Alfa-liponsyra (ALA)

Alfa-liponsyra är en fettsyra med antioxidativa egenskaper i kroppen, och är både fett- och vattenlöslig vilket bidrar till att den kan verka i flera olika sorters vävnader. Alfa-liponsyra har kommit att bli oerhört populärt som tillskott vid diet, men används även av många tack vare dess antioxidantfunktion.

  • Varför alfa-liponsyra?
  • Kosttillskott
  • Hur kan jag få i mig det naturligt?

Varför alfa-liponsyra?

Alfa-liponsyra eller Alpha-lipoic acid (ALA) som det heter på engelska är en naturligt förekommande substans som till viss del kan syntetiseras i kroppen med hjälp av enzymer i cellernas kraftverk mitokondrierna. ALA kan bland annat fungera som en kofaktor (molekyl som behövs för aktivitet) till enzym som är av betydelse för den mitokondriella energimetabolismen, och därför är det många som använder tillskott med ALA i samband med viktminskning och diet.

Kapslar med alfa-liponsyra på en träsked

I en studie där man kollade på ALAs effekter på kroppsvikten kom man fram till slutsatsen att ALA verkar kunna bidra till viktnedgång (1). Detta kom man fram till efter att två grupper som intagit tillskott med ALA (1200 mg per dag respektive 1800 mg per dag) hade förlorat mer vikt jämfört med en placebo-grupp som alltså fått placebo-tillskott.

Förutom detta har man även i flertalet studier sett att alfa-liponsyra kan fungera som en biologisk antioxidant, som kan hjälpa till att skydda kroppens celler från oxidativ stress orsakad av fria radikaler. Något annat som har väckt mångas uppmärksamhet är att alfa-liponsyra tycks vara löslig i både fett och vatten, vilket gör att den kan verka i större delar av kroppen än antioxidanter som enbart är lösliga i antingen fett eller vatten. Exempelvis är vitamin C ett vattenlösligt ämne som kan fungera som en antioxidant, medan vitamin E har antioxidativ funktion och är fettlösligt. Utöver att ALA kan syntetiseras i kroppen kan det även tas upp från olika kostkällor eller från kosttillskott.

Kosttillskott

Kosttillskott med ALA finns i kapselform och innehåller förutom ALA ibland även vitaminer och mineraler. Vanligast är det att krom och/eller biotin finns tillsatt. Krom hjälper bland annat till att bibehålla normala blodsockernivåer och normal ämnesomsättning, vilket kan vara två behjälpliga effekter när man går på diet. Biotin i sin tur bidrar till upprätthållandet av ett normalt, sunt och vackert hår samt en normal hud.

Alfa-liponsyra

 
Core ALA
 
Lipoic Acid ALA
 
Alfa liponsyra
 
ALA 300mg

Hur kan jag få i mig det naturligt?

Många olika livsmedel innehåller ALA i små mängder. Detta inkluderar spenat, broccoli, potatis, jäst, tomat, morötter, rödbetor och riskli. Rött kött och inälvsmat såsom lever är också källor till ALA.

Referenser

1) Koh EH, Lee WJ, Lee SA, et al. Effects of alpha-lipoic Acid on body weight in obese subjects. Am J Med. 2011 Jan;124(1):85.e1-8.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Falafel med pistasch

Glutenfria och vegetariska falaflar med krispiga pistaschnötter.
 

Lär dig allt om Beta-alanin

Beta-alanin kan bidra till pH-balansen i musklerna och öka prestationen.
 

Vitamin B12, kobalamin

Vitamin B12 är intressant främst för vegetarianer.
 

Hur påverkar taurin kroppen?

Aminosyran taurin finns ofta i energidrycker och har många funktioner.
 

Vetegräs

Vetegräs är rikt på klorofyll, fiber och mineraler. Utmärkt vid detox!
 

Mullbär

Mullbär är rikt på näringsämnen och förknippas med blodsockerbalans.
 

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
 

Korngräs

Korngräs är rikt på näring och fiber och är ett utmärkt livsmedel vid detox.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

5 tips för en bättre maghälsa

Vi ger dig våra 5 bästa tips för en bättre maghälsa!
Visa fler