Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Hur kan jag öka och mäta min fettförbränning?

De senaste årens hälsotrender har varit många och motsägelsefulla: ”Ät mer fett”, ”Ät efter din blodgrupp” eller ”Dra ned på kolhydraterna” ... Vad är sant och vad är rent nonsens? Vi har träffat hälsoingenjören Ewa Meurk som reder ut begreppen och guidar oss mot ökad fettförbränning och förbättrad metabol hälsa.

  • Hur kan jag öka min fettförbränning?
  • Vad är det som bestämmer om kroppen ska bränna fett eller glukos?
  • Hur fungerar ketoner och hur kommer jag i ketos?
  • Hur individuell är fettförbränningen och hur kan jag min fettförbränning?

Torrostad blomkål med rött ris. Ewa Meurk berättar att vi bränner mest utav det vi äter mest av.

Hur kan jag öka min fettförbränning?

Den första frågan du vill ställa dig själv om du vill öka din fettförbränning är: Bränner jag vanligtvis fett eller glukos? Att våra kroppar är gjorda för att kunna använda både fett och glukos som energikälla är de flesta medvetna om men att vi till viss del själva kan styra vilken av dessa energikällor som dina celler ska använda kanske inte är lika självklart.

Det som däremot verkar vara en självklarhet är att många tror att fettförbränning bara handlar om kalorier in och kalorier ut. Om det hade varit så enkelt att våra kroppar skulle förvandlas till fettförbrännande maskiner bara för att vi åt lite färre kalorier skulle vi inte stå inför en fetmaepidemi idag.

Produktrekommendation

 
Ketonmätare
 
MCT Oil EKO
 
Core ALC
 
ALC Caps

Vad är det som bestämmer om kroppen ska bränna fett eller glukos?

Svaret på denna fråga är faktiskt enklare än man tror. Vi bränner mest utav det vi äter mest av. Äter vi mycket glukos i form av pasta, ris, bröd eller socker så bränner vi mest glukos. Äter vi mest fett – och lite glukos – så förbränner vi mest fett. Att bränna fett är alltså en träningsfråga. Vissa kroppar är helt enkelt lite ringrostiga i sin förmåga att bränna fett medan andra kroppar är vana att växla mellan de två energikällorna.

Det är dock viktigt att förstå att våra kroppar – och framför allt våra hjärnor – älskar att bränna glukos och föredrar det framför fett. Detta innebär att så länge det finns glukos tillgänglig kommer kroppen använda sig av glukosen som bränsle i första hand, i stället för ketoner.

Hur fungerar ketoner och hur man kommer i ketos?

Visst, en annan intressant aspekt är att våra hjärnor inte kan använda fria fettsyror som bränsle direkt. Det innebär att fettsyrorna som finns i levern först måste omvandlas till något som kallas för ketoner.

Våra hjärnor älskar att förbränna ketoner – precis som de älskar att förbränna glukos. Det krävs dock vissa förutsättningar för att levern ska börja tillverka ketoner. För det första måste glykogenlagren i levern och musklerna vara tömda helt och för det andra måste blodsockret och insulinet vara lågt. Detta är nämligen den fysiska triggern som får kroppen att börja bränna det lagrade fettet.

Ett bra sätt att ’tvinga’ in kroppen i ett fettförbränningstillstånd är alltså att se till att glukostillgängligheten stryps. Detta kan göras på en rad olika sätt. Ett effektivt sätt kan vara att inte äta alls under några dagar (ren fasta), ett annat kan vara att äta väldigt lite under några dagar (simulerad fasta). En tredje metod kan vara att bara äta fett och lite protein och ett fjärde sätt kan vara att träna stenhårt under mer än 90 minuter så att kroppen bränner slut på sina glykogenlager och att sedan inte äta några kolhydrater efter träningspasset.

Hur individuell är fettförbränningen och hur kan jag öka just min fettförbränning?

Vi är alla biokemiskt unika och vår fettförbränning styrs till stor del av hormoner. Vissa människor har för höga nivåer av hormonet insulin och då kan det ta längre tid att kicka igång fettförbränningen. Men, kärnfrågan förblir: ”bränner jag fett eller glukos?” – och här är svaret ganska enkelt: mät!

Det går faktiskt att mäta din fettförbränning. När kroppen förbränner ketoner så bildas en slaggprodukt i form av aceton. Genom att mäta mängden aceton i utandningsluften kan du alltså se om du har bränt fett eller glukos de senaste 10 minuterna. Det här betyder att du inte behöver gissa längre – din fettförbränning går att avläsa i en enda utandning. Att vi kan mäta detta och hur individuellt vår fettförbränning funkar är rätt fantastiskt, eller hur?

Mer om Ewa Meurk:

Ewa är civilingenjören som bytte bana och blev en hälsoingenjör. Hon kombinerar sin tekniska bakgrund med en gedigen utbildning inom näringslära och är grundare av utbildningsbolaget Elitista – en del av Deversify – som vill ge dig hälsokunskap som förändrar din framtid. Gör som tusentals nöjda medlemmar och anmäl dig du med!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Därför mäter fler och fler sin fettförbränning

Därför mäter fler och fler sin fettförbränning

Läs mer om utandningsmätaren Acetrack
 
Så behåller du motivationen till att träna

Så behåller du motivationen till att träna

Behöver du återfå motivationen på gymmet? Här får du användbara tips och råd!
 
Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga - en riktig näringsbomb

Chaga växer på björkar och är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
 
Så påverkas du av magnesium

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 
Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska du äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
 
Gör din egen ansiktskräm

Gör din egen ansiktskräm

Blanda din egen ansiktskräm så att den är anpassad efter just dina behov.
 
Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget

Bli av med sötsuget en gång för alla! Här får du värdefulla tips och råd.
 
Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia är ett litet bär med ett fantastiskt näringsinnehåll.
 
Olga Rönnberg: Lyckas med fettförbränningen

Olga Rönnberg: Lyckas med fettförbränningen

Olga Rönnberg från Mammafitness tipsar om effektiv fettförbränningsträning.
 
Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.