Aktuella artiklar | Hälsa | Kost & kosttillskott | Träning | Recept | Skönhet | Naturliga oljor | Miljövänligt | Inspiratörer

Colostrum, råmjölk

Råmjölk, även kallad colostrum eller kolostrum, är en extra näringsrik mjölk som produceras hos kon under en begränsad tid efter kalvning. Råmjölken är mer proteinrik och innehåller mängder av näringsrika ämnen som kalven kan behöva. Dessutom har det en annorlunda konsistens som uppskattas i bland annat efterrätten kalvdans.

  • Användning av råmjölk idag
  • Råmjölkens sammansättning

Användning av råmjölk idag

Den någon tjockare och mer gulaktiga råmjölken produceras hos alla kvinnliga däggdjur precis vid födande, även hos oss människor. Syftet med råmjölken är att ge barnet extra mycket näring när det är helt nyfött och inte har utvecklat något immunförsvar ännu och behöver bygga upp sina muskler och vävnader.

Kalvdans med bär på tallrik

När vi använder råmjölk som livsmedel idag är det komjölk vi använder. Det är dock mycket svårt att få tag i och vill man använda det är det bästa sättet att handla direkt från en bonde. Intressant är dock att råmjölk kan frysas ned utan att egenskaperna påverkas, så får du tag på råmjölk och vill spara längre är ett hett tips att frysa ner det. Den klassiska efterrätten kalvdans är gjord av råmjölk, en ugnsbakad pudding som serveras med bär eller sylt. Råmjölken har nämligen en förmåga att bättre koagulera vid upphettning, egenskaper som tas tillvara på vid just kalvdans.

För den som vill ta tillvara på näringen i råmjölk finns även en hel del kosttillskott som innehåller colostrum, i pulver- eller tablettform. Många produkter marknadsförs som hälsokost, ofta tillsammans med bakteriekultur och andra aktiva ämnen som stödjer en normal tarmflora. Det finns även sporttillskott med colostrum, som riktar sig till personer som tränar mycket och vill utnyttja de uppbyggande egenskaper som de verksamma ämnena i råmjölk har.

Colostrum

 
Colostrum Kapslar

Råmjölkens sammansättning

Man har identifierat inte mindre än runt 90 olika näringsämnen i råmjölk, med en balanserad mängd av aminosyror, vitaminer och mineraler. Råmjölken är mer proteinrik än den mjölk som kommer senare, och innehåller både tillväxtfaktor och immunglobuliner. Tillväxtfaktorerna fungerar som byggstenar till celler, vävnader och muskler, och hjälper även till vid reparation av skadad vävnad. De biologiskt verksamma immunglobulinerna tas upp i tarmkanalen och fungerar som antikroppar mot skadliga bakterier. Råmjölk i sin ursprungliga form har använts i alla tider och inga biverkningar har rapporterats.

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej