Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Glykemiskt Index

GI står för Glykemiskt Index och är ett mått på hur snabbt ett livsmedel tas upp av kroppen och hur det påverkar vårt blodsocker. GI-metoden är en livslång kosthållning som framför altl innebär en minskning av snabba kolhydrater.

  • Grunden till GI
  • Uträkning av GI och GL
  • Viktminskningsmetoden GI
  • Träna med GI

Vad är GI-metoden?

GI, Glykemiskt Index, är en metod att beräkna hur ett livsmedel påverkar vårt blodsocker. Ett livsmedel som tas upp mycket snabbt, ger en hög blodsockerstegring. Kroppen reagerar då med att öka utsöndringen av insulin, det hormon som öppnar upp våra celler för att de ska kunna använda näringen till energi. Men ju snabbare blodsockret stiger, desto snabbare sjunker det igen vilket leder till den klassiska energidippen. Med mat som bryts ned långsamt stiger blodsockret betydligt mer stabilt och över en längre tid, vilket också är positivt för såväl hungern som energinivån. Tanken med GI-metoden är att tillföra sådana livsmedel som ger bra och långvarig energi, samtidigt som du tar bort livsmedel som ger de höga topparna och djupa dalarna. Det gäller framför allt olika typer av kolhydrater - fullkornsprodukter och gryner ger långsam stegring medan vitt bröd och sockerrika livsmedel ger en snabb stegring. De flesta som går från en vanlig kost till GI-metoden, märker en relativt omgående men stabil viktminskning eftersom mängden kolhydrater minskas och samtidigt minskas inlagringen av överbliven energi som fett.

Hälsotallrik med bulgur och kyckling

Det är dock inte enbart kontroll av kolhydrater som gäller, utan du ska även sträva efter nyttiga fettkällor och högvärdigt protein. Byt ut mättat fett som smör och margarin till fleromättat fett från fet fisk, avokado och vegetabiliska oljor. Har du svårt att få i dig tillräckligt med omega-3 från fisk kan du gynnas av ett fiskoljetillskott för att säkerställa ett fullgott intag.

Räkna ut GI och GL

Varje kolhydratrikt livsmedel har ett GI-värde, som beräknas utifrån ett mönster. Som referens anges 50 gram vitt bröd bakat på raffinerat vetemjöl, som fått GI 100. Blodsockerkurvan som 50 gram tillgängliga kolhydrater i ett specifikt livsmedel orsakar, jämförs i förhållande till referensvärdet. Det är alltså 50 gram kolhydrater i livsmedlet som används i mätningen, inte 50 gram totalt av livsmedlet.

Flera faktorer påverkar GI-värdet, bland annat hur livsmedlet är tillagat och hur finfördelat det är. Du som äter enligt GI behöver dock inte göra några beräkningar utan kan gå efter färdiga tabeller. Här nedanför hittar du en tabell över GI-värdet på olika livsmedel och vad som räknas som högt eller lågt GI.

  • Lågt GI: under 70
  • Medel GI: 70-90
  • Högt GI 90-110
  • Mycket högt GI: över 110.

Livsmedel A-MLivsmedel M-Ö
Ananas 66Mjölk 0,5% 30
Apelsin 44Morötter, råa 30
Banan 65Mördegskakor 64
Bovete 55Nougat 46
Bröd, blandat mjöl 48Nudlar (ris) 85
Bröd, fiberrikt vetemjöl 68Ostbågar 106
Bröd, glutenfritt, fint 90Pasta, durumvete 55
Bröd, pumpernickel 50Pasta, makaroner 66
Bröd, rostbröd 70Pizza, med ost och tomat 60
Bulgur 48Plommon 39
Bönor, kidney 29Polenta 95
Bönor, mung 38Pommes frites 105
Choklad, 70 % kakao 22Potatis, kokt med skal 62
Choklad, mjölkchoklad 70Potatischips 54
Cornflakes 83Quinoa, kokt 35
Couscous 65Ris, basmati 50
Dadlar 99Ris, långkornigt 78
Filmjölk 15Riskakor 77
Fiskpinnar 54Rågbröd, grovt 46
Glukos (druvsocker) 100Rödbetor 90
Grapefrukt 25Sockerkaka 54
Havregrynsgröt 61Sojabönor 18
Honung 58Sportdryck 98
Jordnötter 15Sukros (vanligt socker) 64
Kikärter, gula (Chana Dal) 8Sushi 73
Knäckebröd, rågknäcke 65Sötpotatis 54
Korn, fullkorn 25Tunnbröd 113
Linser,gröna 29Valnötter 15
Linser, röda 25Vindruvor, gröna 66
Läsk, Coca-Cola 70Wienerbröd 59
Majs, färsk 55Yoghurt, naturell 51
Maltodextrin 105Äpple 36
Mango 56Ärter, färska 40

