Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Hälsa och välmående

En sund själ i en sund kropp lyder en klassisk sentens som är lika sann idag. Men att följa alla kost- och träningsråd som dagligen överöser oss slutar ganska snart i hopplös misströstan eller i en överdriven livsstil som är allt annat än hälsosam. I denna artikel ger vi några tips på enkla medel för att uppnå en allmän hälsostatus.

  • Fysisk aktivitet
  • Vad ska jag äta?
  • Undvik stress och sjukdom

Fysisk aktivitet

Våra kroppar är skapta för att klara rörelse och ojämn asträngningsnivå. I dag behöver de flesta av oss inte göra många knop för att klara vardagen, men annat var det förr. Då var vi tvugna att springa för att leta mat, undkomma faror och upptäcka nya platser. Daglig fysisk akiviet är en grundstomme för ett hälsosamt liv, men det måste inte nödvändigtvis innebära hårda träningspass, utan vardagsmotion och promenader är minst lika viktiga.

Kettlebell, äpple och träningsskor på ett golv

Träning för med sig en rad hälsofrämjande effekter. Vi får en belastning på skelettet som medför att det blir mer motståndskraftigt och hållbart. Blodcirkulationen ökar, utsöndringen av flera så kallade må bra-hormoner ökar och vi kan sova bättre på nätterna. Av träning får vi givetvis även starkare muskler som håller kroppen upprätt och hjälper oss att bättre klara av olika påfrestningar.

Sund kosthållning

Att ha en genomgående sund kost är förstås ingen hemlighet för att må bra. Vi ska ta upp tre av de viktigaste komponenterna i en sund kost.

Fet fisk rekommenderas till tre portioner per vecka. Fet fisk innehåller omega-3 med de livsviktiga fetsyrorna EPA och DHA. Kroppen kan inte tillverka detta själv i tillräckligt stor mängd utan det måste komma från kosten. De nyttiga fettsyrorna bidrar till att hjärtat fungerar som det ska, hjärnans normala funktion samt till att kolesterolet ligger på en hälsosam nivå. Fet fisk innehåller även en mängd vitamin D som är extra viktigt att få i sig under det mörka vinterhalvåret, då solen som annars är den främsta källan inte är tillräckligt stark. De flesta av oss får inte i oss tillräckligt mycket omega-3 från fisk. Det beror dels på att vi äter för lite fisk, och dels på att dagens odlade fisk inte innehåller lika mycket omega-3 som den viltfångade. För att säkerställa ett fullgott intag kan du därför ta hjälp av fiskoljetillskott i kapselform, där du får del av fettsyrornas häslosamma effekter.

Omega-3

 
Omega-3 Fiskolja
 
Omega-3 Plus
 
Arctic Omega-3

Kostfiber är den del av växten som vi inte kan bryta ner och ta upp som energi. Då vi inte bryter ner dem, ligger de istället kvar i hela mag-tarmkanalen och förhalar upptaget av resterande näringsämnen. Som en bieffekt får vi en högre mättnadskänsla som varar längre och jämnare blodsockernivå.

Fibertillskott

 
Diet Fiber
 
Bio-Fiber

Dessutom bidrar fiber till en sänkning av det skadliga kolesterolet då det drar med sig en del av det ut ur kroppen. Fiber finns framför allt i frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Har du svårt att få i dig tillräckligt mycket finns även fibertillskott i kapselform.

Vitaminer och mineraler finns i störst mängd i grönsaker med stark färg. Grönsaker är tyvärr något som många av oss slarvar med och hoppar över om det inte finns till hands. De flesta av oss skulle knappast äta köttfärsås utan spagetti, och likadant bör du tänka med grönsaker: utan dem är måltiden inte komplett. Flera vitaminer och mineraler fungerar även som antioxidanter, som motverkar fria radikaler från att bryta ner våra celler i förtid. Ät frukt och grönt i alla färger för att få i dig alla vitaminer och mineraler du behöver, och ta ett multivitamin för att säkerställa ditt dagliga intag om du behöver. Vitamin D är det vitamin som de flesta av oss får i oss för lite av under vinterhalvåret. Det är solen som står för den mesta tillförseln av vitamin D, men på vintern är den inte tillräckligt stark för att tillföra den mängd vi behöver. Vitamin D medverkar även till kalciumregleringen, och ett för lågt intag av D-vitamin kan därför påverka benstommen.

