Aktuella artiklar | Nystart 2022 | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Allt om tvål

Att göra egen tvål hemma har blivit allt populärare och behöver inte alls vara svårt. Genom att tillverka din egen tvål så kan du vara säker på att den är miljövänlig och innehåller ämnen som är bra för huden. Här hittar du recept på egen tvål och du kan även läsa mer om vilka ämnen du ska undvika i tvål som du köper i affären.

Receptlänkar till tvålrecept:

Gör din egen tvål

Recept på fast tvål

Tvål med eterisk olja

Allt om tvål

  • Tvålens historia
  • Varför använder vi tvål
  • Hur tillverkas tvål
  • Farligt ämne i tvål
  • Vad är SLE/SLES
  • Vad är PEG och Triklosan
  • DEA, TEA, MEA och ETA i tvål

Två hårda tvålar som ligger på varandra, olika blommor som ligger runt.

Tvålens historia

Tvål har funnits och tillverkats sedan urminnes tider. Det första tvålreceptet har man funnit nedskrivet på lerkrukor från Mesopotamien daterat till 3000 f.kr. Man har också hittat fynd från forna Egypten där tvål tillverkades genom att man blandade olja med aska som sedan användes till att rengöra både saker och kroppen. Under romarriket användes tvål som ett botemedel mot diverse åkommor.

När romarriket sedan föll så glömdes kunskapen om tvåltillverkning bort och som en följd ökade sjukdomar och folkhälsan blev kraftigt försämrad i Europa. I mellanöstern började man kring 500 e.kr. tillverkning av tvål som fortfarande ligger till grund för de tvålar vi använder idag. Dessa tvålar bestod ofta av vegetabiliska oljor med aska och örter. Kring 1000 e.kr. öppnades tvålfabriker i Aleppo och Nabulus som fortfarande är kända namn inom tvåltillverkning.

Under 1500-talet blomstrade tvåltillverkningen i Europa och den spanska oljetvålen Castile var mycket populär. Denna tvål tog sig efter några hundra år även till Sverige. Under 1800-taleteffektiviserades tvålbranschen tack vare att den blev industrialiserad och man kunde då tillverka mer tvål till ett lägre pris.

Aleppo tvål

 
Aleppotvål 20%
 
Aleppotvål 4%
 
Aleppotvål flytande
 
Aleppotvål
 
Aleppotvål 12%

Varför använder vi tvål?

Efter att industrialiseringen av tvål tog fart blev dess pris lägre och därmed ökade också användningen av tvål. Idag är tvålen ett självklart inslag i vår vardag. Tvålar finns i olika form och färg samt som både fast och flytande. Att tvätta händerna med tvål har också visat sig vara det bästa sättet att bli av med bakterier på händerna. För att vara säker på att händerna blivit riktigt rena bör man tvåla in händerna noga, både på ovansidan, handflatorna och mellan fingrarna. Du bör dessutom tvåla i minst 15-20 sekunder - ett tips är att nynna på en sång med samma längd varje gång du tvättar händerna för att hålla koll på tiden. Det är även viktigt att se till att händerna blir ordentligt torra efteråt då bakterier trivs i fukt.

Hur tillverkas tvål

I samband med att tvålindustrin kom igång under 1800-talet ändrades idealen eftersom hälsa började förknippas med god hygien. Idag finns det tre huvudtyper av tvåltillverkning där industrin står för den största mängden, medan vissa tillverkare gör olivoljetvål på traditionellt vis och små lokala tvåltillverkare gör handtillverkad tvål.

Industriell tillverkning av tvål

Tillverkningen av tvål sker genom en kemisk process mellan fett och lut. Denna reaktion kallas förtvålning och under processen frigörs glycerin. Glycerin är ett mjukgörande ämne, men i den industriella tvåltillverkningen tas denna fettsyra bort och används till annat. Detta innebär att tvål tillverkad industriellt inte alls är mild och återfuktande utan istället uttorkande.

Illustration kring vilka ämnen som ingår i industriell tvål, skål med triglycerid, flaska med lut, vatten och eld, flaska med glycerol, en lila tvål.

Handgjord tvål

Handtillverkad tvål kan vara både kallrörd och varmrörd. I båda processerna blandas fett och olja med lut genom kraftig omrörning. Sedan hälls tvålen upp i formar där den får stelna innan den skärs i bitar. Den kallrörda tvålen får sedan mogna i några veckor för att förtvålningen ska bli klar. Den varmrörda tvålen kokas på svag värme i flera timmar och hälls sedan upp i formar men den är då klar att användas direkt.

En handtillverkad tvål är oftast mjukare än industriell tvål och känns lätt fet när man tar på den. Detta beror på det höga glycerininnehållet och att den ofta är överfettad vilket samtidigt gör den återfuktande.

