Välj rätt mat på julbordet
För att hålla formen i jul
Trots att julhelgen ger tid för glädje, gemenskap och god mat innebär den efteråt dessvärre en kaloriångest för många. Det är kanske inte så konstigt, speciellt inte om du spenderat mycket tid på att träna och äta sunt under den gånga hösten, känns det givetvis tungt när vågen visar flera kilo plus. Här ger vi dig tips på vilken mat du kan äta lite mer av, och vad du bör äta lite mindre av, om du vill leva hälsosamt i jul!
- Välj ett nyttigare julbord
- Träningstips
Hälsotillskott efter jul
Välj ett nyttigare julbord
Mat, godis och god dricka hör julen till och stor del av julhelgen består just av det traditionella julbordet. Vill du behålla formen i jul, finns det några saker du kan äta lite mer av på bekostnad av mindre nyttiga alternativ. Det allra bästa är givetvis att tillaga det mesta själv från grunden, istället för att köpa färdigt. Som känt är halvfabrikat ofta fullt av gömt fett, salt och socker.
Julbordets kalla tallrik erbjuder mycket gott, och här är faktiskt de flesta av komponenterna bra ur hälsosynpunkt. Sill och lax innehåller både protein och hälsosamma fettsyror, dessutom mättar de bra. Den varma tallriken brukar vara svårare att få nyttig, men om du försöker göra det mesta hemlagat istället för färdigköpt går det mesta att få lite nyttigare. Julskinka, eller ännu hellre en mager kalkon, ger en bra proteinkälla i måttliga mängder. Hemlagade köttbullar är att föredra framför julkorven, och en hemlagad rödbetssallad blir oftast betydligt hälsosammare än en färdigköpt från butik.
Utöver julbordet är den klassiska chokladasken, tillsammans med godis, kakor och ris ala malta stående inslag under julhelgen. Självklart ska du få njuta även av detta, men gör det med måtta! Här kan du spara mängder av kalorier. En enda chokladpralin innehåller runt 70 kcal, så välj de bitar du verkligen vill ha. Välj hellre att knäcka de färska nötterna, eller frossa i clementiner och vinteräpplen som är extra goda så här års.
Julmaten sköljs vanligen ner av bubblig julmust eller julöl, varm glögg och kanske en och annan snaps. Genom att dra ner på alkoholintaget gör du både ditt midjemått och din hälsa en stor tjänst. Julmusten finns idag även som en sockerfri variant. Om du reducerar intaget av sockerrika och alkoholhaltiga drycker, kan du istället öka lite grann på matintaget.
Ät mer av: | Ät mindre av: |
Kalkon, lax, sill | Korv & feta köttprodukter |
Ägghalvor | Janssons frestelse |
Hemlagad rödbetssallad | Köpt rödbetssallad |
Kål | Bröd & julost |
Clementiner & nötter | Choklad & godis |
Sockerfri julmust | Alkohol |
Träningstips
I julstressen är det många som glömmer bort att rör på sig, och redan från första advent börjar träningspassen klinga av. Har du svårt att prioritera träningen, kan du försöka att vardagsmotionera mer. Ett annat tips är att tidseffektivisera träningspassen genom att träna hemma eller utomhus istället för att ta sig till gymmet eller träningsanläggningen. Korta men intensiva intervaller av konditionsträning och styrka ger bra träning på kortare tid, och en möjlighet att underhålla formen i en tid av stress.
Planera inför januari redan före jul, så att du snabbt kommer tillbaka till dina vanliga rutiner utan att dra på det för länge. Se till att ha gymkortet inköpt och fyll upp skafferiet med hälsosamma livsmedel och hälsokost. I en skral januari kan det kännas extra skönt att redan ha investerat i detta.
Hälsotillskott efter jul
Kom ihåg att även njuta av julen och ta hand om dig själv och dina nära och kära!
God Jul önskar Svensk Hälsokost!