Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Kost för löpning

Vanligtvis är kosten väldigt bristfällig eftersom löpning, för många människor, ofta är det första steget till en mer aktiv livsstil. Kosten är avgörande för din prestation och utveckling som löpare, men väldigt ofta hamnar kostplanering i skuggan av träningsupplägg, pulsklockor och löparskor.

Du kommer i denna artikel att få svar på följande frågor:

  • Vad bör du som löpare tänka på när du lägger upp din kost?
  • Finns det några tillskott som kan vara gynnsamma för din prestation och i så fall varför?
  • Vid vilka tillfällen är i så fall dessa tillskott fördelaktiga?

Marathonlopp

Foto: familymwr

Löparen kravprofil

Löpning är, frånsett sprintdistanserna, till 95% en aerob aktivitet där kolhydrater men en betydande andel fett används. Det vill säga, är främst en låg- till medelintensiv aktivitet. Det som många dock missar är att löpning även kräver anaeroba ansträngningar vid tempoväxlingar i samband med backar och spurter.

Kroppskomposition

Som löpare är det självklart av intresse att ha en låg andel fett, eftersom det utgör död vikt som bara måste transporteras. Många lägger tyvärr alltför mycket vikt vid att det är fördelaktigt att vara liten och smal, eftersom det är de som ofta blir framgångsrika. Detta beror troligtvis i stor utsträckning på att dessa människor har en termoregulatorisk fördel, både genom att lägre värmeproduktion men även genom effektivare borttransport av värme. Min poäng är att även du som löpare gynnas av muskelmassa.

Kolhydrater vid rätt tillfällen

Eftersom löpning i stor utsträckning är en aerob aktivitet, så finns det inget självändamål med ett alltför högt intag av kolhydrater. Du bör dock självklart inte utesluta kolhydrater helt, eftersom löpningen som nämnts även innefattar anaeroba moment. Det finns dock några speciella tillfällen då du gynnas av ett intag av kolhydrater.

Sportdryck

Vid pass som varar längre än 90 minuter kan det även, av flera anledningar, vara fördelaktigt med intag av en sportdryck som innehåller både kolhydrater och salter under träningspasset. Tillförsel av kolhydrater har visats öka prestationen under fysisk aktivitet och effektiviserar även vätskeupptaget från tunntarmen. Vid intag av salter, då främst vanligt natriumklorid, så stimuleras vätskeupptag och vätskeförlusten reduceras. När du svettas, så förlorar du även salter. Detta medför att du späder ut vattnet i kroppen mer och mer om du bara tillför vatten, vilket till slut kan leda till saltbrist. Sportdryck är framförallt fördelaktigt under varma förhållanden.

Joggare springer på stranden

Foto: mikebaird

Sammanfattningsvis kan man säga att det alltså inte är nödvändigt med ett högt kolhydratsintag, men uteslut dem inte helt och se till att intaget sker vid rätt tillfällen.

Glöm inte proteinet

Protein hamnar ofta i skuggan av kolhydrater för många konditionstränande individer. Löpning är, som nämnts, framförallt en muskelnedbrytande aktivitet och du behöver muskelmassa och styrka för tempoväxlingar. På grund av de långa repetitiva träningspassen och ett lång ifrån perfekt löpsteg, så krävs det även en betydande del muskelmassa för att undvika skador. Se därför till att ha protein till alla dina måltider, inklusive mellanmålen.

Efter ett träningspass, så kan du motverka muskelförlusten ännu bättre genom att inta protein tillsammans med dina kolhydrater. Proteinet kommer även medföra att du fyller på dina glykogendepåer ännu snabbare

Snabb av gainer

Det finns även en rad andra fördelar med att äta kolhydrater. I samband med träningen ökar utsöndringen av stresshormonet kortisol, vilket medför framförallt två negativa effekter. Immunförsvarets funktion hämmas och muskelnedbrytningen ökar. Båda dessa mindre önskvärda effekter kan du motverka genom tillförsel av kolhydrater. Direkt efter träning är även det optimala tillfället för att fylla på dina glykogenlager (kolhydratsförråd) så snabbt som möjligt.

Eldgubbe springer framåtEtt av de vanligaste tillskotten som finns idag är gainer. Ofta misstar folk det för att uteslutande vara ett viktökningpulver, vilket gör att många inte drar nytta av dess fördelar. En gainer innehåller helt enkelt kolhydrater och protein, vilket är precis det din kropp behöver efter hårda träningspass. Nu kanske du tror att du kommer du att gå upp i vikt av den, men det är i första hand ditt totala kaloriintag i förhållande till din energiförbrukning som avgör en viktförändring. Trots att detta är så elementärt, så lyckas många förbise det och tror att man går upp i vikt i samma sekund som man öppnar gainerburken.

Genom att inta en gainer direkt efter hårda löppass, så kommer du att motverka muskelförlusten, hämma nedsättningen av immunförsvaret och på snabbast möjliga sätt fylla på dina glykogendepåer.

