Allt om tvål
Att göra egen tvål hemma har blivit allt populärare och behöver inte alls vara svårt. Genom att tillverka din egen tvål så kan du vara säker på att den är miljövänlig och innehåller ämnen som är bra för huden. Här hittar du recept på egen tvål och du kan även läsa mer om vilka ämnen du ska undvika i tvål som du köper i affären.
Receptlänkar till tvålrecept:
Allt om tvål
- Tvålens historia
- Varför använder vi tvål
- Hur tillverkas tvål
- Farligt ämne i tvål
- Vad är SLE/SLES
- Vad är PEG och Triklosan
- DEA, TEA, MEA och ETA i tvål
Tvålens historia
Tvål har funnits och tillverkats sedan urminnes tider. Det första tvålreceptet har man funnit nedskrivet på lerkrukor från Mesopotamien daterat till 3000 f.kr. Man har också hittat fynd från forna Egypten där tvål tillverkades genom att man blandade olja med aska som sedan användes till att rengöra både saker och kroppen. Under romarriket användes tvål som ett botemedel mot diverse åkommor.
När romarriket sedan föll så glömdes kunskapen om tvåltillverkning bort och som en följd ökade sjukdomar och folkhälsan blev kraftigt försämrad i Europa. I mellanöstern började man kring 500 e.kr. tillverkning av tvål som fortfarande ligger till grund för de tvålar vi använder idag. Dessa tvålar bestod ofta av vegetabiliska oljor med aska och örter. Kring 1000 e.kr. öppnades tvålfabriker i Aleppo och Nabulus som fortfarande är kända namn inom tvåltillverkning.
Under 1500-talet blomstrade tvåltillverkningen i Europa och den spanska oljetvålen Castile var mycket populär. Denna tvål tog sig efter några hundra år även till Sverige. Under 1800-taleteffektiviserades tvålbranschen tack vare att den blev industrialiserad och man kunde då tillverka mer tvål till ett lägre pris.
Aleppo tvål
Varför använder vi tvål?
Efter att industrialiseringen av tvål tog fart blev dess pris lägre och därmed ökade också användningen av tvål. Idag är tvålen ett självklart inslag i vår vardag. Tvålar finns i olika form och färg samt som både fast och flytande. Att tvätta händerna med tvål har också visat sig vara det bästa sättet att bli av med bakterier på händerna. För att vara säker på att händerna blivit riktigt rena bör man tvåla in händerna noga, både på ovansidan, handflatorna och mellan fingrarna. Du bör dessutom tvåla i minst 15-20 sekunder - ett tips är att nynna på en sång med samma längd varje gång du tvättar händerna för att hålla koll på tiden. Det är även viktigt att se till att händerna blir ordentligt torra efteråt då bakterier trivs i fukt.
Hur tillverkas tvål
I samband med att tvålindustrin kom igång under 1800-talet ändrades idealen eftersom hälsa började förknippas med god hygien. Idag finns det tre huvudtyper av tvåltillverkning där industrin står för den största mängden, medan vissa tillverkare gör olivoljetvål på traditionellt vis och små lokala tvåltillverkare gör handtillverkad tvål.
Industriell tillverkning av tvål
Tillverkningen av tvål sker genom en kemisk process mellan fett och lut. Denna reaktion kallas förtvålning och under processen frigörs glycerin. Glycerin är ett mjukgörande ämne, men i den industriella tvåltillverkningen tas denna fettsyra bort och används till annat. Detta innebär att tvål tillverkad industriellt inte alls är mild och återfuktande utan istället uttorkande.
Handgjord tvål
Handtillverkad tvål kan vara både kallrörd och varmrörd. I båda processerna blandas fett och olja med lut genom kraftig omrörning. Sedan hälls tvålen upp i formar där den får stelna innan den skärs i bitar. Den kallrörda tvålen får sedan mogna i några veckor för att förtvålningen ska bli klar. Den varmrörda tvålen kokas på svag värme i flera timmar och hälls sedan upp i formar men den är då klar att användas direkt.
En handtillverkad tvål är oftast mjukare än industriell tvål och känns lätt fet när man tar på den. Detta beror på det höga glycerininnehållet och att den ofta är överfettad vilket samtidigt gör den återfuktande.
Farliga ämnen i tvål
Industriellt tillverkad tvål innehåller ofta en mängd olika tillsatser som både verkar uttorkande och kan framkalla allergier. Dessutom finns ofta ämnen som är giftiga för vattenlevande organismer. Genom att veta vilka ämnen som är bra att undvika är det lättare att hitta tvål som är snäll mot både din hud och miljön.
Vad är SLES/SLS?
SLS är en förkortning för Sodium Lauryl Sulfate och SLES är förkortningen för Sodium Laureth Sulfate och båda är sulfater. Det är sulfater som skapar lödder och används därför ofta i tvål, duschkräm eller andra rengöringsprodukter. Tyvärr är sulfat också kraftigt uttorkande och kan därför vara irriterande på hud, hårbotten och i ögon.
Vad är PEG och Triklosan?
PEG är en förkortning av Polyetylenglykol och är ett syntetiskt emulgeringsmedel. Ämnet används för att öka hållbarhet i tvålen och används även som återfettare i flytande tvål. Ämnet är allergiframkallande och irriterande för ögonen.
Triklosan är ett bakteriendedödande ämne som även fungerar som konserveringsämne i tvålar. Detta ämne är mycket giftigt för vattenlevande organismer. Triklosan kan inte heller rensas bort i vattenverk utan hamnar i våra hav, vattendrag och sjöar.
DEA, TEA, MEA och ETA i tvål
DEA (diethanolamine), TEA (Triethanolamine), MEA (Monoethanolamine) och ETA (Ethanolamine) är syntetiska kemikalier som fungerar som emulgering, rengörare eller för pH-reglering i tvål och schampo. Tillsammans med andra ingredienser kan de reagera och bilda nitrosaminer som är cancerframkallande.
För att vara säker på att slippa tvål med giftiga ämnen så välj miljömärkt tvål, handtillverkad tvål eller gör din egen tvål.