Kalcium
Kalcium är skelettets vanligaste mineral och behövs för uppbyggnaden av skelettet. Kalcium finns naturligt i de flesta livsmedel och de bästa källorna till kalcium i mat är genom mejeriprodukter och fisk. Se alla tillskott med kalcium nedan!
Kalcium är skelettets vanligaste mineral och behövs för uppbyggnaden av skelettet. Kalcium finns naturligt i de flesta livsmedel och de bästa källorna till kalcium i mat är genom mejeriprodukter och fisk. Se alla tillskott med kalcium nedan!
Kalcium utgör den övervägande delen av vårt skelett och tänder, samtidigt som det cirkulerar fritt i blodet, vilket gör det till det mineral kroppen har mest av. Dess betydelse sträcker sig över flera områden, inklusive nervsignalering, blodkoagulation, och ämnesomsättning. Kalcium spelar även en central roll i celldelning och uppbyggnaden av benstrukturen. Kalcium är även populärt bland dem som strävar efter viktminskning, eftersom det finns starka indikationer på att kalcium potentiellt minskar fettupptaget i tarmen, vilket i sin tur kan främja viktminskning.
Kalcium finns naturligt i mejeriprodukter och det är även där vi får i oss runt 60% av vårt dagliga kalciumintag. För den som inte äter mejeriprodukter kan det behövas ett kalciumtillskott för att säkerställa att man får i sig det dagliga intaget. Även baljväxter och mörkgröna bladgrönsaker är bra källor till kalcium.
Vid en normal användning av kalcium så finns det inga biverkningar. Äter du en högre dos av kalcium så kan det vara bra att tänka på att stötta upp med magnesium då dessa konkurrerar om utrymmet i kroppen.
Intaget av kalcium varierar mellan olika åldersgrupper, kön samt för gravida och ammande. Vår absolut största källa till kalcium är som sagt genom mejeriprodukter och där de som av olika anledningar inte äter tillräckligt mycket mjölkprodukter, kan därför behöva ett kalciumtillskott då de inte får i sig tillräckligt genom kosten. Se tabellen nedan vad just du behöver.
| Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat dagligt intag av kalcium |
| Spädbarn 7-11 månader | 310 mg |
| Barn 1-3 år | 450 mg |
| Barn 4-10 år | 800 mg |
| Barn 11-17 år | 1150 mg |
| Vuxna 18-24 år | 1000 mg |
| Vuxna över 25 år | 950 mg |
| Gravida och ammande | 950 mg |
Källa: Livsmedelsverket (1)