Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Så får du en stressfri semester

Sommaren innebär för många semester och tid för välförtjänt återhämtning. Men att komma ner i varv efter vardagsstressen med jobb och andra måsten kan vara enklare sagt än gjort. Här ger vi därför våra bästa tips för en stressfri sommar!

  • Planera lagom
  • Håll fast vid hälsosamma rutiner
  • Ta en paus från mail och sociala medier
  • Schemalägg lediga dagar
  • Passa på att testa något nytt

Kvinna som mediterar på en brygga. Varva ner i sommar med hälsosamma rutiner.

1. Planera lagom

När semestern närmar sig vill vi gärna fylla dagarna med roliga aktiviteter för att få ut så mycket som möjligt av ledigheten. Kanske vill du passa på att umgås med nära och kära, resa eller hinna med projekt i hemmet eller trädgården? Även om det är roliga aktiviteter som står på schemat är det lätt att semesterkalendern plötsligt är överfull, vilket kan skapa mer stress än avkoppling. Gör en lista på aktiviteter och välj ut ett fåtal aktiviteter som du vill prioritera, och stryk sedan resten. På så sätt kan du lägga mer energi på att njuta av de aktiviteter som verkligen känns meningsfulla.

2. Håll fast vid hälsosamma rutiner

Under semestern är det lätt att släppa på rutiner och vanor vi annars har. Även om det är skönt att släppa på tyglarna under ledigheten kan det vara klokt att behålla vissa rutiner för att få ut så mycket som möjligt av tiden. Att till exempel ha hyfsat fasta sovtider, röra på oss några gånger i veckan samt äta mycket frukt och grönt mår vi bra av året om. Genom att hitta en balans mellan rutin och avslappning kan du njuta av allt härligt sommaren har att erbjuda utan att för den sakens skull släppa alla hälsosamma rutiner du annars har. Passa på att njuta av tidiga sommarmorgnar med långa skogspromenader, ta några extra simtag när du väl badar i sjön eller havet och fyll tallriken med säsongens färska grönsaker och bär!

3. Ta en paus från mail och sociala medier

Under sommaren svämmar sociala mediers flöden över av bilder på solnedgångar, rosévin och andra härligheter, och det är nästan omöjligt att inte jämföra sig. Det är lätt att känna att alla andra är lyckligare och har det mer mysigt än en själv. Passa därför även på att ta semester från dina flöden och om du känner dig vågad kan du testa att ta bort apparna från telefonen. De går ju alltid att installera igen när du känner för det. Fota kan du ju fortfarande göra. Det är faktiskt en bra idé, då viss forskning visar att det kan göra våra minnen starkare eftersom vi måste fokusera när vi väljer ut ett motiv. Lägg istället upp bilderna efter semestern och låt dina sociala medier vila så länge.

Stäng även av notiser från mail och appar som kräver din uppmärksamhet, och låt bli att kolla jobbmailen om du inte absolut måste.

4. Schemalägg lediga dagar

Att planera in lediga dagar låter kanske konstigt, men faktum är att det kan vara lugnande att redan i förväg bestämma dagar då du bara ska ta dagen som den kommer. På så sätt får du en chans att verkligen komma ner i varv utan att känna några krav på att saker ska “bli gjorda”. Du ser också till att få en bra balans mellan aktivitet och vila, vilket är viktigt för att vi ska kunna må bra hela semestern.

5. Passa på att testa något nytt

Semestern är en utmärkt tid för att utforska nya hobbys, intressen och träningsformer. Du kanske har funderat på att börja meditera, komma igång med löpningen eller testa utomhusyoga? Nu finns tiden att skapa nya hållbara vanor som du sedan kan ta med dig in i hösten. Om du vill kan du försöka få med en kompis eller partner så kan ni både umgås och testa något nytt tillsammans. Det är dessutom lättare att behålla vanor som är sociala på grund av positivt grupptryck och känsla av samhörighet. Använd det faktumet för att förstärka dina nya goda vanor.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Ge kroppen semester med detox

Ge kroppen semester med detox

En detoxkur är perfekt när du vill rensa ut slaggprodukter.
 
5 tips för att hålla igång under semestern

5 tips för att hålla igång under semestern

Håll igång även under semestern med enkla knep för alla träningstyper.
 
Snyggt solbrun med betakaroten

Snyggt solbrun med betakaroten

Med betakaroten kan du skydda dig mot solen och samtidigt få färg.
 
5 semestervänliga träningspass

5 semestervänliga träningspass

Med dessa 5 träningspass håller du motivationen uppe hela sommaren!
 
5 tips för en mer hållbar semesterkost

5 tips för en mer hållbar semesterkost

Vi listar våra bästa tips för hur håller en hälsosam kost under semestern.
 
Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Hur håller man sina rutiner på semestern? Olga Rönnberg delar sina bästa knep!
 
Träna med gummiband

Träna med gummiband

Träna enkelt med gummiband - perfekt för hemmaträning och på semestern,
 
Susanna Jungbloms bästa anti-aging-tips!

Susanna Jungbloms bästa anti-aging-tips!

Susanna berättar om sin syn på anti-age och delar med sig av sina bästa tips!
 
Nyårslöftet: Mindfulness

Nyårslöftet: Mindfulness

Följ Pedrams resa mot att hitta lugn - med mindfulness
 
En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

En diet utan namn - Olga Rönnbergs bästa tips för ett hälsosamt liv

Olga Rönnberg guidar till hur du skapar kostvanor som funkar i det långa loppet.