Tabellerna är dock något missvisande eftersom det inte tas någon hänsyn till näringen utan bedömer mat som bra eller dålig enbart utefter värdet. Exempelvis får potatis ett högre GI än smågodis, trots att potatisen givetvis har en bättre näringsmässig lämplighet. Tabellerna är mest användbara för att jämföra samma typ av livsmedel i olika form, så som kokt potatis och potatismos.

GL, Glykemisk Belastning, är för det mesta ett mer adekvat räknesätt. Det är en sammanräkning över en hel måltids GI-värde och beror på vilka livsmedel som vi kombinerar. Ett högt GI-värde tillsammans med ett lågt ger ett medeltal. GL beräknas enligt formeln: (gram kolhydrater per portion X GI) /100 = GL och ger ett mer rättvist perspektiv. Som exempel får kokt potatis som enskilt livsmedel ett högre GI än pasta, men beräknat för en måltid får det istället ett lägre värde. Det beror på att en normalstor portion potatis innehåller en mindre mängd kolhydrater än en portion pasta.

Viktminskningsmetoden GI

Att använda GI som en viktminskningsmetod ses som en framgångsrik men en stabil metod. Vill du kickstarta viktminskningen finns det tre olika faser att gå igenom där den sista ska vara beständig.

Fas 1: Ta bort kolhydrater. Under en period på en till två veckor rekommenderas ett intag på max 20 gram kolhydrater per dag, motsvarande en frukt. Det kraftigt reducerade kolhydratintaget ska starta förbränningen. När vi äter mycket små mängder kolhydrater måste kroppen nämligen ta energi någon annan stans ifrån och börjar frisätta fett från fettlagren. Under denna period bör du helt avstå från kolhydratrika livsmedel som pasta, bröd och sötsaker, och se upp för det dolda sockret i livsmedel. Den mat du äter ska väljas med omsorg, välj högkvalitativt protein, nyttigt fett och råa grönsaker. Om du är orolig för att ditt vitamin- och mineralbehov inte tillgodoses, kan du ta hjälp av vitamintillskott.

Fas 2: 4-5 veckor eller vid målvikt. Dubbla nu kolhydratintaget till 40-50 gram dagligen. Det ger utrymme för en extra frukt eller en skiva fullkornsbröd. Hädanefter kan du fortsätta att öka kolhydratintaget successivt fram till att du nått den vikt du önskar. Vissa genomgår denna fas under ett begränsat antal veckor, medan andra föredrar att fortsätta på detta sätt tills målet är nått och först därefter gå över till den tredje fasen.

Fas 3: Fortsatt kosthållning. Det tredje steget står för en kosthållning som ska bestå resten av livet för den som vill leva enligt GI. Återgå då till en varierad kost med kolhydrater, fett och protein, men fortsätt att omsorgsfullt välja livsmedel som inte påverkar blodsockernivåerna i hög grad.

Träna med GI

Att äta enligt GI ska inte gå ut över din träning. Upplever du att du inte orkar träna som du önskar, behöver du förmodligen äta mer mat, men fortsätt att tänka enligt GI och GL. Efter träningspassen kan du behöva äta livsmedel med ett högre GI-värde för att ge kroppen omedelbar energi och återhämta dig ordentligt.

Aktivt par joggar utomhus

Vid första och andra fasen då du äter begränsad mängd kolhydrater kan du märka att energin till träningen dalar. Håll dig då till lågintensiv träning och promenader och utöka träningen i takt med kolhydraterna.

