Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Nybörjarupplägg

2 dagar i veckan

<< Kom igång med din träning

För dig som precis ska komma igång med din träning, så är det lämpligt med att börja med att träna två gånger i veckan. Självklart får du bättre resultat av att träna tre gånger i veckan, men det är även viktigt att rutinerna runt träningen fungerar. Nedan följer 4 grundprinciper som du alltid bör ha i åtanke.

Kom igång med rätt produkter

 
Core Creatine
 
Core Gainer

Löpande tjej utomhus

1. Komplexa övningar före isolerade

Din kropp är designad att fungera som en enhet och du bör därför träna enligt den principen. Att bara sitta i en bicepscurlmaskin kommer inte att ha så stor överförbarhet på verkligheten.

2. Stora muskelgrupper före små

Det är mer krävande att utföra övningar som involverar större muskelgrupper, vilket medför att dessa övningar bör utföras tidigt i ditt träningspass.

3. Fokusera på dina svagheter

Det är stor sannolikhet att du tycker att det är mycket roligare att utföra de övningar som du redan är stark i, än att lägga tid och energi på dina svagheter. Detta medför dock en obalans i styrka, vilket är en ypperlig förutsättning för skador.

4. Var noga med korrekt utförande

Denna punkt känns kanske självklar för dig, men i realiteten tummar majoriteten på denna punkt. Det är självklart att det är roligare att lyfta tyngre, men det får inte bli på bekostnad av teknik.

Hur bör du äta ?

Det är näst intill omöjligt att få resultat utan en bra kosthållning. Nu när du är i uppstartningsfasen, så är det viktigast att du inte krånglar till det om det ska bli hållbart i längden.

  • Ät var tredje timme. Det viktigaste är inte att du äter exakt var tredje timme, utan att du får i dig rätt antal måltider. Dela antalet timmar du är vaken med tre, så vet du hur många måltider du bör få dig på en dag.
  • Ta alltid en återhämtningsdryck. Detta gör du enklast genom att inta en gainer efter varje träningspass för att optimera återhämtning och muskeltillväxt.
  • Ät protein till varje måltid. Varje gång du äter protein så stimuleras muskeltillväxten.Ett proteintillskott underlättar vardagen avsevärt.
  • Ät en frukt eller grönsaker till varje måltid. För att försäkra dig om att du får i dig alla vitaminer och mineralser som du behöver, så bör du försöka att äta grönsaker och frukt från regnbågens alla färger.

Gainer för muskeltillväxt och återhämtning

Direkt efter träningen så är det viktigt att du intar snabba kolhydrater och protein. Det har nämligen i flera studier visat sig att intag av protein direkt efter träningen resulterar i starkare muskeluppbyggande signaler jämfört med intag både två och tre timmar efter.

Du bör även tillföra kolhydrater för att återhämta dig inför nästa pass. En gainer innehåller både snabba kolhydrater och vassleprotein. Du kan läsa mer om gainer och träning här.

Vi rekommenderar

 
Core Whey Protein
 
Core Gainer

Protein

Du bör i första hand sträva efter att få i dig protein från fast fast föda för att lära dig att hitta bra alternativ på proteinkällor, och vad du kan göra med dem för att det ska bli gott. Ett proteinpulver är dock ett fullgott och enkelt alternativ. Ta en halv portion (20 gram) per dag. Du kan läsa mer om proteinet betydelse för dina träningsresultat här.

Träningsprogram - 2 dagar i veckan

Nedan följer ett effektivt träningsupplägg för hela kroppen som du bör utföra två ggr i veckan. Du bör ha åtminstone en vilodag emellan för optimal återhämtning, Om du vid något tillfälle bara har två dagar i följd tillgängliga, så kan du med fördel träna de två dagarna.

När det gäller val av vikt, så är korrekt utförande av högsta prioritet. Ta en vikt där du kan bibehålla god teknik och samma hastighet framt till sista repetition. Du bör dock alltid sträva efter att öka vikterna.

När du kört detta pass i sex veckor, så är det dags att gå vidare till steg 2 i detta träningsupplägg.