Aminosyror

Protein består av sammansatta aminosyror, likt de tågvagnar som utgör ett tåg. Studier har visat att det bara är de aminosyror som vi inte kan bilda själva, dvs de essentiella aminosyrorna (EAA), som krävs för stimulering av muskeltillväxten. Tre av dessa aminosyror, nämligen de grenade aminosyrorna (BCAA) har dessutom visats ha förmågan att direkt initiera muskeluppbyggnad. De har även visats ha förmågan att, i samband med hård träning, kunna reducera muskelnedbrytning och reducera träningsvärk.

Det finns en rad fördelar med att ta aminosyror i fri form jämfört med helt protein. Det snabba upptaget generar dels en väldigt kraftig uppbyggande respons, men det gör det även lätthanterligt för mag-tarmkanalen, vars aktivitet är nedsatt i samband med träning. Detta gör BCAA och EAA till ett väldigt fördelaktigt tillskott i anslutning till din träning. De kan bl.a. med fördel tillföras under träningspasset i syfte att reducera muskelnedbrytning och förhindra träningsvärk.

Det krävs ungefär 5-10 g BCAA eller EAA för att få samma stimulering av muskeltillväxt som av 25 g protein. Detta faktum utgör i sig en fördel, eftersom du kan dra nytta av proteinets uppbyggande effekt utan att tillföra någon betydande mängd kalorier.

Vi rekommenderar

 
Core Whey Protein
 
Core Gainer
 
Core Carbs

Sammanfattning

Oavsett vilken nivå som du befinner dig på, så är kosten avgörande för dina resultat och utveckling som löpare. Om din kropp ska hålla, så måste du lägga lika mycket fokus på din kost som på ditt löpsteg.

  • Vid träningspass som varar längre än 90 minuter, så kan det vara fördelaktigt med intag av sportdryck.
  • För optimal återhämtning och utveckling, så bör du alltid inta kolhydrater och protein efter träningspasset. Detta gör du enklast genom intag av en gainer.
  • För att moverka muskelnedbrytning bör du se till att få i dig protein till varje måltid samt eventuellt grenade aminosyror (BCAA) i samband med löppasset.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
  Långdistanslöpning

Långdistanslöpning

I denna artikel får du lära dig mer om kost och träning för långdistanslöpning.
  Kost för fotboll

Kost för fotboll

Vilka kosttillskott kan du som fotbollsspelare ha nytta av?
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Stenålderskost för idrottare

Stenålderskost för idrottare

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?
  D-Pearls från Pharma Nord - naturligt vitamin D3

D-Pearls från Pharma Nord - naturligt vitamin D3

Läs om D-vitamin och hur det tas upp i kroppen av olika kosttillskott
  Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
  Kost för friidrott: hopp

Kost för friidrott: hopp

Vad bör du som hoppare tänka på när du lägger upp din kost? Allt du behöver veta
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
  Könsanpassad kost och träning

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.
  Följ med på nyårslöftet

Följ med på nyårslöftet

Följ med våra tre medarbetare på nyårslöftet under 12 veckor
  Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Nu släpps nyheten Inflamin Premium, ett extra potent tillskott.
  Kost för friidrott: sprint

Kost för friidrott: sprint

Bli snabbare med hjälp av ett klokt kostupplägg.
  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ett kosttillskott ska fungera över tid. Läs mer om det här!
  Löpning, upptrappning

Löpning, upptrappning

Förbättra din löpning! Ta dig upp från svackan och spring som aldrig förr.
  Kost för handboll

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
  Kost för friidrott: kast

Kost för friidrott: kast

Viktiga tips på vad du som kastare ska tänka på när du lägger upp din kost.
  CrossFit: kost & kosttillskott

CrossFit: kost & kosttillskott

Peter Bláha tipsar om rätt kost och kosttillskott för CrossFit.
  Lansering av nya generationens kosttillskott

Lansering av nya generationens kosttillskott

Nu hittar du QURE på Svensk Hälsokost, nya generationens kosttillskott.
  Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
  Sportdryckens funktion

Sportdryckens funktion

Under fysiska uthållighetsaktiviteter kan du ha stor nytta av en sportdryck.
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Kost för längdskidor

Kost för längdskidor

6 viktiga tips på hur du anpassar din kost för att bli bättre skidåkare.
  Yoghurtfrukost med topping

Yoghurtfrukost med topping

Unna dig en god start på dagen med detta enkla frukostrecept.
  Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
  Löpning för tjejer

Löpning för tjejer

Kom igång med löpträningen med enkla tips och upplägg.
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Yoghurtfrukost

Yoghurtfrukost

Denna vegetariska frukost är både nyttig och fantastiskt god.
  Kost och träning vid sprint

Kost och träning vid sprint

Styrka, balans, teknik och bra kost är nyckelord för att lyckas som sprinter.
  Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
  Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
  Löpning, kom igång

Löpning, kom igång

Kom igång med din löpträning en gång för alla!
  Kost för ishockey

Kost för ishockey

Den höga intensiviteteten i hockey medför att kosten kommer vara avgörande
  Frukostkicken

Frukostkicken

Lite extra energi på morgonen skadar inte!
  Kost för basket

Kost för basket

7 avgörande tips på hur du ska lägga upp din kost som basketspelare.