Aktuella artiklar | Kost & kosttillskott | Träning & målsättning | Recept | Hudvård & skönhet | Naturliga oljor

Ämnen för ögon och syn

Vi använder våra ögon hela tiden och tar oavbrutet in nya intryck med hjälp av synen. Vad man inte tänker på är att synen är mycket komplicerad och det är många saker som ska fungera för att vi ska kunna uppfatta vad det är vi ser. Här tipsar vi om intressanta tillskott för ögonen.

Vi rekommenderar

 
Blåbär Extrakt
 
Blue Eye
 
Omega-3 Fiskolja
 
Wonderful Eyes
 
Antarctic Krill Oil
 
Omega-3 Plus
 
Super Astaxantin

Närbild på blå ögon.

Synen är komplicerad och det är många saker som ska fungera för att vi ska kunna uppfatta det vi ser.

Intressanta ämnen för synen:

  • Lutein
  • Zeaxanthin
  • Omega-3
  • Selen
  • Vitamin A
  • Zink
  • Vitamin E

Ögonen är som vilket annat organ i kroppen som helst och behöver också näring för att fungera. Vissa delar av ögonen innehåller speciellt höga koncentrationer av vissa näringsämnen och det finns därför flera vitaminer, mineraler och antioxidanter som är speciellt viktiga för ögonen och synen. Kanske har du hört att blåbär ska vara bra? Det beror på att blåbär innehåller ett flertal ämnen som visat sig positiva i olika undersökningar och forskningsrapporter. Bären innehåller exempelvis de högintressanta ämnena lutein och zeaxanthin. Det är också vanligt med tillskott som innehåller båda dessa två, som Healthwell Wonderful Eyes. Här har vi sammanfattat många av de ämnen som ofta nämns i samband med synen.

Lutein

Lutein är en så kallad karotenoid och är ett ämne som finns rikligt i näthinnan och i gula fläcken. En teori är att lutein hjälper till att filtrera bort skadligt UV-ljus och på så sätt har en viktig roll i att skydda näthinnan från skador. Dessutom forskas det på om huruvida lutein kan hjälpa till att skydda mot grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Lutein finns rikligt i bland annat grönkål, spenat, broccoli, ägg, majs och zucchini. Varför inte göra en stor sallad av dessa gröna livsmedel och njuta av en luteinrik och nyttig lunch? 

Zeaxantin

Zeaxantin är precis som lutein en karotenoid och dessa båda ämnen är mycket snarlika. Även zeaxantin finns i ögat och framför allt i gula fläcken. Man tror att zeaxantin har positiva effekter på ögonhälsan, men detta är ännu inte vetenskapligt bevisat. Du som vill få i dig rikligt med zeaxantin ska äta rikligt med paprika, gojibär, ägg, majs och saffran. Astaxanthin i sin tur är också en karotenoid som ofta syns i samband med zeaxantin.

Omega-3

Omega-3-fettsyrorna är essentiella vilket betyder att vi måste få i oss dem via kosten då kroppen inte själv kan producera dem. Omega-3-fettsyran DHA finns i stora mängder i gula fläcken samt i syncellerna (tapparna och stavarna). Att äta tillräckligt med omega-3 är viktigt för att bibehålla normal syn och eftersom fettsyrorna även är nödvändiga för ögats utveckling är det mycket viktigt att foster får i sig tillräckligt. Som gravid är det med andra ord speciellt viktigt att äta tillräckligt med omega-3, vilket finns i bland annat fet fisk, rapsolja, chiafrön och linfröolja

Omega-3 Plus kapslar med fiskolja och lax på en skärbräda.

Omega-3 är viktigt för att behålla normal syn.

Selen

Selen är ett grundämne som finns i jorden och är också en mycket kraftfull antioxidant. I kroppen finns flera enzymer som hjälper till att skydda celler från fria radikaler och selen är en viktig komponent i flera av dessa enzymer. Selen samverkar även med vitamin E och verkar förstärka effekten av vitaminet. Eftersom selen finns i jorden innehåller den mesta maten selen. I Sverige är dock jordarna selenfattiga och det är inte helt ovanligt med selenbrist. Vissa forskare tror att selen kan öka risken för grå starr, men mer forskning behövs innan man kan vara helt säker på detta. För att få i sig selen bör man regelbundet välja selenrika livsmedel som paranötter, fisk, linser och kikärter. Även inälvsmat innehåller selen. 