För varje övning står utförande och aktiva muskelgrupper. I bilden nedan kan du se var respektive muskel sitter.

muskelkarta

PASS 1

Övning                                           set x repvila (min)
Benböj 5 x 52-3
Marklyft   5 x 52-3
Pullups/Latsdrag3 x 10 1
Hantelpress3 x 10 1
Crunches på boll3 x 15-201

Benböj

Benböj start LinaBenböj stopp Lina

Aktiverade muskler
10. Framsida lår (M. Quadriceps)
17. Baksida lår (Hamstrings)
16. Sätesmuskeln (M. Gluteus Maximus)
Utförande
Stå i axelbredd mellan hälarna och med fötterna vinklade 15 grader utåt. Med vikten på hälarna trycker du bak höften som att du ska sätta dig på en stol som står 50 cm bakom dig. Dina knän bör inte märkbart röra sig framåt och de bör peka i samma riktning som dina fötter genom hela rörelsen.
När du din höft är linje med dina knän, dvs. när ditt lår är parallellt med backen, så vänder du rörelsen. Driv höften diagonalt uppåt och framåt med tyngdpunkten på hälarna. Driv igenom höften för att avsluta rörelsen.
En vanlig missuppfattning är att ryggen ska vara vertikal. Om tyngpunkten förkjuts bakåt, så är detta inte möjligt. Ryggen måste däremot vara rak.

marklyft

Marklyft start LinaMarklyft stopp Lina

Aktiverade muskler
14. Raka ryggmuskulaturen (M. Erector Spinae)
16. Sätesmuskeln (gluteus maximus)
17. Baksida lår (hamstrings)
10. Framsida lår (quadriceps)
Utförande
Kliv fram till stången så att fötterna hamnar under stången. Fötterna bör vara i höftbredd. Greppa stången med höften relativt högt upp. Håll bröstkorgen högt i en stolt position.
När du startar övningen bör vikten vara på hälarna och tyngpunkten långt bak. Tryck ned hälarna så att du benpressar vikten tills stången är vid dina knän. Fokusera sedan på att driva höften framåt tills du står upprätt. Spänn sätesmuskeln i slutet av övningen när du står upp.
När du vänder rörelsen, så börjar du med att skjuta bak höften och sedan böja på benen. Du bör hamna i perfekt startposition om du utfört rörelsen rätt på vägen ner.

Pullups/latsdrag

Pullups startpullups stopp

Aktiverade muskler
15. Stora breda ryggmuskeln (latissimus dorsi)
4. Överarmens framsida (biceps brachii)
5. Underarmsmuskeln (Brachioradialis)
Utförande
Greppa stången något bredare än axelbredd. Drag sedan med stolt hållning ned stången mot övre delen av bröstkorgen. Armbågarna ska peka rakt ner mot golvet, genom hela rörelsen

Liggande hantelpress

Hantelpress starthantelpress stopp

Aktiverade muskler
3. Bröstmuskeln (M. Pectoralis Major)
2. Axelns främre del (M. Deltoideus)
13. Överarmens baksida (M. Triceps Brachii)
Utförande
När du ligger på bänken med armarna sträckta i vertikalt läge, så bör händerna vara rakt ovanför axlarna. Fixera axlarna neråt bakåt och nyp ihop skulderbladen. Fokusera på att fixera axlarna genom hela rörelsen. Armbågarna bör vara något nedanför axlarna. Om armbågarna ligger för högt upp mot axlarna, så ökar du risken för att skada axlarna. Pressa upp hantlarna tills du har sträckta armar och återgå till startpositionen.

Crunches på boll

Crunches på boll start LinaCrunches på boll stopp Lina

Aktiverade muskler
6. Raka bukmuskeln (M. Rectus Abdominis)
7. De yttre sneda bukmusklerna (M. Obliqus Externus Abdominis)
8. De inre sneda bukmusklerna (M. Obliqus Internus Abdominis)
Utförande
Placera dig på bollen så att din ländrygg ligger mitt på bollen. Pressa ned ländryggen och dra ihop revben och höft medan du kommer upp. Det kan även underlätta att gå upp på tårna i rörelsen för att ytterligare kunna kontrahera magmuskulaturen.

