörjer in med en lätt kroppslotion eller primer. Detta gäller alla brun utan sol-produkter. Låt lotionen torka en stund innan du applicerar din BUS.

PEELING & FUKT

 
Pure Shea Butter
 
Body Scrub Cream
 
Body Lotion
 
Scrub aloe vera
 
Body Scrub

Under behandling

Ta en extra titt innan du börjar applicera din brun utan sol så att du fått av dig smycken som ringar, örhängen och halsband.

Applicering på kroppen: Använder du self tan mousse kan en tanning mitt gör det enklare för dig att få en jämn färg, plus att du slipper få färg mellan fingrarna. Börja med att applicera brun utan sol på kroppen och avsluta alltid med händer och fötter. (för mer info om hur du applicerar på dessa områden)

 • Om du använder dig av self tan mousse ska du alltid börja med att applicera från anklar och handleder och upp mot mitten av kroppen i cirkulerande rörelser.
 • Ibland vill man bara få saker gjorda snabbt, men använd hellre små doser och applicera lite i taget. Då har du lättare koll på vart du smörjt in kroppen, det blir lättare att sprida ut över huden och du får en jämnare färg.
 • Använder du dig av self tan spray ska du spraya med cirkelrörelser och cirka 30 centimeter från huden. Tänk på att hålla munnen stängd och inte spraya rakt mot ögonen.
 • När du ska applicera brun utan sol på ryggen är det viktigt att först testa om du kommer åt hela ryggen själv. En spegel är till bra hjälp för att se om du når även till mitten av ryggen. Om du inte når över ryggen kan du be en kompis eller partner att hjälpa till med just det området, eller hoppa över ryggen helt och hållet.
 • Om du inte applicerar på ryggen kan du med fördel dra handen eller handsken från bröstkorgen, upp över axlarna och tona ut sprayen eller moussen över axlarna. Då slipper du få en skarp rand vid axeln och resultatet blir mer naturligt. Glöm inte att applicera brun utan sol i nacken och även tona ut färgen därifrån nedåt ryggen!

Applicering i ansiktet: Blunda mjukt vid sprayning eller applicering av mousse i ansiktet, detta för att undvika att extra färg “lägger sig” i rynkor runt ögon och panna.

Det finns även speciella brun utan sol för ansiktet från Ida Warg och TanCan som inte enbart ger ansiktet en fräsch nyans, utan även återfuktar den samtidigt.

PRODUKTTIPS

 
TanCan Wipe

Efter behandling

Efter att du applicerat din brun utan sol är det viktigt att du undviker vatten och fukt av olika slag, exempelvis dusch, svett och regn. Tiden för hur länge du bör undvika detta skiljer sig från produkt till produkt, så läs noga på baksidan på instruktionerna innna du går iväg till gymmet och tränar, allt för att undvika fläckigt resultat.

 • Undvik att vara i vatten och regn eller att svettas under verkningstiden, för att påskynda torktiden kan du alltid använda en hårfön.
 • Beroende på vilken tid på dygnet du applicerar din brun utan sol kan det vara bra att dricka ur sugrör, och se till att du borstat tänderna innan applicering.
 • Vid de första duscharna efter din self tanning behandling är det bra undvika att stå för länge i duschen. Badda dig försiktigt torr med handduken efter duschen.
 • Återfukta huden regelbundet för att bibehålla fukten i huden och för ett långvarigt resultat av din solbränna.

Ska du iväg någonstans och vill ha extra mycket färg kan du genomföra din andra omgång self tanning-behandling redan dagen efter. Men då behöver du inte skrubba kroppen innan, se bara till att återfukta den ordentligt innan du börjar.

Vad är bäst - mousse eller spray? Vi har låtit 10 personer testa dessa olika typer av brun utan sol för att få rätsida på vilken som är enklast att applicera och som ger finast resultat.

Solkyssta händer och fötter

Händer och även fötter är knepigt att få fina, framför allt eftersom de utsätts för vind, sol och kyla och kan därmed bli väldigt torra. Torra parter drar till sig färgen mycket fortare än återfuktade samt att fötter och händer generellt sätt drar åt sig brun utan sol mycket mer än övriga delar på kroppen. Dessutom har både fötter och händer fler veck och linjer än resten av kroppen där färgen lätt samlas. Därför är det viktigt att återfukta händer och fötter rejält dagarna innan self tanning-behandling och ta även en lätt handkräm eller bodylotion på händerna precis innan applicering av brun-utan-sol.

Ta händer och fötter sist i din brun utan sol-behandling, när övriga kroppen är färdig. Det smidigaste sättet är att få en snygg tan på dessa områden är att använda en brun utan sol spray hellre än till exempel en mousse.

Gör så här:

 • Smörj händerna med en lätt handkräm och torka av handflatorna så att burken inte glider runt i handen.
 • Låtsas att du håller i en apelsin med den handen du ska spraya på.
 • Spraya snabbt och lätt med cirka 30 centimeters avstånd. (handflatan ska inte sprayas)
 • Spraya från handleden och ut mot fingrarna.
 • Klart! Låt färgen torka och snabba eventuellt på torktiden med hjälp av en hårfön.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Snyggt solbrun med betakaroten

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
 
Stor guide: vitaminer

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 
Ansiktsmassage för lymfsystemet - så gör du!

Ansiktsmassage för lymfsystemet - så gör du!

Vår hälsoinspiratör Susanna visar sin ansiktsmassage för lymfsystemet.
 
Stor guide till D-vitamin

Stor guide till D-vitamin

Vitamin D samspelar med kalcium och är särskilt viktigt under vintern.
 
Guide: Hudvård för mogen hud

Guide: Hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
 
Guide: Hudvård för torr hy

Guide: Hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 
Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
 
Välj rätt salt - stor guide!

Välj rätt salt - stor guide!

Vilket salt är rätt för dig? Stor guide så att du kan hitta rätt i djungeln!
 
Olga Rönnberg: Lyckas med fettförbränningen

Olga Rönnberg: Lyckas med fettförbränningen

Olga Rönnberg från Mammafitness tipsar om effektiv fettförbränningsträning.
 
Stor guide: det här är vassleprotein

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!
 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Stora guiden om Vitamin K

Stora guiden om Vitamin K

Vitamin K behövs för blodets koagulation och bentätheten.
 
En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

Olga Rönnberg guidar till hur du skapar kostvanor som funkar i det långa loppet.
 
Stora guiden om Vitamin E

Stora guiden om Vitamin E

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin som fungerar som antioxidant.
 
Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
 
Stor guide: allt om protein

Stor guide: allt om protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
 
Så gör du egen handsprit

Så gör du egen handsprit

Gör din egen hemmagjorda handsprit med enkelt recept.
 
Snabbguide: Välj rätt C-vitamin

Snabbguide: Välj rätt C-vitamin

Hitta rätt tillskott för just dig med hjälp av vår guide!
 
Stor guide: Allt om EAA

Stor guide: Allt om EAA

EAA är en blandning av essentiella aminosyror som bidrar till proteinsyntesen!
 
Guide: Tillsatser i livsmedel

Guide: Tillsatser i livsmedel

Vad är tillsatser och vad används de till? Få svaren här!