Omega-9

Omega-9 är en grupp med fettsyror som bland annat kan bidra till förbättrade blodfetter, och på så vis även till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför fungerar omega-9 som en utmärkt förstärkning till de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.

  • Mer om omega-9
  • Tillskott

Mer om omega-9

Omega-9 är en grupp med icke-essentiella enkelomättade fettsyror. Att de är icke-essentiella betyder att våra kroppar själva kan producera dem i viss mån, men de behövs såklart ändå i vår kost. Det vanligaste omega-9-fettet kallas för oljesyra, och finns rikligt i exempelvis oliver och olivolja. Faktum är att man tror att det är oljesyran i olivoljan som står för de goda effekter som olivolja bland annat tycks ha på blodtrycket. Det beror på att oljesyran kan bidra till att skydda mot åderförkalkning.

Olivolja i en karaff och oliver i två skålar

Våra nordiska rekommendationer säger att ca 10-20 procent av den energi vi får i oss under en dag bör komma från enkelomättat fett. För en person som behöver ca 2000 kcal per dag innebär det att mellan 200-400 kcal bör komma från enkelomättade fetter som till exempel omega-9.  Anledningen till att en så stor del av vårt dagliga energiintag bör komma från denna typ av fett är att det bidrar till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta genom att bland annat hjälpa till att sänka det dåliga LDL-kolesterolet och höja det goda kolesterolet HDL.

Tillskott

Omega-9 finns oftast i tillskott som även innehåller de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. Det beror antagligen på att vi inte behöver lika mycket omega-9 eftersom att det är lättare att få i sig via kosten.

Tillskott med omega-9

Något som är mycket positivt med de mixade omega-tillskotten som finns är att de innehåller genomtänkta halter av de olika omega-fettsyrorna, och att de därför bidrar till ett balanserat intag. Dessutom kan ett tillskott med omega-9 vara ett bra alternativ för dig som vill vara helt säker på att du får i dig tillräckligt mycket av det goda!

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej
Tack för din åsikt!
Skriven av Svensk Hälsokost