Capsaicin, chilins heta hemlighet

Tycker du om het mat kryddad med chili? Då kan du fortsätta att äta det med gott samvete. Chili har nämligen ingått i flertalet studier för sin påverkan på ämnesomsättningen och att använda chiliextrakt i viktnedgångsprodukter har därför blivit ett vanligt fenomen.

  • Vad innehåller chilifrukten?
  • Chili som fettförbrännare
  • Chiliextrakt i kapselform

Torkade chilifrukter

Vad innehåller chilifrukten?

Chilipeppar förekommer i stora variationer och är en populär smaksättare världen över. Chilifrukten växer i varma klimat, främst i Sydamerika och den gemensamma nämnaren för frukterna är dess heta smak. Chilin har ett högt innehåll av både flavonoider och karotener, två ämnen som fungerar som antioxidanter och medverkar till immunsystemets funktion. Många menar att chili även kan ha en smärtstillande effekt och förekommer därför som substans i lindrande salvor.

Chili som fettförbrännare

Du har säkert upplevt att du känner dig varm när du ätit chilikryddad mat. Det är capsaiciner, de bioaktiva substanser som finns i chilin, som orsakar denna värmande effekt och som ger den starka smaken. När kroppstemperaturen höjs, går maten vi äter åt som värmeenergi och vår ämnesomsättning ökar. En ökad kroppstemperatur verkar också minska vår matlust, och gör att vi helt enkelt äter mindre. Extra chili i maten skulle därför teoretiskt kunna bidra till viktminskning på flera sätt.

Färsk chili

I en tvådelsstudie testade man effekterna av capsaiciner*. I den första omgången deltog 13 kvinnor som fick varsin frukost av någon av följande varianter; HF (högt fettinnehåll), HF + pepparfrukt, HC (högt kolhydratinnehåll) och HC + pepparfrukt. Därefter mättes kvinnornas matintag vid lunch. Det visade sig då att de kvinnor som ätit en frukost med högt kolhydratinnehåll tillsammans med pepparfrukter hade en minskad hunger och ett mindre matintag vid lunchtid än resterande kvinnor. Dessutom åt de mindre andel fett. I den andra omgången deltog tio män som vid lunch fick varsin förrätt. Halva gruppen fick en vanlig förrätt medan den andra halvan fick sin förrätt tillsammans med pepparfrukter. Därefter fick samtliga samma typ av lunch. De män som fått chili tillsammans med sin förrätt hade ett mindre energi- och kolhydratintag än resterande män, både vid lunch och vid ett senare mellanmål.

Chiliextrakt i kapslar

 
BURN
 
Chili Diet

Chiliextrakt i kapselform

Liknande studier visar att capsaicinrika chilifrukter skulle kunna bidra till ett minskat matintag. En tydlig effekt på ämnesomsättningen är dock svår att åstadkomma med vanliga konsumtionsmängder, utan det krävs en relativt stor mängd för att få en märkbar förbättring. Om du vill ta del av capsaicinets effekt utan att behöva äta stora mängder chilikryddad mat, kan du istället prova chili i kapselform. Chilikapslar innehåller en koncentrerad form av chiliextrakt, som ger betydligt högre dos än kryddad mat. Chiliextrakt förekommer både som enskilt tillskott och som ingrediens i olika fettförbrännande produkter.

Ät chili för att det är gott, och ta hjälp av kapslar vill behov om du vill testa vilken effekt det har på din ämnesomsättning.

*Referenser:
Effects of red pepper on appetite and energy intake. Yoshioka, St-Pierre, Drapeau, Dionne, Doucet, Suzuki, Tremblay. 1999.

Could capsaicinoids help to support weight management? A meta-analysis of energy intake data. S Whiting, EJ Derbyshire, B Tiwari. School of healthcare Sciense, 2013.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

5 fettförbrännande ämnen

Hjälp din ämnesomsättning med naturliga ämnen.
 

Intervallträning och fettförbränning - del 2

Andra delen med fördelarna av intervallträning i syfte att öka fettförbränning.
 

Vegetarisk chili con carne

Smakrik och mättande chili con carne som är helt vegetarisk.
 

Stor guide: Så maximerar du din fettförbränning

Snabbguide för dig som vill bränna fett och komma i form.
 

5 tips för ökad fettförbränning

Teorier och metoder kring fettförbränning är nästintill oändligt.
 

Koffein och fettförbränning

Utöver den uppiggande effekten så påverkar koffeinet även din ämnesomsättning.
 

Intervallträning och fettförbränning

Effektivisera din fettförbränning genom att öka intensiteten.
 

CLA och fettförbränning

Här sätter vi CLA under luppen för att klargöra om det kan underlätta din diet.
 

Uppbyggande hormon och fettförbränning

GH bidrar till fettförbränningen men många faktorer påvkerkar.
 

Gå ner i vikt

Hör du till de som vill tappa några kilo, följer här några enkla tips.
Visa fler