Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Djävulsklo - En urgammal medicinalväxt

Djävulsklo, eller Harpagoört, är en växt som har använts i traditionell medicin för dess påstådda smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Även om de vetenskapliga beläggen fortfarande är begränsade, är det ett populärt tillskott för djur som lider av led- och muskelsmärta.

Vad är djävulsklo?

Djävulsklo (Harpagophytum procumbens), även kallad Harpago, kommer från Afrika och ingår i den botaniska familjen sesamväxter. Växten trivs i varma klimat på sandjord, där den växer under marken och kan nå en längd på upp till 1,5 meter. Namnet Djävulsklo kommer troligen från utseendet hos trädets frukt som omsluts av små böjda taggar som liknar klor. Dessa klor ska fastna på djur för att på det sättet kunna sprida sin säd vidare. Blommorna är klockformade med gul pip och en rosa, röd eller lila krona. Det är växtens knölar och rötter som skördas, torkas och mals till pulver som man sedan utvinner extrakt av. Djävulsklo har inte direkt någon doft men har en något bitter smak.

Vad innehåller djävulsklo?

Djävulsklo innehåller iridoidglykosider, inklusive harpagosid, harpagide och procumbid, vilka är vanliga ämnen i naturprodukter. Hela rotsystemet innehåller dessa ämnen men koncentrationen är störst i rötterna och knölarna. Harpagosider är huvudsakligen vad som gör växten intressant inom hälsosammanhang, eftersom det är detta ämne som anses ha den mest betydande terapeutiska effekten.

Kan människor använda djävulsklo?

Djävulsklo är en urgammal medicinalväxt som länge använts som naturmedel, bland annat vid led- och muskelvärk, mensvärk och feber och den sägs ha smärtstillande, avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper (1, 2). Under århundraden har ursprungsbefolkningen i Kalahari-öknen använt djävulsklo för sina medicinska ändamål. Traditionellt torkade och krossade man växtens rötter för att använda dem vid matsmältningsproblem och smärta. Man använde även djävulsklo vid hudskador, sår och andra liknande åkommor genom att applicera det på det utsatta området.

Djävulsklo till djur

Djävulsklo brukar användas till aktiva djur, bland annat till äldre hästar för att minska stelhet och stimulera rörligheten. Men det kan även ges i förebyggande syfte.

Studier om djävulsklo

Studier som gjorts på djävulsklo skiljer sig åt, både hur de är gjorda och deras syfte. Några studier är randomiserade, några är placebokontrollerade och några är jämförande. Det finns också brist på evidens från studier som jämför växtens effekter med placebo-behandling, vilket gör dess eventuella effekt osäker.

I en randomiserad studie (3) undersökte man effekten av djävulsklotabletter på patienter som hade kronisk smärta i ländryggen. Resultatet visade att patienter som fick djävulsklo upplevde en signifikant minskad smärta och förbättrad rörlighet jämfört med placebogruppen. Man såg också väldigt få biverkningar.

Djävulsklo finns som kosttillskott till djur och är även vanligt att hitta som kräm, med syfte att minska inflammation och reducera smärta i leder och muskler. Djävulsklo är dock läkemedelsklassat för människor.

Tillskott med djävulsklo

 
Djävulsklo Extrakt

Referenser

  1. Thomas Brendler, 2021. From Bush Medicine to Modern Phytopharmaceutical: A Bibliographic Review of Devil’s Claw (Harpagophytum spp.)(Hämtad 2024-03-11)
  2. Sarah Brien, George T. Lewith, and Gerry McGregor, 2007. Devil's Claw (Harpagophytum procumbens) as a Treatment for Osteoarthritis: A Review of Efficacy and Safety. (Hämtad 2024-03-11)
  3. Mary Warnock, Douglas McBean, Andreas Suter, Jen Tan, Patricia Whittaker, 2007. Effectiveness and safety of Devil's Claw tablets in patients with general rheumatic disorders. (Hämtad 2024-03-12)
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

 
Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Kryddors hälsoeffekter på kroppen

Krydda maten mer! Vi listar de 10 vanligaste kryddor och dess hälsoeffekter.
 
Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia- det näringsrika superbäret

Aronia är ett litet bär med ett fantastiskt näringsinnehåll.