Vitamin A

Vitamin A är känt som ögats vitamin och du har säkert hört att morötter ger bra syn. Detta är faktiskt sant, i alla fall till viss del. Morötter innehåller nämligen betakaroten, vilket fungerar som förstadium till vitamin A. Betakaroten lagras under huden och när kroppen behöver kan den själv omvandla betakaroten till aktivt vitamin A. Vitamin A är nödvändigt för mörkerseendet och brist kan leda till nattblindhet. I Sverige är det ovanligt att drabbas av A-vitaminbrist, men i många delar av världen är det mycket vanligt. Vitamin A är fettlösligt och kan därför lagras i kroppen, där de främsta lagringsplatserna är levern, njurarna, fettväven och lungorna. Vitamin A finns i inälvsmat (främst lever) samt i ägg, matfett och ost. Betakaroten finns som sagt i morötter, men till viss del även i andra grönsaker och rotfrukter. 

Zink

Zink är ett livsviktigt mineral som finns i stora mängder i en del av ögat som kallas för åderhinnan. Man tror att zinkbrist, speciellt långvarig sådan, kan öka risken för att drabbas av synförändringar och ögonsjukdomar som grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Zink finns bland annat i livsmedel som kött, mejeriprodukter, nötter, fullkorn och musslor. 

Tips! Här kan du läsa mer om mineralet zink.

Vitamin E

Vitamin E är ett fettlösligt vitamin, precis som vitamin A. Vitamin E fungerar även som antioxidant och hjälper till att skydda fleromättade fettsyror från nedbrytning, något som är positivt för alla kroppens celler. Forskare tror även att vitamin E kan hjälpa till att skydda mot grå starr och åldersrelaterad makuladegeneration. Vitamin E finns rikligt i mandel, pinjenötter, jordnötter, fullkornsprodukter, ägg samt i avokado och vegetabiliska oljor. 

Vitaminer & mineraler

 
Betakaroten
 
Selen
 
Zink
 
Vitamin E
 
A-Vitamin

Hur fungerar ögat?

Även om ögat är litet är det ett mycket avancerat sinnesorgan med många olika komponenter. Ytterst finns hornhinnan, den hinna som täcker pupillen och iris. Iris är det som ger ögat dess färg och pupillen är den del som kontrollerar hur mycket ljus som passerar in till näthinnan. Det som fyller ut ögat kallas för glaskropp och är en seg vätska. Placerad mot glaskroppen, längst bak i ögat, är näthinnan. Det är näthinnan som innehåller syncellerna (tappar och stavar) och som gör det möjligt för oss att se. Tapparna gör det möjligt för oss att se i dagsljus och tack vare att de kan läsa av olika våglängder av ljus är det möjligt för oss att se färger. Stavarna är oerhört ljuskänsliga och det är de som gör att vi kan se i mörker. 

I näthinnan finns en liten grop där vår syn är som allra bäst. Denna grop kallas för gula fläcken och är som namnet antyder gul till färgen. Från näthinnan går också synnerven, vilket är den nerv som transporterar synintrycket till hjärnan där det sedan tolkas så att vi kan förstå vad vi ser. I näthinnan omvandlas ljusvågorna till elektriska signaler, vilka sedan skickas via synnerven till hjärnans bakre del, där syncentrum finns. Utan denna överföring skulle vi alltså inte kunna urskilja vad det är vi ser, så man kan på sätt och vis säga att vi ser med hjärnan snarare än med ögonen. 

Var denna artikel till hjälp?   Ja   Nej

Lär dig mer

  Kost för fettförbränning

Kost för fettförbränning

Förbättra din fettförbränning med rätt mat och kosttillskott.
  Linfröolja - vegetabilisk omega-3

Linfröolja - vegetabilisk omega-3

Linfröoljan är rik på omega-3 - ett perfekt alternativ till fiskoljan!
  Synefrin

Synefrin

Synefrin används i kosttillskott för viktminskning och kommer från pomeransskal.
  Allt du vill veta om omega-3

Allt du vill veta om omega-3

Varför är omega-3-fettsyror så omtalade?
  Ekologisk hudvård - en guide

Ekologisk hudvård - en guide

Lär dig allt om ekologisk hudvård och få värdefulla tips på vad du ska tänka på.
  Ämnen för ökad lust

Ämnen för ökad lust

Om lusten sviker i sängkammaren finns det flera ämnen som kan hjälpa.
  Hår, hud och naglar

Hår, hud och naglar

Kosttillskott som bidrar till kvaliteten på hår, hud och naglar.
  Därför är zink bra för kroppen

Därför är zink bra för kroppen

Zink är ett viktigt mineral som bidrar till ämnesomsättningen på olika vis.
  Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler för vegetarianer och veganer