Farliga ämnen i tvål

Industriellt tillverkad tvål innehåller ofta en mängd olika tillsatser som både verkar uttorkande och kan framkalla allergier. Dessutom finns ofta ämnen som är giftiga för vattenlevande organismer. Genom att veta vilka ämnen som är bra att undvika är det lättare att hitta tvål som är snäll mot både din hud och miljön.

Vad är SLES/SLS?

SLS är en förkortning för Sodium Lauryl Sulfate och SLES är förkortningen för Sodium Laureth Sulfate och båda är sulfater. Det är sulfater som skapar lödder och används därför ofta i tvål, duschkräm eller andra rengöringsprodukter. Tyvärr är sulfat också kraftigt uttorkande och kan därför vara irriterande på hud, hårbotten och i ögon.

Vad är PEG och Triklosan?

PEG är en förkortning av Polyetylenglykol och är ett syntetiskt emulgeringsmedel. Ämnet används för att öka hållbarhet i tvålen och används även som återfettare i flytande tvål. Ämnet är allergiframkallande och irriterande för ögonen.

Triklosan är ett bakteriendedödande ämne som även fungerar som konserveringsämne i tvålar. Detta ämne är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Triklosan kan inte heller rensas bort i vattenverk utan hamnar i våra hav, vattendrag och sjöar.

DEA, TEA, MEA och ETA i tvål

DEA (diethanolamine), TEA (Triethanolamine), MEA (Monoethanolamine) och ETA (Ethanolamine) är syntetiska kemikalier som fungerar som emulgering, rengörare eller för pH-reglering i tvål och schampo. Tillsammans med andra ingredienser kan de reagera och bilda nitrosaminer som är cancerframkallande.

För att vara säker på att slippa tvål med giftiga ämnen så välj miljömärkt tvål, handtillverkad tvål eller gör din egen tvål.

Ekologisk tvål

 
Vegetable Soap
 
Aloe Vera Soap
 
Castile Bar Soap
 
Rhassoultvål
 
Loelle Olivtvål

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Gör din egen tvål

Gör din egen tvål

Gör din egen tvål genom melt and pour metoden, vackra tvålar blir resultatet.
  Gör egen muffinstvål med juldoft

Gör egen muffinstvål med juldoft

Gör muffinstvål med ljuvliga dofter av apelsin, kardemumma & kryddnejlika
  Recept på flytande tvål

Recept på flytande tvål

Gör din egen flytande tvål enkelt och snabbt.
  Tvål med eterisk olja

Tvål med eterisk olja

Genom att välja rätt eterisk olja så kan du skapa tvålar för alla tillfällen.
  Recept på fast tvål

Recept på fast tvål

Ett enkelt recept på en ekologisk fast tvål med citrondoft.
  Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
  Allt om den populära ginseng-roten

Allt om den populära ginseng-roten

Ginsengroten har en uppiggande effekt, och bidrar dessutom till immunsystemet.
  Allt du vill veta om material i kläder

Allt du vill veta om material i kläder

Vilket material är egentligen bäst att välja till träningskläder?
  Allt om reishi

Allt om reishi

Läs om supersvampen reishi och vad den används till.
  Stor guide: det här är vassleprotein

Stor guide: det här är vassleprotein

I denna artikel går vi igenom det fantastiska proteinet, vassleprotein!
  Allt om den näringsrika maskrosen

Allt om den näringsrika maskrosen

Visste du att maskrosen inte bara är ett ogräs utan också nyttig som hälsokost?
  Allt om Q10

Allt om Q10

Q10 är ett populärt tillskott för sin roll som antioxidant och hjärt- kärlhälsa
  Allt du vill veta om nypon

Allt du vill veta om nypon

Nypon hör till vår nordiska flora och har många hälsosamma egenskaper.
  HIIT Högintensiv Intervallträning

HIIT Högintensiv Intervallträning

Högintensiv intervallträning HIIT, är ett tidseffektivt sätt att träna på!
  Allt om fetter

Allt om fetter

Lär dig mer om olika typer av fett, vilka fetter du behöver få i dig och varför.
  Stor guide: allt om protein

Stor guide: allt om protein

Protein är ett energigivande näringsämne som bygger upp musklerna.
  Läs allt om Atkins-dieten

Läs allt om Atkins-dieten

Atkinsdieten är den mest kända varianten på lågkolhydratkost i modern tid.
  Allt om vårdande Aloe Vera

Allt om vårdande Aloe Vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) har positiva egenskaper för vår insida och utsida.
  Lär dig allt om Beta-alanin

Lär dig allt om Beta-alanin

Beta-alanin kan bidra till pH-balansen i musklerna och öka prestationen.
  Allt om superlivsmedlet kokosolja

Allt om superlivsmedlet kokosolja

Kokosnöten innehåller nyttiga fettsyror och har en rad användningsområden.