Övning                                           set x rep vila (min)
Marklyft     4 x 6 1,5-2
Utfall                                              4 x 8     1
Chins/smala latsdrag 3 x max      1
Axelpress    3 x 10 1
Crunches på boll      4 x 12-151

           

Utfall

Utfall startUtfall stopp

Aktiverade muskler
18. Adduktorerna (M. Adductor; Brevis, Longus, Magnus)
10. Framsida lår (M. Quadriceps)
16. Sätesmuskeln (M. Gluteus; Maximus, Medius)
17. Baksida lår (hamstrings)
Utförande

Stå i höftbredd och kliv fram med ena benet. Föreståll dig att du kliver över en pinne som är i höjd med ditt eget knä. När du landar bör du ha tyngdpunkten på hälen.

I rörelsen ska det främre knäet inte röra sig framåt märkbart. Vänd rörelsen när du 90 graders vinkel i båda knäna. Kom tillbaka till startpositionen.

Chins/Smala latsdrag

Chins startChins stopp

Aktiverade muskler
15. Stora breda ryggmuskeln (latissimus dorsi)
4. Överarmens framsida (biceps brachii)
5. Underarmsmuskeln (Brachioradialis)
Utförande

Greppa stången med axelbredd mellanhänderna och hanflatorna vända mot dig. Drag dig sedan upp med stolt hållning och sträva efter att övre delen av bröstkorgen ska ta i stången. Vände när hakan är vid stången och gå tillbak till startpostionen.

Som alternativ kan du även utföra smala latsdrag. Tänk då på att dra ner handtaget mot övre delen av bröstkorgen.

Axelpress

Aexelpress start LinaAxelpress stopp Lina

Aktiverade muskler
1. Axelns främre del (M. Deltoideus - Främre)
2. Övre delen på kappmuskeln (M. Trapezius - Övre)
3. Axelns mellersta del (M. Deltoideus - Mellersta)
Utförande
Stå i höftbredd position och greppa stången axelbrett. Armbågarna ska vara rakt under stången genom hela rörelsen. Press upp stången tills dess att den är rakt ovanför din axelled när du har sträckta armar. Vänd tillbaka till startpositionen.


knäindrag på boll

knäindrag på boll startknäindrag på boll stopp

Aktiverade muskler
6. Raka bukmuskeln (M. Rectus Abdominis)
7. De yttre sneda bukmusklerna (M. Obliqus Externus Abdominis)
8. De inre sneda bukmusklerna (M. Obliqus Internus Abdominis)
9. Höftböjaren (M Iliopsas)
Utförande
Placera dig i armhävningsposition med fötterna på bollen. Dra in knäna mot bröstkorgen samtidigt som du försöker krumma ihop kroppen till en boll. Återå till startpositionen.

Vad blir nästa steg?

Ett av de vanligaste felen som folk gör när det gäller träning, är att de kör samma träningsprogram år ut och år in. Följden blir att träningen blir tråkig, muskeltillväxten stagnerar, och motivationen försvinner.

Du bör ändra ditt program på något sätt efter 6-8 veckor. Detta kan vara med avseende på övningar, set och repitioner, ordningsföljd, viloperioder eller belastning. Om du vill göra det enkelt för dig, så kan du kan även välja att följa prova på vårt upplägg på 3 gånger i veckan.

Gör rätt från början. Börja idag. Lycka till!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Träna för fettförbräning

Träna för fettförbräning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
  Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Träningsupplägg - 3 dagar i veckan

Från nybörjare är det nu dags att ta nästa steg, träning 3-dagar i veckan.
  Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Träningsupplägg - 5 dagar i veckan

Lägger du 5 dagar i veckan på träning så avgör upplägget resultatet
  Träningsupplägg - 4 dagar i veckan

Träningsupplägg - 4 dagar i veckan

Komplett träningsupplägg för dig som tränar 4 dagar i veckan.
  Kom igång med din träning

Kom igång med din träning

Vi hjälper dig att komma igång med träningsupplägg och kost.
  Kom igång program för tjejer

Kom igång program för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
  Styrketräning för tjejer

