Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor | Hälsa | Hälsoinspiratörer

Kost för friidrott: hopp

Som hoppare behöver du styrka och explosivitet utan att öka din vikt. För att optimera din utveckling så finns ett antal punker du bör tänka på när du lägger upp din kost.

Styrka och explosivitet hos friidrottaren

Hopp inkluderar höjd-, längd, trestegs- och stavhopp. Höjdhopp kräver styrka, explosivitet, koordination och avslappning vid rätt tillfälle. En längdhoppare överför rörelseenergin i ansatsen till uthoppet genom att använda starka och explosiva ben. Trestegshopparen måste ha styrka i benen för att kunna överföra och bibehålla hastigheten i ansatsen till de tre efterföljande hoppen. Utöver de egenskaperna som krävs för höjdhopp så innebär stavhopp mycket högre krav på överkroppsstyrka, men även snabbhet i ansatsen, koordination och kroppskontroll.

Höjdhoppare som klarar ribban

Bra spänst är viktigt för dig som är höjdhoppare.

Foto: SD Dirk

Gemensamt för alla hoppgrenar är dock att de ställer höga krav på styrka och explosivitet. Styrkan krävs främst för att kunna generera kraft vid ansats och avstamp, men även för att förhindra skador. Den hårda träningen som krävs för att utveckla både styrka och teknik förutsätter ett bra kostupplägg. En bra kost krävs främst för att säkerställa energibehovet, tajma intag av kolhydrater och protein rätt, välja lämpliga kosttillskott som gynnar utveckling och prestation.

Kosthållning för prestation och utveckling

För att kunna prestera bra under dina träningspass, så krävs kolhydrater eftersom det utgör det främsta bränslet vid hög-intensiva aktiviteter. Kolhydraterna lagras i form av glykogen i dina muskler och utgör det primära bränslet vid hård fysisk aktivitet. Du bör därför se till att ha fyllda glykogendepåer inför dina hårdare pass, såsom styrkepassen.

Kolhydraterna hinner lagras in i form av glykogen 3-5 timmar innan passet, vilket gör att du kan äta lite mer kolhydrater på de dagar du har hårda träningspass. Tänk på att det alltså inte är någon fördel att äta en stor mängd kolhydrater närmare än 3 timmar innan ditt träningspass. Den maten kommer framförallt ligga i din magsäck och viss del i blodet.

Läs mer! Vill du veta mer om kosttillskott för atleter kan du läsa vår artikel om vitaminer och mineraler för atleter.

Kosttillskott för friidrottare

Ditt proteinintag kommer att vara avgörande för din utveckling som hoppare av en rad anledningar. Protein är dels ett energigivande näringsämne, men framförallt utgör det en stimulerande signal för muskeltillväxt. Det sker hela tiden en uppbyggnad och nedbrytning av muskelproteinet och det är bl.a. ditt proteinintag som avgör om nettobalansen blir positiv eller negativ.

Som hoppare gynnas du av en hög relativ styrka, dvs. att vara så stark som möjligt i förhållande till din vikt. Följaktligen är det för, dig som hoppare, fördelaktigt med en låg fettprocent. Omsättningen av det protein du äter genererar värme vilket medför att din kroppstemperatur höjs en aning. Detta medför att din ämnesomsättning ökar, vilket gör det lättare för dig att uppnå och bibehålla en fördelaktig kroppskomposition. Genom att äta en hög andel protein, så kommer du alltså att få en bättre kroppskomposition.

Det finns en rad olika faktorer som påverkar styrkan, men framförallt så är muskelns tvärsnittsyta avgörande. Tvärsnittsytan påverkas framförallt av styrketräning och överbelastning av muskeln, men även i väldigt stor utsträckning av proteinintaget. När du äter protein, så bryts det ned till aminosyror varav vissa direkt stimulerar muskeltillväxten.

Stavhopperska som tar sats

Vid stavhopp krävs rejäl överkroppsstyrka.

