Hårvård för fint och tunt hår

Tunt och flygigt hår är mycket vanligt i Skandinavien, men att det är vanligt är oftast inte till någon tröst för den som dras med ett tunt och volymlöst hår. Som tur är finns det många användbara tips och råd man kan ta till för att få ordning på tunt hår. Här delar vi med oss av våra bästa tips!

  • Hårvård och styling
  • Frisyrer och andra tips

Det typiska skandinaviska håret är tunt, flygigt och saknar ofta volym. Detta gör att det är svårt att få håret att samarbeta och dessutom är det vanligt att håret blir statiskt, vilket gör det hela ännu mer komplicerat. Tunt hår beror vanligtvis på vilka gener man har, men vid stress eller kraftig viktnedgång kan kroppen reagera med håravfall, vilket lämnar håret tunt och svårstylat. Som tur är finns det flera smarta strategier att ta till för att få fason på tunt hår.

En kvinna med brunt hår.

Hårvård och styling

Det finns flera saker som sliter mycket på håret och kan göra att ett redan tunt hår blir ännu tunnare. Sådana saker är bland annat allt för varma (och frekventa) duschar, användning av varma stylingapparater, borstning och styling av vått hår, håruppsättningar som sitter tight mot huvudet, intensiv användning av stylingprodukter och vistelse i solen utan att skydda håret.

Har man tunt hår handlar mycket om att öka volymen. Detta kan man göra på flera sätt och det finns många produkter som utlovar ett volymhöjande resultat. Att tupera håret sliter på håret, men ger mycket volym. Ett skonsammare sätt är att applicera torrschampo i hårbotten och sedan gnugga in det för att öka volymen och ge håret mer stadga.

När det gäller produkter bör du välja lätta produkter som inte ger tyngd åt håret, eftersom ett tungt hår ser platt ut. För ett tunt hår innebär detta att håret ser än mer platt och tunt ut. Av denna anledning bör man inte applicera produkterna i hårlängderna utan närmare hårbotten.

Det kan vara bra att välja ett schampo och balsam innehållande proteiner som hjälper till att bygga upp håret. Ett sådant protein är keratin som bland annat hjälper till att bygga upp och ge stadga åt hårstråna. Keratin kan vara bra för att reparera skadat hår men kan också vara bra för att förebygga kluvna toppar och motverka att håret blir skört och går sönder. B-vitaminerna är alla intressanta för hud och hår och då speciellt vitamin B7. Vitamin B7 bidrar nämligen till normal hårväxt och kan därför vara användbart för dig som har tunt och/eller skört hår.

Produkter för tunt hår

 
Keratin Shampoo
 
Biotin Conditioner
 
Keratin Conditioner
 
Biotin Shampoo

Frisyrer och andra tips

Vilken frisyr man har är viktigare än man kan tro om man har tunt hår. Ju längre hår man har, desto tunnare ser det ut. En bra rekommendation är att inte ha håret längre än till axlarna, eftersom denna längd ger en illusion av att håret är tjockare än det är. Dessutom ser håret ofta tjockare ut om det är jämnlångt, alternativt klippt i etapper. Har man tunt hår bör man dock undvika att klippa upp håret, eftersom detta generellt sett får håret att se tunnare ut. En bra frisyr är en längre bob med sidbena. Genom att fluffa till håret längs benan kan man få det att se tjockare ut. Lugg kan också gå bra, förutsatt att det passar ditt utseende och din ansiktsform. Det är även bra om man klipper håret regelbundet så att det inte hinner bli slitet och få kluvna toppar. Regelbunden klippning gör att håret ser friskare, tjockare och starkare ut.

Vill man ha långt hår trots att man har tunt hår kan ett alternativ vara att använda löshår, så kallade extensions. Hårförlängningar finns i en rad olika former och prisklasser och kan vara ett enkelt sätt att göra håret både längre och tjockare. Du kan köpa extensions i accessoar- och skönhetsbutiker eller vända dig till en frisör.

Tunt hår kan färgas, men man bör undvika att färga det svart eller platinablont. Om hårfärgen är i skarp kontrast till hårbotten framhävs hårbotten och detta gör att ett tunt hår blir mer tydligt. Välj därför istället någon brun nyans och slinga håret i mörkare eller ljusare nyanser för att ge håret mer liv.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Hårvård för fett hår

Lär dig allt om hårvård för fett hår och bli av med dina problem för gott!
 

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 

Hud- och hårvård efter träningspasset

Hår- och hudproblem i samband med träning? Vi ger dig tips för att slippa dem.
 

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

Vitamin B7, biotin

Biotin är populärt som tillskott för hårkvaliteten.
 

Macadamia

Macadamianötter kan användas både i matlagning och som hudvårdsprodukt.
 

Så påverkar koppar din kropp

Koppar fungerar som en antioxidant och bidrar till hårets pigmentering.
 

Vad är kisel?

Kisel är ett ämne som kan hjälpa både hud, hår och leder att bli starkare.
 

Så fungerar selen

Selen är en antioxidant och har betydelse för hårets och naglarnas kvalitet.
Visa fler