Maltodextrin

Maltodextrin är en snabb och komplex kolhydrat som ofta förekommer som ingrediens i olika sporttillskott såsom sportdrycker och energigeler där maltodextrinet är menat att bidra med energi vid exempelvis långvarig uthållighetsidrott. Maltodextrin har dock även börjat bli allt mer vanligt i gainers där det är menat att bidra till återuppbyggnaden av musklernas glykogenlager (energireserver) efter hård träning. Maltodextrin har dessutom fördelen att kunna intas i större mängder utan att besvära magen, och därför har maltodextrin kommit att bli mäkta populärt bland idrottare världen över.

  • Vad är maltodextrin?
  • Maltodextrin i livsmedel
  • Kosttillskott med maltodextrin

Produkter med maltodextrin

 
Core Sports Drink+
 
Core Carbs
 
Energy Gel
 
Core Gainer
 
Core Carboloader

Vad är maltodextrin?

Maltodextrin är en kolhydrat som tillverkas av stärkelse från exempelvis potatis, majs eller vete som man brutit ner i mindre beståndsdelar genom processer . Dessa processer gör även maltodextrin helt glutenfritt även om det framställts från vete. Maltodextrin tas lätt upp av kroppen och bidrar på så vis med snabb energi. Rent strukturellt är maltodextrin en sammansatt kedja av glukosmolekyler och har därför ett lika snabbt upptag, men eftersom att molekylen är större kan du inta mer maltodextrin per gång utan att det besvärar magen.

Kvinna som är ute och springer i skogen.

Maltodextrin i livsmedel

I livsmedel används maltodextrin främst som en konsistensgivare/fyllnadsmedel. Maltodextrin används dock även ofta i andra kosttillskott än till exempel sportdrycker, och är bland annat rätt vanligt i olika pulvertillskott. Detta beror på att maltodextrin kan suga upp en del vätska och gör på så vis att pulvret inte klibbar lika lätt.

Vissa personer förespråkar att man bör undvika att äta livsmedel och kosttillskott som innehåller maltodextrin. Maltodextrin är dock inte farligt för hälsan om det inte konsumeras i överdrivna mängder då det kan bidra till övervikt likt alla andra kolhydrater. I samband med träning är det dock många som använder maltodextrin för att bidra med mer energi till kroppen.

Kosttillskott med maltodextrin

Maltodextrin är som sagt en mycket snabbupptaglig kolhydrat som kan intas i större mängder utan att magbesvär uppstår, vilket utnyttjas av flertalet sportdryckstillverkare som använder maltodextrin som en energigivande kolhydrat i sina produkter. Det kan exempelvis vara sportdrycker, energigeler och gainers.

Under 2011 utfördes en studie där man undersökte ett maltodextrintillskotts effekt på mountain bike cyklister och deras prestation under ett simulerat cykellopp (1). Totalt deltog 8 cyklister. Studien var dubbelblindad. Cyklisterna fick inta 1 g maltodextrin per kilo kroppsvikt eller ett placebotillskott 20 minuter innan ett cykellopp (beståendes av sju stycken tvåkilometersvarv på en bana) eller innan ett laboratorietest. Resultaten visade sedan att de som fått maltodextrintillskott hade en reducerad tid per varv (-26 sekunder/varv). Laboratorietesten i sin tur visade på att maltodextrin bidrog till en höjd blodsockerhalt under fysisk aktivitet, men att det inte hade någon effekt på de kardiorespiratoriska variablerna (syreupptagningsförmåga etc.). Med hjälp av detta drog man slutsatsen att maltodextrin kan hjälpa till att höja den atletiska prestationen vid sporter såsom mountain bike cykling. Därför kan man även tänka sig att maltodextrin kan ha en stor inverkan på prestationen vid andra sorters av uthållighetssport såsom vanlig cykling och löpning.

Referenser

1) Malfatti C. de Laat E. Soler L. Bronkhorst I. Pacheco C. Funez E. Pavlak J. da Silva L. Osiecki R. Maltodextrin’s Effect on the Performance of Elite Mountain Biking Athletes During Simulated Competition and on Power Output at the Ventilatory Threshold. Human Movement. September 2011;12(3):232-236.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Kolhydrater för träning

Kolhydrater har en centralt för din träning och utveckling.
 

Därför är kolhydrater viktigt

Kolhydraterna är en grupp av energigivande näringsämnen - lär dig mer här!
 

LCHF

LCHF, debatten om vad som är bäst för vår hälsa.
 

Oligosackarider

Oligosackarider är medellånga kolhydrater som fungerar som kostfibrer.
 

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
 

Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
 

Kost för fotboll

Vilka kosttillskott kan du som fotbollsspelare ha nytta av?
 

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
 

Fettförbrännande träning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
 

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.
Visa fler