Trefasprotein

Trefasproteinet är det perfekta proteinet för dig som tränar mycket och vill ge dina muskler ett konstant flöde av protein. Trefasprotein består nämligen av en blandning av olika proteiner med olika egenskaper och upptagningshastighet, som tillsammans kan komplettera varandra för bästa effekt. I den här artikeln kan du läsa mer om trefasproteinet, vad det är och hur det fungerar samt vilka fördelar det har.

  • Vad är trefasprotein?
  • När används det?

Vad är trefasprotein?

Trefasproteinet består av en blandning av de tre proteinerna vassleprotein, äggprotein och kasein vilket bidrar till en time-release effekt. Detta beror på att de tre proteinerna har olika upptagningshastighet som bidrar till att din kropp blir försedd med protein i flera timmar efter intag.

Man som gör armhävningar på en strand

Vassleprotein framställs från mjölk och har ett högt biologiskt värde med en bred aminosyraprofil. Vassle kan tas upp snabbt av kroppen och bidrar därför till en direkt proteintillförsel till kroppen efter att du intagit en dos med trefasprotein. Detta beror på att kroppen kan bryta ner vassleproteinet snabbt tack vare dess kemiska struktur. Vassle innehåller även en rätt stor mängd av de grenade aminosyrorna valin, leucin och isoleucin. Av dessa är leucin den mest intressanta, då mycket forskning tyder på att höga leucinnivåer bidrar till starten av proteinsyntesen. 

Äggprotein är ett relativt snabbupptagligt protein (medelsnabbt) som framställs från äggvitan. Äggvitan har ett naturligt lågt innehåll av kolhydrater och fett, vilket gör att även äggproteinpulvret har det. Äggproteinet har också en fullgod aminosyraprofil med alla viktiga aminosyror som kroppen behöver. Eftersom att äggproteinet har ett medelsnabbt upptag bidrar det till den mellersta fasen i time-release effekten från trefasproteinet.

Kasein är det protein som det finns mest utav i mjölk, och klassas som ett långsamt protein. Att det tas upp långsamt i kroppen beror på dess förmåga att bilda gel och klumpa ihop sig när det kommer i kontakt med magens syrliga miljö, vilket bidrar till att det blir svårare för kroppen att bryta ner det jämfört med äggprotein och vassle. Kaseinet bidrar på så vis till att frisättningen av aminosyror till blodet förhalas och dras ut på tiden. Därför används enskilda tillskott med kasein oftast precis innan sänggående för att kroppen ska få tillgång till aminosyror den största delen av natten.

Sammanfattningsvis bidrar alltså ett trefasprotein till en jämn och konstant tillförsel av aminosyror till blodet.Diagram över upptagningshastighet för de olika proteinerna

Diagrammet illustrerar trefasproteinets time-release-effekt, X-axeln visar upptaget i antal timmar.

När används det?

Eftersom att trefasproteinet bidrar med protein och aminosyror i över åtta timmar efter intag är det perfekt att använda när det dröjer mellan måltiderna, eller att alltid ha med sig ifall du inte hinner äta mellanmål någon dag. Utöver det är det även mycket populärt bland de som tränar sent på kvällen då det både bidrar med snabbt protein och långsammare proteiner som bidrar med en jämn frisättning av aminosyror under en längre period medan de sover. Själva tycker vi att trefasprotein är det perfekta reseproteinet att ladda upp med inför den längre resan då det kan vara svårt att få tag på mat. Rätt och slätt är trefasproteinet det perfekta kompletterande proteinet för dig som är riktigt seriös och enbart vill ha det bästa.

Trefasprotein

 
3 Phase Protein

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Risprotein

Risprotien är ett vegetabilsikt och helt naturligt protein baserat på ris.
 

Havreprotein

Havreprotein är ett växtprotein med relativt högt innehåll av protein.
 

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!
 

Proteinrika pannkakor med chiasylt

Glutenfria, proteinrika pannkakor som serveras med underbar chiasylt.
 

Det här är hampa

Hampaväxten har många användningsområden och är mycket näringsrik.
 

Proteindrink - Pina Colada

Avnjut en proteinfylld dryck med smaker som påminner om en härlig Pina Colada.
 

Bärbomb med protein

Svalka dig med en bärfylld proteindryck med massvis avantioxidanter.
 

Proteinmousse

En fyllig och tungkittlande proteinrik mousse!
 

Lussebullar med protein och fibrer

Goda och nyttiga lussebullar i jultider som dessutom är låga på gluten.
 

Proteinboost smoothie

Proteinrik smoothie med ljuvlig smak av banan och choklad, toppad med chiafrön.
Visa fler