Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Så startar du din hälsoresa!

Att gå från tanke till handling är dock inte det lättaste. Därför listar vi hur du gör för att faktiskt lyckas med göra dina nya vanor!

Kvinna som gör yogaAtt ställa om till ett hälsosamt liv kan vara svårt. Vi listar våra bästa tips på hur du går till väga.

Att sluta röka, börja gymma eller att minska skärmtiden - ofta finns det mycket vi vill göra för att bli mer hälsosamma. Men för att faktiskt lyckas genomföra dessa förändringar är det viktigt att du ger dig själv de rätta förutsättningarna för det. Vi ger dig våra 7 bästa tips för hur du skapar nya, hälsosamma vanor!

1. Rätt fokus

Forskning visar att du har större chans att hålla din livsstilsförändring om du lägger fokus på att börja med en bra vana istället för att sluta med en dålig (1). Vi människor har svårt att undvika dåliga saker helt och hållet, och risken är stor att du blir besviken ifall du inte lyckas undvika till exempel godis eller mobilen.

2. Varför?

För att till exempel börja träna regelbundet eller äta hälsosammare behöver du känna att du har tillräckligt med motivation. Därför behöver du veta varför du ska göra din förändring. Vill du undvika att bli sjuk? Få mindre ont i lederna? Kunna spendera mer tid med din familj? Om du hittar ditt varför kommer målet bli lättare att nå.

3. Var konkret

Det är enkelt att tänka att du ska äta hälsosammare eller träna mer - men vad innebär det egentligen? Det är vagt, vilket gör det svårt att följa. För att göra det tydligare behöver du planera HUR många gånger du ska träna eller vilka grönsaker du ska äta mer av. Du behöver alltså vara konkret.

4. Bryt ned i mindre delar

Om förändring är stort bör du dela in det i delmål, annars kan det lätt bli överväldigande och vagt. Om du ska minska din skärmtid kan du börja med att skala bort en timme. När du har lyckats med det kan du skala bort en till. Sätt gärna en tidsgräns för varje mål och följ upp delmålet efter tiden har gått ut.

5. Koppla till en vana

Att få in någonting nytt i din vardag blir betydligt lättare ifall du kopplar det till en redan befintlig vana. Det gör chansen att komma ihåg det större samt motståndet att ta tag i det mindre kraftigt. Brukar du springa? Se till att göra det i skogen ifall du vill vara mer i naturen! Tar du promenader? Kör ditt nya styrkepass direkt efteråt!

6. Gå din egen väg

Bara för att ett sätt fungerar för någon annan betyder det inte att det är rätt för dig. Hitta det sätt som passar DITT livspussel. Har du tid att träna på morgonen eller kvällen? Vilken kost passar dig bäst just nu? Hinner du meditera 20 minuter per dag eller kan du bara klämma in 5 minuter? En del av att lyckas är att utgå från dina förutsättningar, inte vad du “borde” göra eller vad alla andra gör.

7. Våga misslyckas

Ingen av oss är perfekt. Det innebär att du kan komma att misslyckas. Kanske kommer du att strunta i träningen eller sitta alldeles för mycket med mobilen en dag. Låt inte det stoppa dig, utan se det som en lärdom. Våra misslyckanden och snedsteg ger oss verktyg för framtiden. De lär oss vad vi behöver göra annorlunda och vad vi ska fortsätta göra.

För en hälsosammare vardag

 
Omega-3 Plus
 
Super Greens
 
Acaipulver EKO
 
Refit Miniband 5-pack
 
BungyPump 6kg

Referenser

1.Oscarsson, Martin. 2018. Hur väl håller vi våra nyårslöften? En randomiserad kontrollgruppsstudie med tolvmånadersuppföljning. Stockholms universitet.(Hämtad 2021-12-01)

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Gör en renande detox med juice

Gör en renande detox med juice

Lär dig hur du maximerar kroppens reningsprocess med hjälp av juice.
 
Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
 
Så får du ditt bästa glow

Så får du ditt bästa glow

Få ditt bästa glow med vår hälsoinspiratör Johanna Hector!
 
Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Vitaminer och mineraler vid glutenintolerans

Här kan du lära dig mer om vitaminer och mineraler vid glutenintolerans.
 
Åldrandets effekt på våra leder

Åldrandets effekt på våra leder

Hur kan vi hålla våra leder i bra skick när vi åldras?
 
Så skapar du hälsosamma vanor som håller

Så skapar du hälsosamma vanor som håller

Bli mer hälsosam med hjälp av tiny habits - Susanna förklarar hur!
 
Träna hemma

Träna hemma

Här får du enkla tips på övningar att träna hemma, både inomhus och utomhus.
 
Olgas 14 enkla tips för krångelfria resultat

Olgas 14 enkla tips för krångelfria resultat

Hitta motivationen till ett hälsosammare liv med Olga Rönnberg!
 
Stor guide: Allt om EAA

Stor guide: Allt om EAA

EAA är en blandning av essentiella aminosyror som bidrar till proteinsyntesen!
 
Kan man träna efter sin menscykel?

Kan man träna efter sin menscykel?

Lär dig förstå menscykeln och hur den kan påverka dig och din vardag.
 
Följ med på nyårslöftet

Följ med på nyårslöftet

Följ med våra tre medarbetare på nyårslöftet under 12 veckor
 
Hur man lär sig bättre självkänsla

Hur man lär sig bättre självkänsla

Susanna Jungblom berättar hur vi enkelt bygger upp självkänslan!
 
Hitta din balans under det nya året

Hitta din balans under det nya året

Ett nytt år kan innebära en nystart och i år fokuserar vi på balans!