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
  Supersmoothie

Supersmoothie

Grönt för ögat och en fröjd för gommen, smoothie med avokado, kiwi och ingefära
  Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
  Smoothie som måltidsersättning

Smoothie som måltidsersättning

Mättande smoothie med smak av blåbär och fullproppad med
  Supernyttig acaismoothie

Supernyttig acaismoothie

Gör en smoothie med superfrukten och antioxidanten acai från Amazonas djungler!
  Måltidsersättning: Så lyckas du

Måltidsersättning: Så lyckas du

Hur lyckas man med sin måltidsersättning? VI avslöjar alla knep.
  Könsanpassad kost och träning

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.
  Nya träningsrutiner

Nya träningsrutiner

Tips till dig som vill skaffa nya träningsrutiner och lära dig att behålla dem!
  Smoothie med blåbär och hälsosamma fetter

Smoothie med blåbär och hälsosamma fetter

En supergod smoothie med hälsosamma fetter
  Klara löploppet

Klara löploppet

Vi ger dig tips på träningsupplägg för att klara 5- eller 10 kilometersloppet.
  Sommarsmoothie med bär

Sommarsmoothie med bär

En somrig smoothie med hallon och jordgubbar som både läskar och mättar.
  Hur påverkar träning kroppen?

Hur påverkar träning kroppen?

Svårt att komma igång? Vi har listat varför du mår bra av träning.
  Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
  Spirulina och citrussmoothie

Spirulina och citrussmoothie

Frisk smoothie med ingefära och citrussmak med och med välgörande spirulina.
  Recept på flytande tvål

Recept på flytande tvål

Gör din egen flytande tvål enkelt och snabbt.
  Hälsoboost smoothie

Hälsoboost smoothie

Härligt nyttig smoothie med alger, greens och protein. Serveras väl kyld!
  Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
  Syrlig msm- och nyponsmoothie

Syrlig msm- och nyponsmoothie

Starta varje dag med en syrlig och uppiggande "ledsmoothie" fylld med näring.
  Träningstrender i höst

Träningstrender i höst

Kickstarta hösten med träning! Här listar vi dom senaste träningstrenderna.
  Uppstart efter semestern

Uppstart efter semestern

Efter en skön semester är det dags att hitta tillbaka till hälsosamma vanor.
  Träningsstart - så undviker du sjukdom

Träningsstart - så undviker du sjukdom

Kom i gång med träningen utan att dra på dig virus och infektioner.
  Hampasmoothie med antioxidanter

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
  Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
  Receptmeny för en detox

Receptmeny för en detox

Hur och vad kan man egentligen äta under en detox? Här är en komplett meny!
  Följ med på nyårslöftet

Följ med på nyårslöftet

Följ med våra tre medarbetare på nyårslöftet under 12 veckor
  Styrketräning för konditionsutövare

Styrketräning för konditionsutövare

Hur kombinerar man egentligen konditionsträning och styrketräning?
  Bipollen, pollengranulat

Bipollen, pollengranulat

Bipollen eller pollengranulat, är ett mycket näringstätt livsmedel från bikupan.
  Julsmoothie

Julsmoothie

En god och nyttig smoothie som smakar ljuvligt av pepparkakskryddor.
  Vitaminsmoothie

Vitaminsmoothie

Blanda enkelt en hälsosmoothie med hampaprotein, chiafrön och nyponpulver.
  Havtorn Tropical smoothie

Havtorn Tropical smoothie

Låt denna underbara och näringsrika smoothie ta dig till exotiska platser som du annars bara kan drömma om.
  Energismoothie

Energismoothie

Smoothie som innehåller både protein, vitaminer, mineraler och kolhydrater.
  Smoothie med nyponpulver

Smoothie med nyponpulver

Denna jordgubb/grapefruktsmoothie är fylld med c-vitaminrikt nyponpulver!
  Graviditetsträning

Graviditetsträning

Träningstips för dig som är gravid.
  Kakaosmoothie med mynta

Kakaosmoothie med mynta

Chokladälskarens favoritsmoothie
  HIIT Högintensiv Intervallträning

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
  Morgonsmoothie

Morgonsmoothie

Vill du starta dagen nyttigt och hälsosamt så har du här en god smoothie.