Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Vad är quercetin?

Quercetin är ett omtalat ämne som på senare tid fått mer uppmärksamhet för sina påstådda antioxidativa och immunfrämjande fördelar. Quercetin öppnar även dörrar till ny spännande forskning om allergi och histamin. I den här artikeln går vi djupare in i det spännande ämnet quercetin och vad framtidens forskning skulle kunna undersöka.

Produkten "Healthwell Quercetin 500 plus" står på en tallrik tillsammans med frukt och bär som är rika på quercetin.Quercetin finns i frukt och grönt.

Vad är quercetin?

Quercetin tillhör familjen av flavonoider, vilket är en typ av naturligt förekommande färgämnen som finns i växter och grönsaker. Flavonoider är bland annat verksamma som antioxidanter i växter, och hjälper växterna att skydda sig från skadliga ämnen och fria radikaler. Quercetin är ett gult pigment och finns i grönsaker, frukter och bär. Det är populärt att äta quercetin i förkylningstider men också under allergisäsongen.

Vad är quercetin bra för?

Quercetin har fått mycket uppmärksamhet för sina potentiella hälsofördelar. Flertalet forskningsstudier har undersökt om det finns samband mellan quercetin och andra flavonoider och minskade besvär under allergisäsongen, samt quercetinets roll i immunförsvaret och hjärnhälsan. Många studier påvisar vissa samband, men då resultaten varit någorlunda inkonsekventa så krävs fler och djupare studier för att kunna bevisa att sambanden existerar.

Quercetin och allergi

Quercetin har varit ett mycket intressant ämne att studera inom forskningen kring allergibesvär. Flera studier har undersökt det potentiella sambandet mellan intag av quercetin och minskade allergibesvär under allergisäsongen. Tesen har varit att quercetin kan minska histaminet som kroppen utsöndrar av allergi, vilket gör att vi inte behöver äta lika mycket medicin med antihistamin. Detta sägs således minska besvären.

Flertalet studier har visat positiva effekter av quercetin på allergibesvär såsom rinnande näsa och allergisk astma (1, 2). En studie visar att det går att se förbättrade symtom redan efter en vecka av kontinuerligt intag av quercetin på 200 mg per dag, under en fyraveckorsperiod. (1). Det krävs dock mer forskning på detta för att kunna bekräfta resultaten.

Quercetin och immunförsvaret

En studie visar att quercetin har antiinflammatoriska och immunhöjande egenskaper i celler och hos djur (3). Studier hos människor visade inte lika starka resultat. Tesen att quercetin skulle kunna agera som en immunboost hos människor behöver studeras mer för att kunna säkerställa resultaten.

En annan studie indikerar att quercetin har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Quercetin har studerats i sammanhang kring hjärnan och neuroinflammation. Det poängteras dock att det även här krävs mer studier för att kunna bekräfta resultaten. (4)

Quercetin har förmågan att förbättra upptaget av zink i kroppen genom att fungera som en zinkjonofor. Det innebär att quercetin kan bilda ett komplex med zinkjoner, vilket ökar deras löslighet och underlättar deras passage genom tarmväggen för absorption i kroppen. Denna förmåga hos quercetin är särskilt relevant eftersom zink är en viktig mineral som behövs för en mängd olika biologiska processer i kroppen. Bland annat är zink viktigt för immunfunktion, sårläkning, celltillväxt och DNA-syntes.

Quercetin och bromelain

Bromelain härstammar från ananas och är ett enzym som bryter ned proteiner. Bromelain har undersökts i sammanhang med säsongsburen allergi. Quercetin och bromelain är två ämnen som ofta förekommer tillsammans i olika kosttillskott, eftersom de två ämnena arbetar synergiskt. Bromelain kan hjälpa till att främja enzymaktiviteten och därmed öka upptaget av quercetin i kroppen, genom att bryta ner proteinerna som täcker tarmväggarna. Detta kan göra det lättare för quercetin att absorberas effektivt.

Quercetin har visat sig kunna förbättra effekterna av bromelain genom att förstärka bromelains antiinflammatoriska egenskaper. Tillsammans kan dessa två ämnen ha synergistiska effekter som förbättrar deras individuella hälsofördelar.

För att få bästa effekt av quercetin rekommenderas det att ta Quercetin i samband med bromelain och C-vitamin. Vitamin-C fungerar antioxidativt och bidrar till ett normalt immunsystem. Immunsystemet verkar för att hålla kroppen motståndskraftig mot virus. Enzymet bromelain hjälper till vid matsmältningsprocessen och bidrar, tillsammans med C-vitamin, till optimalt upptag av quercetin.

Vilken mat finns quercetin i?

Quercetin är rikligt närvarande i citrusfrukter, lök, grönkål, te och även röda vindruvor. Quercetin finns, som många andra flavonoider, även i rött vin. När frukter och grönsaker med flavonoider skärs och skalas minskar dock innehållet av quercetin avsevärt, vilket innebär att för att få i sig maximal mängd quercetin så bör frukterna ätas färska med skal. Flavonoider är nämligen mycket instabila, vilket betyder att de bryts ned vid produktion av livsmedel, pastörisering, förvaring och delning. Studier visar att kroppen lättare tar upp den form av quercetin som finns i lök lättare än den form av quercetin som finns i te (3).

När ska man ta Quercetin och hur mycket?

Quercetin är generellt sett ett svårt ämne för kroppen att ta upp. Biotillgängligheten för quercetin förändras dessutom beroende på vilka livsmedel som en person konsumerar samtidigt som quercetin. Upptaget av quercetin ökar om man konsumerar C-vitamin, folsyra eller andra flavonoider samtidigt som quercetin (3).

Studier har visat minskade allergibesvär och positiva effekter av quercetin under pollensäsongen hos pollenallergiker (1, 2). Redan efter en veckas användning syntes positiva effekter (1).

En studie visar att ett intag av quercetin på 25 mg per kroppsvikt per dag visar positiva effekter (2), men redan vid 16 mg/kg kroppsvikt/dag visades positiva effekter på allergisymtom (2). Det krävs dock mer forskning på området för att kunna ta fram exakta rekommendationer, doser och riktlinjer. (3). Gravida och ammande bör undvika att ta quercetin då det saknas forskning kring detta.

Biverkningar av quercetin

Quercetin har inga kända biverkningar om det tas enligt rekommenderade dosen. Forskning saknas på gravida och ammande personer och quercetin så dessa personer bör undvika att ta tillskott av quercetin.

Kosttillskott med quercetin

 
Quercetin+Zink
 
Quercetin 500 Plus
 
Core Quercetin 500
 
Quercetin Phytosome
 
Pterostilben
 
Quercetin Fytosom
 
Quercetin Complex
 
Quercetin & Nettle

Referenser

  1. Yamada S, Shirai M, Inaba Y, Takara T. Effects of repeated oral intake of a quercetin-containing supplement on allergic reaction: a randomized, placebo-controlled, double-blind parallel-group study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2022 Jun;26(12):4331-4345. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35776034/
  2. Jafarinia, M., Sadat Hosseini, M., kasiri, N. et al. Quercetin with the potential effect on allergic diseases. Allergy Asthma Clin Immunol 16, 36 (2020). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32467711/
  3. Li Y, Yao J, Han C, Yang J, Chaudhry MT, Wang S, Liu H, Yin Y. Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients. 2016; 8(3):167. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26999194/
  4. Chiang MC, Tsai TY, Wang CJ. The Potential Benefits of Quercetin for Brain Health: A Review of Anti-Inflammatory and Neuroprotective Mechanisms. Int J Mol Sci. 2023 Mar 28;24(7):6328. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37047299/
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej