Artikelsida | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet

Svartkumminolja

Svartkumminolja används både som näringstillskott och till hudvård, och det är främst för det rika innehållet av antioxidanter som vi fått upp ögonen för oljan.

  • Svartkumminoljans näring
  • Dosering

Svartkumminolja

 
Svartkumminolja
 
Svartkumminolja
 
Black Cumin Oil

Svartkumminoljans näring

Svartkummin växer i Asien och trots sitt namn är den inte släkt med vår vanliga kummin. Fröna har en lång historia som bitter smakgivare, näringsrikt naturmedel och som lugnande hud- och hårvård. Det är främst för dess rika innehåll av antioxidanter som svartkumminoljan har fått uppmärksamhet på senare tid.

Svartkumminolja och svartkummin i en skål

Oljan är mycket rikt på de hälsosamma fettsyrorna omega-3 och -6, som både behövs i en balanserad mängd. Oljan är även rikt på flera vitaminer och mineraler, med ett särskilt högt innehåll av vitamin E, B1, B2, B3 och folsyra. Flera av näringsämnena fungerar även som antioxidanter, som skyddar cellerna från att brytas ned av fria radikaler och främjar cellförnyelsen. Antioxidanternas verkan märks väl både på vår insida och på vårt yttre.

Dosering

Smaken och lukten hos svartkummin är starkt bitter. Både fröna och oljan fungerar ibland som krydda och smakgivare i exempelvis sötsaker, bröd och likör.

Som hälsokost används svartkumminolja i en rad olika syften, så som förebyggande för immunsystemet, för matsmältning och för antioxidanterna. Oljan ska alltid användas måttligt, och bara ett par droppar ger en god dos näring. Droppa dem direkt under tungan eller späd ut i mat och dryck.

Svartkumminoljan kan även användas direkt på huden som näringsrik hudvårdsprodukt. Personer som lider av problemhy och irriterad hy från solsveda och akne, kan uppleva en förbättring av svartkumminolja. Använd helst inte oljan direkt på huden, utan späd ut de med en annan olja för en balanserad koncentration. Några droppar i en matsked olivolja är lagom.

Vill du testa svartkumminoljan ska du leta efter en kallpressad variant, gärna ekologisk, där oljan inte upphettats. På så vis har näringsämnena bevarats i högre grad.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej