Köttgryta med tomater
Denna smakrika köttgryta kräver minimalt med förberedelser och sköter sig i stort sett själv på spisen. Varför inte bjuda över vännerna på en riktig festmåltid?
Ingredienser |
| ||||||||||||
4 portioner | |||||||||||||
1 kg grytbitar av högrev | |||||||||||||
salt & svartpeppar | |||||||||||||
2 gula lökar | |||||||||||||
4 vitlöksklyftor | |||||||||||||
3 msk tomatpuré | |||||||||||||
800 g passerade tomater | |||||||||||||
2 dl vatten | |||||||||||||
1 röd chili, hackad | |||||||||||||
10-15 potatisar | |||||||||||||
några kvistar färsk persilja | |||||||||||||
1 kruka sallat | |||||||||||||
250 g körsbärstomater |
Tillredning
Hetta upp lite olja i en stor gryta och bryn grytbitarna i omgångar tills det fått fin färg. Krydda med salt och peppar och lägg köttet på en tallrik så länge.
Hacka gul lök och vitlök och bryn tillsammans med tomatpuré i samma gryta som du stekte köttet i. Blanda efter några minuter ner köttet och tillsätt därefter passerade tomater, vatten och hackad chili. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt grytan sjuda under lock i ca en timme, eller tills köttet känns mört.
Tillaga under tiden klyftpotatisen. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisarna i klyftor och lägg dem på en plåt. Ringla över lite olja och blanda runt så att potatisklyftorna blandas med oljan. Rosta i ugnen i 20-30 minuter tills potatisen fått färg.
Garnera den färdiga köttgrytan med färsk persilja och servera med klyftpotatisen samt sallatsbladen och körsbärstomaterna.