Foto: wwarby

I samband med fysisk aktivitet och när intervallerna mellan måltiderna blir för långa, så kommer nettobalansen att vara negativ, dvs du förlorar muskelmassa. För att förhindra detta så bör din kost innefatta frekventa måltider med bra proteinkällor såsom kött, fisk, ägg och magra mejeriprodukter. Du kan även använda dig av ett proteintillskott för att underlätta och variera ditt proteinintag.

återhämtning och utveckling

Efter dina träningspass måste du tillföra kroppen snabba kolhydrater och protein. Kolhydraterna måste tillföras för att du ska hinna fylla på dina glykogendepåer till nästa pass. I samband med fysisk aktivitet uppstår dessutom mikroskador på muskeln vilket hämmar muskelns förmåga att lagra in glykogen. Detta ställer ännu högra krav på att du tillför din kropp en adekvat mängd kolhydrater. Fysisk ansträngning medför även en minskad aktivitet av immunförsvaret vilket gör det mottaglig för infektioner i anslutning till dina träningspass. Genom att inta kolhydrater så kan du förhindra denna nedsättning av immunförsvaret och kraftigt reducera risken att drabbas av infektioner.

Längdhoppare i luften

Återhämtning efter tuffa träningspass och tävlingar är viktigt för dig som friidrottar.

Eftersom muskelnedbrytningen ökar i samband med hård fysisk ansträngning, så bör du tillföra protein direkt efter avslutat träningspass. Det kommer inte bara hämma nedbrytningen utan även bidra till att den uppbyggande signalen från träningen blir kraftigare. Proteinet underlättar även återinlagringen av glykogen i muskeln. En gainer innehåller precis det din kropp behöver för optimal återhämtning och anpassning till träningen - snabba kolhydrater och protein.

Återhämtning

 
Core Whey Protein
 
Core Carbs
 
Core Casein
 
Core Gainer
 
Core Glutamine
 
Core ZMA

Skydda muskler och leder

Oberoende av vilken subkategori inom hopp du är specialiserad inom, så orsakar träningen en hög andel stress på dina leder. Kosten har en central betydelse för styrkan och stabiliteten i dina leder. Viktiga nutrienter för uppbyggnad av starka leder är protein, kalcium, fosfor, zink, C-vitamin, D-vitamin och E-vitamin.

Även omega-3-fettsyror har visats kunna reducera skelettnedbrytning samtidigt som omega-6-fettsyror kan ha en negativ påverkan på skelettet. Du bör se till att äta rikligt med kött, fisk, ägg, mejeriprodukter samt ett varierat intag av frukt och grönt för att säkerställa ditt intag av dessa nutrienter. Det kan även vara fördelaktigt med både ett vitamin- och mineraltillskott och ett tillskott av omega-3.

För muskler och leder

 
MSM Pulver
 
Linnex Stick
 
Core Collagen Pro
 
Collagen Plus
 
Core Joints

Uppbyggnad av bindväv såsom senor, ligament och brosk kommer att vara avgörande för din ledhälsa och för att förebygga skador. Ett väldigt viktigt ämne i samband med bildandet av bindväv är glukosamin, som utgör utgångsämne till en rad olika byggstenar i bindväven.

Ett annat viktigt ämne som är viktigt för styrkan av speciellt brosk är kondroitin. Detta ämne har förmågan att absorbera en stor mängd vätska i brosket vilket får en förstärkande effekt. Båda dessa ämnen är även populära tillskott bland idrottare involverade framförallt inom explosiva sporter, såsom hoppgrenarna.

Sammanfattning:

  • Det är viktigt med en bra grundläggande och näringsrik kost
  • Låt kroppen återhämta sig
  • Kosttillskott kan vara till fördel för muskler och leder
  • Med en proteinrik kost bibehåller du din muskelmassa
  • Kolhydrater ger extra energi vid tuffa träningspass

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  När ska man ta sina kosttillskott?

När ska man ta sina kosttillskott?