Vitaminer och mineraler

 
Female Vitamins
 
Core Vitamins
 
Vitamin D3 2500 IE
 
MultiVitaminer
 
MultiMineraler

Stressa ner och undvik sjukdomar

Probiotika är livsmedel som innehåller aktiv bakteriekultur, goda bakterier som gynnar vår naturliga tarmflora. Bakterierna i tarmarna hjälper oss att motverka skadliga bakterier som gör oss sjuka, och är således en del av vårt immunsystem. Livsmedel med probiotika hittar vi främst i syrade produkter som filmjölk och fermenterade grönsaker.

Probiotika

 
Probio Vital
 
Probi Mage
 
Probioplex

Återhämtning efter träning är viktigt inte bara för våra träningsresultat utan även för att vi ska hålla oss friska. Träning har generellt en positiv effekt på vårt immunsystem, med just efter passet har vi faktiskt en förhöjd känslighet och är mer mottagliga för infektioner. Att äta något direkt efter passet förbättrar återhämtningen och motverkar infektionsrisken. Välj livsmedel med lättupptagliga kolhydrater och protein, eller ta en återhämtningsdryck som ett enkelt alternativ.

Återhämtning

 
Core Gainer

Det är inte bara viktigt att välja bra livsmedel, det är även viktigt att undvika det som skadar oss, så som alkohol, tobak och stress. Stressa ner och sov gott varje natt för att återhämta dig ordentligt. Sömn är vårt mest primära behov och utan den kommer vi aldrig kunna klättra i behovstrappan med hälsan i behåll.

Det finns mycket du kan göra för att just du ska må bra, men fyller du upp dessa punkter har du kommit en bra bit på väg.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
 

Vitaminer och mineraler för tjejer

Vissa vitaminer och mineraler har tjejer ett större behov av.
 

Muskel- och ledhälsa

Genom rätt träning och kost kan du påverka din muskulatur och dina leder.
 

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
 

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
 

Stor guide: vitaminer

Vitaminer har stor betydelse för din prestationsförmåga och energiproduktion.
 

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
 

5 tips för en bättre maghälsa

Vi ger dig våra 5 bästa tips för en bättre maghälsa!
 

Så påverkas du av magnesium

Magnesium har många viktiga funktioner och verkar som motpol till kalcium.
 

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
 

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
 

Hampasmoothie med antioxidanter

En ljuvigt fruktig och antioxidantrik smoothie med hampaprotein som bas.
 

Därför ska du äta antioxidanter

Antioxidanter motverkar oxidativ stress och finns rikligt i frukt och grönt.
 

Därför är järn bra för hälsan

Järn är ett livsbiktigt mineral som fungerar som syretransportör i blodet.
 

Viktiga tillskott under graviditeten

Vid en graviditet uppstår många frågetecken, vad är okej att äta och vad bör man undvika?
 

Energismoothie

Innehåller allt du behöver för att kicka igång systemet.
 

Glukosamin

Glukosamin finns i kroppens leder och är vanligt i tillskott för ledhälsa.
 

Kondroitin

Kodroitin är vanligt i tillskott utvecklade för ledhälsa.
 

Morgonsmoothie

Vill du starta dagen nyttigt och hälsosamt så har du här en god smoothie.
 

Välj rätt multivitamin

En guide till att välja rätt multivitamintillskott.
 

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
 

Frukostkicken

Lite extra energi på morgonen skadar inte!
 

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
 

5 tips för ökad fettförbränning

Teorier och metoder kring fettförbränning är nästintill oändligt.
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.