Välj rätt mat på julbordet

För att hålla formen i jul

Trots att julhelgen ger tid för glädje, gemenskap och god mat innebär den efteråt dessvärre en kaloriångest för många. Det är kanske inte så konstigt, speciellt inte om du spenderat mycket tid på att träna och äta sunt under den gånga hösten, känns det givetvis tungt när vågen visar flera kilo plus. Här ger vi dig tips på vilken mat du kan äta lite mer av, och vad du bör äta lite mindre av, om du vill leva hälsosamt i jul!

  • Välj ett nyttigare julbord
  • Träningstips

Hälsotillskott efter jul

 
Omega-3 Fiskolja
 
Core Vitamins

Välj ett nyttigare julbord

Mat, godis och god dricka hör julen till och stor del av julhelgen består just av det traditionella julbordet. Vill du behålla formen i jul, finns det några saker du kan äta lite mer av på bekostnad av mindre nyttiga alternativ. Det allra bästa är givetvis att tillaga det mesta själv från grunden, istället för att köpa färdigt. Som känt är halvfabrikat ofta fullt av gömt fett, salt och socker.

Julkalkon med juldekorationer

Julbordets kalla tallrik erbjuder mycket gott, och här är faktiskt de flesta av komponenterna bra ur hälsosynpunkt. Sill och lax innehåller både protein och hälsosamma fettsyror, dessutom mättar de bra. Den varma tallriken brukar vara svårare att få nyttig, men om du försöker göra det mesta hemlagat istället för färdigköpt går det mesta att få lite nyttigare. Julskinka, eller ännu hellre en mager kalkon, ger en bra proteinkälla i måttliga mängder. Hemlagade köttbullar är att föredra framför julkorven, och en hemlagad rödbetssallad blir oftast betydligt hälsosammare än en färdigköpt från butik.

Utöver julbordet är den klassiska chokladasken, tillsammans med godis, kakor och ris ala malta stående inslag under julhelgen. Självklart ska du få njuta även av detta, men gör det med måtta! Här kan du spara mängder av kalorier. En enda chokladpralin innehåller runt 70 kcal, så välj de bitar du verkligen vill ha. Välj hellre att knäcka de färska nötterna, eller frossa i clementiner och vinteräpplen som är extra goda så här års.

Julmaten sköljs vanligen ner av bubblig julmust eller julöl, varm glögg och kanske en och annan snaps. Genom att dra ner på alkoholintaget gör du både ditt midjemått och din hälsa en stor tjänst. Julmusten finns idag även som en sockerfri variant. Om du reducerar intaget av sockerrika och alkoholhaltiga drycker, kan du istället öka lite grann på matintaget.

Ät mer av:Ät mindre av:
Kalkon, lax, sillKorv & feta köttprodukter
ÄgghalvorJanssons frestelse
Hemlagad rödbetssalladKöpt rödbetssallad
KålBröd & julost
Clementiner & nötterChoklad & godis
Sockerfri julmustAlkohol

Träningstips

I julstressen är det många som glömmer bort att rör på sig, och redan från första advent börjar träningspassen klinga av. Har du svårt att prioritera träningen, kan du försöka att vardagsmotionera mer. Ett annat tips är att tidseffektivisera träningspassen genom att träna hemma eller utomhus istället för att ta sig till gymmet eller träningsanläggningen. Korta men intensiva intervaller av konditionsträning och styrka ger bra träning på kortare tid, och en möjlighet att underhålla formen i en tid av stress.

Planera inför januari redan före jul, så att du snabbt kommer tillbaka till dina vanliga rutiner utan att dra på det för länge. Se till att ha gymkortet inköpt och fyll upp skafferiet med hälsosamma livsmedel och hälsokost. I en skral januari kan det kännas extra skönt att redan ha investerat i detta.

Hälsotillskott efter jul

 
Omega-3 Fiskolja
 
Core Vitamins

Kom ihåg att även njuta av julen och ta hand om dig själv och dina nära och kära!

God Jul önskar Svensk Hälsokost!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Välj rätt måltidsersättning

Måltidsersättning ger kaloriunderskott och passar bra för en snabb viktnedgång.
 

Välj rätt multivitamin

En guide till att välja rätt multivitamintillskott.
 

Välj rätt viktminskningstillskott

Välj rätt dietpiller till din viktminskningsmetod, för att nå ditt resultat!
 

Julens ischoklad med kokosolja

Äntligen kan du göra den klassiska ischokladen mer nyttig med kokosolja!
 

Välj rätt fett

Ta del av våra tips för hur du väljer rätt fett och olja!
 

Julbröd

Ett nyttigt bröd att servera på julbordet, med god smak av russin och valnötter.
 

Julig chokladkola

Lyxig chokladkola som fullkomligt smälter i munnen.
 

Julens rödkålssallad med tranbär

Liva upp den traditionella rödkålssalladen med nyttiga tranbär och valnötter.
 

Julig sallad

Julig sallad med knapriga nötter, syrliga frukter och vitaminrika grönsaker.
 

Julmysli med chia och hampafrön

Rostad juligmüsli som ger dig en bra start på juldagsmorgonen.
Visa fler