Så kan du ta dina kosttillskott för bästa effekt.
  Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
  Antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost

Maghälsa del 2:1: Läs mer om antiinflammatorisk kost och hur det kan hjälpa.
  Kost för friidrott: sprint

Kost för friidrott: sprint

Bli snabbare med hjälp av ett klokt kostupplägg.
  Kosttillskott i klimakteriet

Kosttillskott i klimakteriet

Få tips på hälsokost som kan hjälpa till att lindra klimakteriebesvär.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Stenålderskost för idrottare

Stenålderskost för idrottare

Visste du att stenålderskost även kan ha stora fördelar för dig som tränar hårt?
  Kost för fotboll

Kost för fotboll

Vilka kosttillskott kan du som fotbollsspelare ha nytta av?
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Kost för friidrott: kast

Kost för friidrott: kast

Viktiga tips på vad du som kastare ska tänka på när du lägger upp din kost.
  Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
  Kosttillskott för äldre

Kosttillskott för äldre

Läs mer om vilka ämnen och kosttillskott som passar dig som börjar bli äldre.
  5 sätt att förbättra rörligheten

5 sätt att förbättra rörligheten

Förbättra din rörlighet med rätt träning och näring.
  Kost för handboll

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
  Glukosamin

Glukosamin

Glukosamin finns i kroppens leder och är vanligt i tillskott för ledhälsa.
  Återhämtning efter träning

Återhämtning efter träning

Ge din kropp rätt förutsättningar för återhämtning efter träning.
  Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Lansering av nytt kosttillskott för lederna

Nu släpps nyheten Inflamin Premium, ett extra potent tillskott.
  Kost för hjärna, minne och koncentration

Kost för hjärna, minne och koncentration

Hjärnhälsa del 5: Den bästa kosten för vår hjärna
  Paleodieten

Paleodieten

Paleo grundar sig på stenålderskost och tar hänsyn till livsmedelskvalité.
  D-Pearls från Pharma Nord - naturligt vitamin D3

D-Pearls från Pharma Nord - naturligt vitamin D3

Läs om D-vitamin och hur det tas upp i kroppen av olika kosttillskott
  Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi
  Så tar du hand om din hjärna

Så tar du hand om din hjärna

Hjärnhälsa del 1: Vad är hjärnhälsa och hur kan vi ta vi ta hand om vår hjärna?
  Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ger ditt kosttillskott önskad effekt?

Ett kosttillskott ska fungera över tid. Läs mer om det här!
  Följ med på nyårslöftet

Följ med på nyårslöftet

Följ med våra tre medarbetare på nyårslöftet under 12 veckor
  Lansering av nya generationens kosttillskott

Lansering av nya generationens kosttillskott

Nu hittar du QURE på Svensk Hälsokost, nya generationens kosttillskott.
  Allt du behöver veta om kollagen

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
  Yoghurtfrukost med topping

Yoghurtfrukost med topping

Unna dig en god start på dagen med detta enkla frukostrecept.
  Kost för ishockey

Kost för ishockey

Den höga intensiviteteten i hockey medför att kosten kommer vara avgörande
  Könsanpassad kost och träning

Könsanpassad kost och träning

Kosten påverka oss olika beroende på kön, läs mer om skillnaden.
  5:2 Dieten

5:2 Dieten

5:2 dieten går ut på att fasta två dagar i veckan och äta som vanligt i fem.
  Kost för löpning

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
  Mental prestation

Mental prestation

Effektiva tips över hur du kan förbättra din mentala vardagsprestation.
  Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
  CrossFit: kost & kosttillskott

CrossFit: kost & kosttillskott

Peter Bláha tipsar om rätt kost och kosttillskott för CrossFit.
  Kost för längdskidor

Kost för längdskidor

6 viktiga tips på hur du anpassar din kost för att bli bättre skidåkare.
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Raw Food

Raw Food

Maghälsa del 2:2: Lär dig mer om kosthållningen Raw food.
  Yoghurtfrukost

Yoghurtfrukost

Denna vegetariska frukost är både nyttig och fantastiskt god.
  Kost för basket

Kost för basket

7 avgörande tips på hur du ska lägga upp din kost som basketspelare.
  Kost och träning vid sprint

Kost och träning vid sprint

Styrka, balans, teknik och bra kost är nyckelord för att lyckas som sprinter.
  Kost för slalom

Kost för slalom

De 6 viktigaste kosttipsen till dig som är alpin skidåkare.