Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

MCT

MCT är medellånga fettsyror med flera unika egenskaper, gynnsamt för såväl idrottare och för den som vill minska i vikt. MCT förekommer i riklig mängd i kokosnötter.

  • MCT-fettets egenskaper
  • MCT för viktminskning
  • MCT för träning

Kokosnötter innehåller rikligt med MCT-fett.MCT är medellånga fettsyror som utvinns från kokosnötter.

MCT-fettets egenskaper

MCT står för Medium Chain Triglycerides och är medellånga fettsyror med flera sällsynta egenskaper. En av dessa fettsyror är C8, eller kaprylsyra som den också kallas, vilken anses vara den främsta fettsyran i MCT-fett. Kaprylsyra tas nämligen lätt och snabbt upp av kroppen och ger oss energi. Detta beror på syrans fördelaktiga uppbyggnad. Vanligtvis består fettsyror av en lång rad kolatomer med en syragrupp i ena änden. Kaprylsyra har istället få kolatomer (endast 8 st) vilket gör att kroppen lättare kan bryta ner den.

MCT finns i riklig mängd i kokosnötter och palmkärnolja men är annars svårt att hitta i vår vanliga kost. MCT är fast i normal rumstemperatur och blir flytande över 24 grader. Oljan kan användas i all typ av matlagning och klarar av att upphettas utan att förlora sin hälsosamma effekt.

MCT för viktminskning

Eftersom MCT snabbare förbrukas som energi än andra fettsorter är det gynnsamt för dig som vill gå ner i vikt. Byt ut ditt vanliga matfett mot kokosolja istället, så har du redan vunnit en hel del. Dessutom har det visat sig att MCT-fett främjar kroppens bildning av ketoner. Levern bildar ketoner när vi äter en kolhydratfattig kost, och dessa signalerar till kroppen att använda fettreserverna som energikälla istället för att förbruka muskelmassan. När vi befinner oss i detta tillstånd minskas även vår aptit, utmärkt för dig som vill minska i vikt! (1). Som om det inte vore nog ger MCT-fett ca 10 % mindre kalorier än vanligt fett, ca 8,3 kcal per gram istället för 9 kcal per gram.

Använd en klick kokosolja i dina smoothies eller ta hjälp av ett tillskott med MCT-fett om du vill ta del av dess egenskaper. Kokosolja innehåller dessutom laurinsyra, som gynnar vår allmänna hälsa på andra sätt. Äter du ren MCT i form av tillskott är runt 40 gram dagligen enligt rekommendation med maximalt 5 gram per timme, då magen annars kan få svårt att ta hand om det. En matsked rent MCT-fett motsvarar ungefär sex matskedar kokosolja.

MCT för träning

MCT-fett är också en utmärkt energikälla för dig som tränar. Skillnaden mellan MCT och vanliga långa fettsyror (LCT) är som nämnt att MCT-fettet snabbare tas upp i kroppen och kan snarare jämföras med kolhydraters upptagningsförmåga och effekt i kroppen. MCT går med andra ord snabbt ut i kroppen och förbrukas som energi istället för att lagras som energireserv i fettväven. Som idrottare kan du äta MCT för snabb energi före och undre träningspass.

MCT-rasvat

 
Core MCT Oil
 
MCT Oil EKO
 
MCT C8 Oil EKO
 
Keto Kollagen MCT

Referenser:

1. Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men. RJ Stubbs, CG Harbron. 1996.

2. Medium Chain Triglycerides (MCTs), W. Dean, J. English. 2013

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 
Fett för träning

Fett för träning

Hur ska du som tränar tänka kring intaget av fett?
 
Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
 
Ketodieten

Ketodieten

Ketodieten är en populär lågkolhydratdiet med fokus på naturliga fetter.
 
Vad är AIP-kost?

Vad är AIP-kost?

Läs mer om AIP, en kosthållning som har fokus på maghälsa.
 
Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
 
LCHF

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
 
Bulletproof coffee

Bulletproof coffee

Bulletproof Coffee är succétrenden från USA med fett i kaffet. God energigivare!
 
Gör ditt eget myggmedel

Gör ditt eget myggmedel

Gör ditt eget myggmedel med citronellaolja.
 
Nyhet: Super Multivitamin Premium

Nyhet: Super Multivitamin Premium

Nu lanserar vi Super Multivitamin Premium - vår mest kompletta multivitamin!