Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Livsmedelsmärkningar

Det finns en djungel av livsmedelsmärkningar i butikerna idag, och ibland är det svårt att veta vad som står för vad eller vad man ska leta efter för produktmärkningar i livsmedelsaffärerna. Här nedan finner du förklaringar till flertalet av de mest vanligt förekommande livsmedelsmärkningarna i Sverige.

KRAV

KRAV är en märkning som visar att produkten är tillverkad med höga villkor på klimatpåverkan, djurhållning, hälsa och socialt ansvar samt visar att produkten är producerad på ett miljövänligt sätt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Med socialt ansvar syftar man på att hjälpa dem som jobbar med framställningen att få förbättrade arbetsvillkor, och ett annat plus är att de som jobbar med KRAV-certifierade produkter även slipper exponering för gifter så som kemiska bekämpningsmedel. För att du även ska kunna välja bra och KRAV-märkt mat när du äter ute kan en restaurang få 1-3 KRAV-märken där 1 KRAV-märke innebär att 25 % av maten kommer från KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel, medan 3 märken betyder att 90 % av maten är KRAV-godkänd.

Många ord huller om buller med ordet "livsmedelssäkerhet" i centrum

Fairtrade

Fairtrade är en produkt- och livsmedelsmärkning som syftar till att skapa bättre villkor för odlare och anställda inom bland annat livsmedelsindustrin, och omfattar särskilt dem som jobbar i länder med utbredd fattigdom. Exempelvis bidrar du som konsument av fairetradeprodukter till att denna grupp individer får förbättrade ekonomiska förutsättningar och större trygghet genom långsiktiga handelsavtal. Utöver livsmedel kan fairetrademärkningen även ses på viner, leksaker, skor, produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull och mycket mer.

Nyckelhålet

Nyckelhålet är Livsmedelsverkets egen livsmedelsmärkning. En produkt med nyckelhålsmärkning innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer samt nyttigare eller mindre fett än andra liknande produkter. Exempelvis kan du enkelt veta att det nyckelhålsmärkta brödet är ett sundare val än andra brödsorter. För att ett livsmedel ska få märkas med nyckelhålet måste det uppfylla flera regler som inkluderar salt-, socker-, kostfiber- och fullkornshalten samt vilken typ av fett som ingår. Och eftersom att olika livsmedelsgrupper har ett mycket åtskilt näringsinnehåll jämförs grupperna var för sig (exempelvis jämförs yoghurt med yoghurt och smör jämförs med smör).

EU-ekologiskt/EU-lövet

Det största syftet med EU:s ekologiska märkning är att göra det lättare för konsumenten att hitta organiska och ekologiska produkter. För att en produkt ska få märkas med EU:s ekologiska märke måste man använda ekologiskt utsäde och man får inte använda syntetiskt framställda bekämpningsmedel. Dessutom får man inte använda genetiskt modifierande organismer och djuren ska till största del få ekologiskt foder från gården de bor på. Utöver allt detta ska djuren få tillgång till att vara ute och få möjligheten till ett naturligt beteende. I slutändan ska 95 % av produktens innehåll vara ekologiskt producerat.  

Vegetarisk mat

Rainforest Alliance

För att en produkt ska få märkas med Rainforest Alliance groda måste produktens framställning och innehåll följa flera stränga krav. Odlingarna och skogsbruken där produkten kommer ifrån måste nämligen följa Rainforest Alliances riktlinjer för miljöskydd, social rättvisa och ekonomisk livskraftighet. Rainforest Alliance jobbar för att skydda och bevara djur, natur, jordar och vattendrag, men även för att hjälpa arbetarna och deras familjer till att förbättra deras levnadsförhållanden.

Svenskt Sigill

Det svenska sigillet finns på livsmedel och blommor som kommer från Sverige och som har gått igenom kvalitetssäkring. Varan med denna märkning kommer från förstklassiga producenter som tar hänsyn till både djur och miljö. På så vis jobbar Svenskt Sigill för att förbättra djurens omständigheter, värna om miljön och ökad livsmedelssäkerhet.

Överkorsade sädesslag

Produkter med märket överkorsade sädesslag/ax visar dig som glutenintolerant att du kan äta/dricka livsmedlet utan oro. Märket visar nämligen på att produkten innehåller en mycket liten mängd gluten eller inget gluten alls. Produkten med symbolen kan innehålla upp till 20 mg gluten per kilo, men den forskning som finns idag tyder på att tarmen klarar upp till 50 mg/gluten utan att påverkas om du är intolerant. Under symbolen ska det även finnas en kod som visar att livsmedlet har blivit kontrollerat av det Svenska Celiakiförbundet.