Ett högt proteinintag ger mättnad och bidrar till att du äter en mindre andel kolhydrater. Välj därför mycket proteinrik mat och ta hjälp av ett proteintillskott vid behov. Vassleprotein är prisvärt och enkelt att äta som mättande och kalorisnålt mellanmål.

Mycket grönsaker i alla färger ger dig nödvändiga vitaminer och mineraler. Vid kaloriunderskott kan det vara svårt att få i sig all näring som behövs, och ett multivitamin kan säkerställa ett fullgott intag. Extra fiber, som glukomannan, saktar ner spjälkingsförloppet i magen och bidrar till en högre och mer beståndig mättnad och därigenom även till stabila blodsockernivåer. Även fiskoljekapslar är att rekommendera för dig som äter för ltie fet fisk.

Paket och tillskott

 
Core Vitamins
 
Omega-3 Fiskolja
 
Diet Fiber
 
Vitamin D3 2500 IE
 
Core Whey Protein
 
Core Casein

GI går alltså att använda både som utgångspunkt i din vardagliga kost eller som viktminskningsmetod. Prova även att kombinera GI med andra dieter, exempelvis fastedieten 5:2.

Läs mer för GI-Tabell.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

  Glutenfri diet

Glutenfri diet

Varför glutenfritt? Och vad är glutenintolerans? Det kan du läsa om här.
  GI-metoden med tabell

GI-metoden med tabell

Livsmedelstabell över GI-värden.
  Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
  Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
  Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
  Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba är ett anrikt träd vars blad har många intressanta hälsoeffekter.
  Så mycket energi förbrukar du

Så mycket energi förbrukar du

Hur många kalorier förbrukas vid en promenad?
  Allt om Glukomannan

Allt om Glukomannan

Glukomannan är ett lösligt fiber som används i kosttillskott för viktkontroll.
  HIIT Högintensiv Intervallträning

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
  Glukosamin

Glukosamin

Glukosamin finns i kroppens leder och är vanligt i tillskott för ledhälsa.
  Proteinrik mintglass

Proteinrik mintglass

En ljuvligt god glass med smak av choklad och mint som dessutom är nyttig!
  Glutenfri jordgubbspaj

Glutenfri jordgubbspaj

Somrig paj med bovetemjöl som även passar dig som inte tål gluten.
  Små energibollar

Små energibollar

Små, energifyllda bollar gjorda på ingredienser från naturen. Nyttigt och gott!
  Jordgubbspaj utan gluten

Jordgubbspaj utan gluten

Glutenfri paj med mandel- och kokosmjöl.
  Betaglukaner

Betaglukaner

Betaglukaner kan ha positiva effekter på både kolesterol och blodsocker.
  Raw Chokladglass

Raw Chokladglass

Bjud på en glass med mycket chokladsmak som både är nyttig och god.
  Energismoothie

Energismoothie

Innehåller allt du behöver för att kicka igång systemet.
  Glutenfria pepparkakor

Glutenfria pepparkakor

Knapriga, nyttiga och underbart goda pepparkakor som är gluten- och sockerfria.
  Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
  Kalorifri BCAA glass

Kalorifri BCAA glass

Gör en frisk BCAA isglass som du med fördel intar i samband med din träning.
  Kalori- och fettfri isglass

Kalori- och fettfri isglass

Ett underbart glassrecept som varken innehåller kalorier eller fett.
  Nyttig bananglass

Nyttig bananglass

Bananglass är ett perfekt mellanmål som gör sig lika bra till helgmyset!
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Glögg med incabär

Glögg med incabär

En av julens måsten är helt klart glögg! Detta recept bjuder på en spännande och välsmakande twist av den klassiska glöggen.
  Träna för fettförbräning

Träna för fettförbräning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
  Spenat och viktminskning

Spenat och viktminskning

Spenatextrakt förekommer i kosttillskott för aptitreglering och viktminskning.
  Därför är Arginin bra för din träning

Därför är Arginin bra för din träning

Arginin är en populär aminosyra som kan hjälpa till att öka blodcirkulation.
  Nyttig isglass med kiwi

Nyttig isglass med kiwi

En nästintill fett- och kalorifria BCAA isglass - perfekt för dig som tränar.
  Nyttig jordgubbsglass

Nyttig jordgubbsglass

Proteinfylld och nyttig jordgubbsglass boostad med macapulver för en extra kick!