Hur fungerar carnivore-dieten?
Carnivore-dieten har ökat i popularitet de senaste åren och många hävdar att de mår bra av den restriktiva kosten. Men vad innebär dieten? Går det att leva på enbart animaliska produkter?
Kött, fisk, ägg och animaliska fetter står i fokus i carnivore-dieten.
Vad är carnivore-dieten?
Carnivore-dieten är en lågkolhydratdiet där fokus ligger på att endast äta animaliska produkter som kött, fisk, ägg och animaliska fetter. Det är en restriktiv kosthållning som utesluter alla växtbaserade livsmedel, inklusive frukt, grönsaker och spannmål. Trots att den går emot traditionella näringsriktlinjer upplever många positiva fördelar med dieten, såsom förbättrad mental klarhet och viktminskning.
Bakgrund till carnivore-dieten
Carnivore-dieten har funnits länge i olika form, men blev riktigt populär efter att Paul Saladino släppte sin bok Carnivore Code år 2020. Boken satte fart på en rörelse som snabbt spreds via sociala medier och många hävdar att de upplevt positiva effekter av dieten, såsom mental klarhet, mer energi och färre symtom från tidigare sjukdomar. Dieten bygger på tanken att våra förfäder främst levde på animaliska produkter och menar att en sådan diet kan leda till hälsofördelar som bättre tarmhälsa och viktminskning. För vissa är det också en reaktion mot moderna processade livsmedel med en önskan om att gå tillbaka till enklare och mer naturliga matvanor. Den vetenskapliga grunden till detta diskuteras och forskningen kring dietens långsiktiga effekter är än så länge begränsad.
Hur fungerar carnivore-dieten?
Eftersom carnivore-dieten enbart består av animaliska produkter så innehåller den endast minimala mängder kolhydrater. Denna brist på kolhydrater tvingar in kroppen i ett tillstånd som kallas för ketos. I ketos hämtas energi från fett snarare än från glukos, vilket är kroppens vanliga energikälla. Tillståndet kan också uppnås genom periodisk fasta och är ett naturligt överlevnadsverktyg som kroppen använder vid behov.
Normalt sett bryts kolhydrater ner till glukos för att bli blodsocker, men när kolhydratintaget minskar måste kroppen hitta andra energikällor. Därför blir det extra viktigt att kosten innehåller mycket fett, som kan omvandlas till ketoner och användas som alternativ energikälla.
Vad som skiljer carnivore-dieten från en typisk ketogen kost är dess totala uteslutning av växtbaserade livsmedel, inklusive grönsaker, som annars kan finnas i begränsade mängder i en ketogen diet. Detta innebär att carnivore-dieten tar lågkolhydratkonceptet ett steg längre, vilket potentiellt kan resultera i ännu djupare ketos, men också innebär att näringsvariationen minskar.
Under de första veckorna av en carnivore-kost spolar kroppen ut överflödigt vatten. Insulinnivåerna sjunker, vilket innebär att njurarna utsöndrar mer vatten och elektrolyter. Det är därför viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med elektrolyter.
Tips! Läs mer om ketogen kost!
Är carnivore-dieten för alla?
Att anamma carnivore-dieten innebär att anta en extremt restriktiv kosthållning som kan medföra både sociala och praktiska utmaningar. För många är det svårt att hålla sig till en diet som endast tillåter animaliska produkter, särskilt i sociala sammanhang där måltider ofta kretsar kring mer varierade alternativ. Det finns ännu begränsat med forskning på dietens långsiktiga inverkan men det finns både positiva och negativa iakttagelser.
En av fördelarna med dieten är att den fungerar som en uteslutningsdiet där vanliga allergener som soja, mjölk och ägg elimineras. Istället används till exempel märgfett, benbuljong och talg. Detta kan vara fördelaktigt för personer med allergier eller överkänslighet, vilket för dessa personer kan leda till en förbättring av tidigare symtom. Med få köttallergiker framstår dieten som en effektiv elimineringsstrategi som då kan ha antiinflammatoriska effekter.
Med en restriktiv kost kan näringsintaget däremot bli lågt och ensidigt, vilket potentiellt kan leda till brister på viktiga vitaminer och mineraler. Det höga intaget av mättade fetter ökar också risken för högt kolesterol och hjärt-och kärlsjukdomar. Den nästan totala avsaknaden av fibrer kan orsaka matsmältningsbesvär, då kött är svårare för kroppen att bryta ner.
Å andra sidan kan ketos, ett tillstånd där kroppen bränner fett istället för kolhydrater, leda till ökad metabolism och viktminskning. Stabiliserade blodsockernivåer och minskat sockerintag kan också minska risken för vissa kroniska sjukdomar, samtidigt som det ökar fokus och mental skärpa. Men långvarig ketos kan också leda till symtom som hjärndimma och hormonella obalanser.
Råd till dig som vill prova carnivore-dieten
Det är viktigt att sätta sig in i och förstå en diet innan du börjar med den då kroppen kan reagera på olika sätt. Om du vill prova att äta enligt carnivore-dieten är det en god idé att låta övergången ske gradvis så att kroppen hinner med i kostomläggningen. Vid omställningen till en ketogen kost kan man ibland drabbas av något som kallas för “keto flu” vilket kan ge symtom som huvudvärk, trötthet, hjärndimma och illamående. Detta är normalt och övergående, men du bör vara uppmärksam på kroppens signaler.
Om du vet med dig att du har högt kolesterol eller lider av näringsbrister bör du inte prova denna typ av kost.
Tänk på att konsultera en läkare innan du gör stora kostförändringar!