Demeter

Demeters märke visar dig att produkten kommer från en biodynamisk och ekologisk odling. Skillnaden från KRAV-märkningen är alltså att enbart biodynamiska preparat ska användas på fälten och vid kompostering. Gårdar med Demeter-certifiering måste även vara oberoende och självförsörjande när det kommer till djurfoder, gödsel och kompost.

MSC Marine Stewardship Council

MSC-märkningen förekommer på livsmedel med hållbart fångad fisk och skaldjur. Exempelvis visar märkningen på att fiskbestånden är livskraftiga, att den marina miljön värnas och att yrkesfisket har en god förvaltning. Dessutom måste företagen som hanterar och säljer MSC-märka produkter uppfylla MSC:s spårbarhetsstandard. Detta betyder att alla MSC-märka produkter ska kunna spåras och kontrolleras för att de inte ska blandas med andra fisk- och skaldjursprodukter.

UTZ certified

UTZ certifieringen står för hållbar odling och bättre möjligheter för odlarna, deras familjer och vår miljö. UTZ-programmet möjliggör för odlare att lära sig om bättre odlingsmetoder, att förbättra arbetsförhållanden och ta bättre hand om miljön. Genom UTZ-programmet kan bönderna odla bättre grödor, tjäna mer pengar och skapa nya och bättre möjligheter samtidigt som de hjälper till att skydda miljön.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Ekologi samt KRAV-märkning på livsmedel

Små förändringar i dina vardagliga inköpsvanor gör skillnad!
  Kost för fotboll

Kost för fotboll

Vilka kosttillskott kan du som fotbollsspelare ha nytta av?
  Kost för ishockey

Kost för ishockey

Den höga intensiviteteten i hockey medför att kosten kommer vara avgörande
  Ekologiska livsmedel

Ekologiska livsmedel

En guide om ekologiska livsmedel och vad som utmärker dem.
  Kost för bordtennis

Kost för bordtennis

Hur ska du ladda inför en pingismatch? Finn svaret och mycket mer här.
  Kost för basket

Kost för basket

7 avgörande tips på hur du ska lägga upp din kost som basketspelare.
  Kost för slalom

Kost för slalom

De 6 viktigaste kosttipsen till dig som är alpin skidåkare.
  Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
  Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Hur kan kläderna jag har på mig påverka min hälsa?

Kläderna vi har på oss kan påverka vår hälsa. Läs mer om hur.
  Kost för längdskidor

Kost för längdskidor

6 viktiga tips på hur du anpassar din kost för att bli bättre skidåkare.
  Kost för friidrott: sprint

Kost för friidrott: sprint

Bli snabbare med hjälp av ett klokt kostupplägg.
  Mat och kosttillskott under graviditeten

Mat och kosttillskott under graviditeten

Det är extra viktigt att ta hand om kroppen vid en graviditet - men hur?
  Kost för friidrott: hopp

Kost för friidrott: hopp

Vad bör du som hoppare tänka på när du lägger upp din kost? Allt du behöver veta
  Kost för handboll

Kost för handboll

7 grundläggande tips på hur du som handbollspelare ska lägga upp din kost.
  Kost för friidrott: kast

Kost för friidrott: kast

Viktiga tips på vad du som kastare ska tänka på när du lägger upp din kost.
  Så behåller du motivationen till att träna

Så behåller du motivationen till att träna

Behöver du återfå motivationen på gymmet? Här får du användbara tips och råd!
  Kost för löpning

Kost för löpning

Snabbguide till hör du anpassar kosten efter din löpning.
  Kost för idrott

Kost för idrott

Här får du svar på de viktigaste frågorna såsom hur mycket protein du bär äta.
  5 tips för att hålla igång under semestern

5 tips för att hålla igång under semestern

Håll igång även under semestern med enkla knep för alla träningstyper.
  Ekologiska städmedel

Ekologiska städmedel

Vi guidar dig till att välja miljövänliga städmedel för en kemikaliefri vardag.
  Svenskt Kosttillskott är ett av Årets Superföretag 2020

Svenskt Kosttillskott är ett av Årets Superföretag 2020

Svenskt Kosttillskott har kvalat in på listan över Årets Superföretag 2020.
  Detox, en renande kur

Detox, en renande kur

Detox är ett effektiv sätt att maximera kroppens reningsprocess.
  Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Olga Rönnberg - Träningstips för sommaren

Hur håller man sina rutiner på semestern? Olga Rönnberg delar sina bästa knep!
  Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?