Omega-9

Här hittar du kosttillskott med fettsyragruppen omega-9, från bland annat linfröolja och havtorn. Välj mellan flytande kosttillskott, tabletter och kapslar. Hitta något för dig!

Vad är omega-9 bra för?

Omega-9 är en grupp icke-essentiella och enkelomättade fettsyror, som anses höra till de hälsosamma fettsyrorna. Linfröolja och havtornsolja är bra vegetabiliska källor till omega-9. Linfröolja utvinns ur linfrön och mer än hälften av oljans innehåll består av fleromättade fettsyror. Till skillnad från fiskolja är linfröoljan helt vegetabilisk och kan därför användas av både vegetarianer och veganer. Havtornsolja från det orange bäret havtorn, innehåller förutom omega-9 även omega-7.

Omega-9 anses vara en hälsosam fettsyra och balansen mellan de olika omega-fettsyrorna är viktig. Omega-9 bidrar även till att kolesterolet ligger på en hälsosam nivå. Omega-9 finns naturligt i mat som avokado, mandlar och oliver och finns även som kosttillskott, ofta tillsammans med andra fettsyror, för att skapa den eftersträvansvärda balansen i kroppen. Bra tillskott för extra omega-9 är bland annat linfröolja och havtornsprodukter.

Mer om omega-9

Omega-9 är en grupp med fettsyror som bland annat kan bidra till förbättrade blodfetter, och på så vis även till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Därför fungerar omega-9 som en utmärkt förstärkning till de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6.

Omega-9 är en grupp med icke-essentiella enkelomättade fettsyror. Att de är icke-essentiella betyder att våra kroppar själva kan producera dem i viss mån, men de behövs såklart ändå i vår kost. Det vanligaste omega-9-fettet kallas för oljesyra, och finns rikligt i exempelvis oliver och olivolja. Faktum är att man tror att det är oljesyran i olivoljan som står för de goda effekter som olivolja bland annat tycks ha på blodtrycket. Det beror på att oljesyran kan bidra till att skydda mot åderförkalkning

.Lax, nötter, olja och avokado.

Avokado, nötter och fet fisk har hälsosamma fetter.

Nordiska rekommendationer säger att ca 10-20 procent av den energi vi får i oss under en dag bör komma från enkelomättat fett. För en person som behöver ca 2000 kcal per dag innebär det att mellan 200-400 kcal bör komma från enkelomättade fetter som till exempel omega-9.  Anledningen till att en så stor del av vårt dagliga energiintag bör komma från denna typ av fett är att det bidrar till en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta genom att bland annat hjälpa till att sänka det dåliga LDL-kolesterolet och höja det goda kolesterolet HDL.

Omega-9 finns oftast i tillskott som även innehåller de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. Det beror antagligen på att vi inte behöver lika mycket omega-9 eftersom att det är lättare att få i sig via kosten.

Något som är mycket positivt med de mixade omega-tillskotten som finns är att de innehåller genomtänkta halter av de olika omega-fettsyrorna, och att de därför bidrar till ett balanserat intag. Dessutom kan ett tillskott med omega-9 vara ett bra alternativ för dig som vill vara helt säker på att du får i dig tillräckligt mycket av det goda!

Tips! Vill du veta mer om omega-3? Läs mer här!

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Varutyp
Havtornsextrakt5 Linfröolja flytande2 Linfröolja1
Varumärke
Elexir Pharma2 Holistic2 Naturens Apotek1 MedicaNatumin1 Bringwell1 Healthwell1
Märkning
Ekologisk 2
Form
Kapslar 5
Flytande 2
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 8 produkter
Varutyp
Havtornsextrakt5 Linfröolja flytande2 Linfröolja1
Varumärke
Elexir Pharma2 Holistic2 Naturens Apotek1 MedicaNatumin1 Bringwell1 Healthwell1
Märkning
Ekologisk 2
Form
Kapslar 5
Flytande 2
Tabletter 1
Sortering
Popularitet
Buckthorn Kapslar
60 kaps
Buckthorn Kapslar
Produkt på köpet
309 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.7 / 5
Membra Femin
120 kaps
Elexir Pharma Membra Femin Forte
Produkt på köpet
279 kr
4,5
4.5
Betyg: 4.54 / 5
Linfröolja EKO
250 ml
79 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.76 / 5
Membrasin
120 kaps
Membrasin
339 kr
4,8
4.8
Betyg: 4.85 / 5
Linfröolja
180 kaps
229 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.65 / 5
Havtornstabletter
90 tabl
Naturens Apotek Havtorn
99 kr
4,2
4.2
Betyg: 4.17 / 5
Linfröolja
250ml
89 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.67 / 5
reMoist
100 kaps
MedicaNatumin reMoist
299 kr