Hår, hud och naglar

De flesta av oss önskar ett gudomligt hårsvall och persikolen hud, men få av oss har fått det gratis. I perioder av stress och hormonförändringar kan vi ibland behöva lite hjälp på traven för att återfå en god hår- och hudkvalitet. Denna guide hjälper dig att hitta rätt bland tillskotten.

  • Vad består håret och huden av?
  • Vilka tillskott ska jag leta efter?

För hud och naglar

 
Zink
 
Betakaroten
 
B5 Pantotensyra
 
Silica
 
Selen
 
Pantoten + Silica

Vad består håret och huden av?

Vi är omhuldade av hud för att skydda vårt inre och kunna reglera kroppsvärmen. Huden känner av temperaturskiftningar, beröring och smärta för att förvarna oss för yttre hot. Till huden hör även håret och naglarna som alla består av ett svavelhaltigt protein. Huden, håret och naglarna hålls precis som all vävnad upp av kollagen, ett kraftfullt armeringsprotein som ger stadga och som står emot påfrestningar. Elastin ger elasticitet till vävnaden och ger huden sin stretchförmåga.

Kvinna som ler.

Hårets primära uppgift är att ge huvudet skydd från solen, som kan märkas på att människor från olika länder har olika hårtyper. Håret växer upp till en centimeter per månad och även om vi tappar över 100 strån per dag, har vi runt 100 000 i behåll. Någon gång i medelåldern slutar hårsäckarna att producera melanin som ger oss vår hårfärg, vilket gör oss succesivt gråhåriga.

Vilka tillskott ska jag leta efter?

Vår hår- och hudkvalitet återspeglar ofta vår fysiska och psykiska hälsa. En obalanserad vardag med mycket stress och dålig kost eller perioder av hormonförändringar kan orsaka irriterad hud, trasiga naglar och håravfall. Ett välmående inre ger ofta ett vackert yttre.

Pantotensyra, vitamin B5, är ett känt tillskott att äta mot akneproblem. Det är ännu inte fastställt att pantotensyra verkligen hjälper, men hypotesen ligger i att den process som reglerar fettsyror inte fungerar helt och hållet utan närvaro av pantotensyra och fettsyrorna transporteras då via talgkörtlarna och orsakar akne. Många som testat ett tillskott kan vittna om en förbättring, men det bästa är att testa själv för att avgöra om det fungerar.

Zink är ett mineral som finns i riklig mängd i hår, hud och naglar. Det räknas som en antioxidant och motverkar nedbrytning av cellerna. Zink är en aktiv komponent vid nagel- och hårtillväxt.

Kisel som även går under namnet silica ingår i all bindväv och främjar kollagen- och elastinbildningen. Det bidrar även till hudens förmåga att binda vatten, vilket är en förutsättning för att motverka torr hy.

Selen räknas till antioxidanterna och hjälper till att förhindra att fria radikaler bryter ner våra celler i förtid. För lite selen i kroppen kan ge upphov till dålig kvalitet på hår, hud och naglar.

Vackra händer håller rosor

Betakaroten är populärt som tillskott fräst på vårkanten inför sommarsolen. Betakaroten fungerar som föregångare till vitamin A och omvandlas i kroppen när A-vitaminet är lågt. Betakaroten kan lagras under huden där det eventuellt skyddar mot farliga solstrålar och bidrar med en solbrun lyster i huden.

MSM, alltså metylsulfonylmetan, är en naturlig svavelförening som förekommer i kroppens vävnader, där det medverkar till att upprätthålla hår- och hudkvalitet.

Lysin är en aminosyra som ingår i kroppens kollagen och elastin. Det krävs mer studier för att säkerställa att ett tillskott kan bidra till hår- och hudkvaliteten, men många som testat ett lyintillskott upplever en förbättring.

För hår

 
Wonderful Hair
 
Biotin 500
 
Koppar
 
Lysin 500
 
Selen
 
MSM Pulver
 
Priorin

Biotin, eller vitamin B7, bidrar till en normal hårväxt och förekommer ofta som komponent i hårprodukter. Biotin kallas även vitamin H på grund av att låga biotinnivåer kan drabba hår och hud negativt.

Koppar är en antioxidant som medverkar till hårets naturliga pigmentering. Därför förekommer det ofta i produkter mot grått hår.

Du vill...Prova...
Minska akneproblemPantotensyra
Bli solbrun till sommarenBetakaroten
Motverka munsårZink, lysin
Undvika grått hårKoppar
Förbättra din hårkvalitetSelen, biotin, MSM
Förbättra hud och naglarKisel, pantotensyra
Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Relaterade artiklar

 

Vitamin B7, biotin

Biotin är populärt som tillskott för hårkvaliteten.
 

Vitamin B5, pantotensyra

Vitamin B5 finns med i kroppens ämnesomsättning och den mentala orken.
 

Guide: hudvård för mogen hud

Varför får vi rynkor och slappare hud när vi blir äldre? Svaren hittar du här.
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen finns i all bindväv, så som leder, brosk, hud och hår.
 

Guide: Hudvård för fet hy

Lär dig allt om fet hy och hur du blir av med hudproblem som akne och pormaskar.
 

Guide: hudvård för torr hy

Varför blir huden torr och hur tar man bäst hand om torr hud?
 

Skydda huden i solen

Ta hjälp av våra enkla tips och skydda din hud från solens skadliga strålning.
 

Så undviker du vintertorr hud

Låt inte vintertorrheten få kontroll över din hud. Vi har tipsen som fungerar!
 

Hårvård för fett hår

Lär dig allt om hårvård för fett hår och bli av med dina problem för gott!
 

Tunt och fint hår

Få bukt med tunt och flygigt hår med hjälp av våra bästa tips!
Visa fler