Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

L-leucin

Leucin är en av de grenade aminosyrorna som ingår i BCAA, och är av stor relevans för muskeluppbyggnaden. Leucin fungerar nämligen som en indikation på hur mycket aminosyror som finns i kroppen, och behövs därför för att proteinsyntesen ska starta - en otroligt intressant aminosyra med andra ord!

  • Kort om aminosyror
  • Leucin, vad är det?
  • Leucin i tillskott

Lite om aminosyrorna

En stor del av den mänskliga kroppen är uppbyggd av proteiner. Proteinerna har en viktig roll i nästan alla kroppsliga processer, och aminosyrorna är deras byggstenar. Det finns 20 vanliga aminosyror, varav 9 av dem är essentiella. Att de är essentiella innebär att de är livsnödvändiga och att vi inte kan tillverka dem själva, således måste de intas via födan.

Kvinna som gör armhävningar.L-leucin är en viktig byggsten i proteinet som bygger upp våra muskler.

Leucin, vad är det?

Leucin är en essentiell aminosyra, som behövs för att proteinsyntesen (den muskeluppbyggande processen) ska starta. Höga nivåer av leucin i blodet är nämligen en indikation på att det finns gott om aminosyror tillgängliga, vilket är avgörande för att proteinsyntesen ska fungera. Därför är leucin en välanvänd aminosyra bland kroppsbyggare. Men leucin passar sig inte enbart för dem som vill bygga muskler, utan är även perfekt för användning innan det fettförbrännande morgonpasset eller vid lågenergidieter, på grund av att leucin inte kan omvandlas till kolhydrater i kroppen.

Ett stort antal studier har utförts kring leucin och dess medverkan i proteinsyntesen. Vad de flesta forskade verkar eniga om är att leucin är den aminosyra som har störst inverkan på muskeluppbyggnaden och proteinsyntesen.

Leucin i tillskott

Naturligt finns leucin i den mesta mat vi äter, men upptaget av leucin från maten är ganska långsamt. Delvis beror det på att leucinet får konkurrera med flera aminosyror, men även för att många andra näringsämnen så som fett gör upptaget långsammare. Som tillskott finns leucin bland annat i proteinpulver, men även i sin fria form som L-leucin. Fördelen med L-leucin är att det snabbare kan tas upp och användas av kroppen eftersom att det inte behöver brytas ner först likt ett protein.

Enskilt tillskott med leucin

 
Core Leucine

Enskilt tillskott med L-leucin passar både för dig som vill bygga muskler och för dig som går på diet tack vare sitt deltagande i proteinsyntesen, samt att det inte kan omvandlas till kolhydrater i kroppen. Vi rekommenderar ett intag på ca 3-5 gram per dag på fastande mage för bästa upptag. Därför kan du med fördel ta tillskottet på morgonen, mellan måltider, innan träningspasset eller strax innan nattsömnen.

BCAA är ett populärt tillskott med de tre grenade aminosyrorna leucin, valin och isoleucin. De är speciella då de kan tas upp snabbt i kroppen och gå direkt till musklerna för att hämma nedbrytningen, utan att behöva omvandlas i levern först. När vi tränar sjunker BCAA nivåerna i blodet, vilket i det långa loppet leder till att vi blir trötta. Därför skulle ett BCAA-tillskott rent teoretiskt även kunna bidra till prestationen och återhämtningen.

HMB är en nedbrytningsprodukt av leucin, som naturligt bildas i små mängder av kroppen. Flertalet studier har gjorts på hur HMB kan påverka musklernas uppbyggnad och nedbrytning, med stor variation på resultaten. Men man tänker sig att även HMB kan ha positiv inverkan på proteinsyntesen i och med att det bildas från leucin. Främst rekommenderas HMB för dig som tränar både uthållighet och styrka eller som går på en energisnål diet, och en lagom dos ligger på minst 3 gram per dag. Core HMB är ett högdoserat tillskott med det intressanta ämnet.

BCAA

 
Core BCAA Powder
 
Core BCAA Caps
 
BCAA Pulver
 
Core BCAA Energy
 
Holistic BCAA

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

Stor guide: Allt du behöver veta om BCAA

BCAA är ett mycket populärt tillskott som bl.a. är av vikt för prestationen!
 
Alkoholfri margarita med BCAA

Alkoholfri margarita med BCAA

En klassisk drink i ny tappning - alkoholfri, rik på BCAA och underbart god!
 
Stor guide: Allt om EAA

Stor guide: Allt om EAA

EAA är en blandning av essentiella aminosyror som bidrar till proteinsyntesen!
 
Det här är L-lysin

Det här är L-lysin

Lysin är en essentiell aminosyra som kan vara till hjälp vid viktnedgång.
 
Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
 
Stor guide: det här är vassleprotein

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!
 
Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein är en högvärdig och snabb proteinkälla som kan ersätta vassle.
 
Intermittent fasta

Intermittent fasta

Läs om intermittent fasta, som är underbyggt av en del vetenskaplig forskning.
 
Långdistanslöpning

Långdistanslöpning

I denna artikel får du lära dig mer om kost och träning för långdistanslöpning.
 
Nyårslöftet: Kostomställning

Nyårslöftet: Kostomställning

Följ Helenas resa mot en bättre kost och en hälsosammare livsstil
 
Havreprotein

Havreprotein

Havreprotein är ett växtprotein med relativt högt innehåll av protein.
 
Nyårslöftet: Träna för hälsa

Nyårslöftet: Träna för hälsa

Följ Peters resa för att bli starkare, mer aktiv och få mer energi