Vitaminer och mineraler som du bör vara noggrann med som vegetarian eller vegan.
  Allt om Vitamin A

Allt om Vitamin A

Vitamin A förekommer som retinol och karoten.
  Mineraler för träning

Mineraler för träning

Din kropp behöver mineraler för kunna upprätthålla en rad livsviktiga processer.
  Så fungerar selen

Så fungerar selen

Selen är en antioxidant och har betydelse för hårets och naglarnas kvalitet.
  Alger

Alger

Alger är mycket näringsrika och finns i flera olika varienter som hälsokost.
  Blåbärspulver

Blåbärspulver

Blåbärspulver är rikt på antioxidanter och lutein, och smakar dessutom gott!
  Hjärna, minne och koncentration

Hjärna, minne och koncentration

Vad ska man egentligen äta för att huvudet ska fungera på topp?
  Hjärt- och kärlhälsa

Hjärt- och kärlhälsa

Ta hand om hjärtat och kolesterolvärdet med rätt kost och levnadsvanor.
  Guide: Hudvård för fet hy

Guide: Hudvård för fet hy

Därför uppstår fet hy - och så motverkar du den och minskar orenheter.
  Fiskolja

Fiskolja

Fiskolja innehåller de hälsosamma fettsyrorna EPA och DHA.
  Arganolja - en mirakelolja

Arganolja - en mirakelolja

Arganolja är näringsrikt och används vid hudvård och hårvård.
  Varifrån kommer kosttillskotten?

Varifrån kommer kosttillskotten?

Hur tillverkar man egentligen proteinpulver, vitaminer och andra tillskott?
  Därför är chiafrön nyttiga

Därför är chiafrön nyttiga

Chiafrön är nyttiga hälsofrön fulla av protein, omega-3 och kostfibrer.
  Tips för att bli piggare

Tips för att bli piggare

I denna artikel får du tips på hur du bli piggare på både kort och lång sikt.
  Guide: hudvård för mogen hud

Guide: hudvård för mogen hud

Ta hand om mogen hud och minska fina linjer med rätt kost & hudvård.
  Vitaminer och mineraler för atleter

Vitaminer och mineraler för atleter

Här kan du läsa mer om vitaminer och mineraler för dig som atlet.
  Bra mat för kolesterolet

Bra mat för kolesterolet

Vad ska man äta för att bibehålla ett hälsosamt kolesterolvärde? Inspireras här!
  Krillolja

Krillolja

Krillolja är ett rent omega-3-tillskott med ursprung i Antarktis kalla vatten.
  Tillsatser

Tillsatser

Vad är tillsatser? Vilka tillsatser finns? Vad används de till? Få svaren här!
  Rena kroppen från vintertorrhet

Rena kroppen från vintertorrhet

Få värdefulla tips på hur du blir av med din vintertorra hud.
  Styrketräning för tjejer

Styrketräning för tjejer

Våga spendera tid på gymmet för att få den kropp du vill ha!
  Kom igång program för tjejer

Kom igång program för tjejer

Effektivt kom-igång-program för tjejer baserat på 3 dagar i veckan.
  Hårvård för fett hår

Hårvård för fett hår

Lär dig allt om hårvård för fett hår och bli av med dina problem för gott!
  Stor guide: Allt om EAA

Stor guide: Allt om EAA

EAA är en blandning av essentiella aminosyror som bidrar till proteinsyntesen!
  Raw Food

Raw Food

Raw food är en kosthållning som baseras på oupphettad mat från naturen.
  Allt om Ashwagandha

Allt om Ashwagandha

Ashwagandha är en kraftfull och populär ört inom det ayruvediska hälsosystemet.
  L-leucin

L-leucin

Leucin är en aminosyra som är utav stor betydelse för proteinsyntesen.
  Stevia

Stevia

Stevia är en växt som är 300 gånger sötare än socker och utan kalorier.
  Shea som hudvård

Shea som hudvård

Sheasmör är näringsrikt och passar utmärkt som hudvårdsprodukt.
  Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Därför är mjölksyrabakterier bra för dig

Mjölksyrabakterier utgör vår naturliga tarmflora och motverkar onda bakterier.
  Hälsofördelar med vegetarisk kost

Hälsofördelar med vegetarisk kost

Vilka hälsofördelar finns det med att äta en vegetarisk kost?
  Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba är ett anrikt träd vars blad har många intressanta hälsoeffekter.
  Choklad och kakao

Choklad och kakao

Sanningen bakom kakao och choklad, och dess nyttigheter.
  Skydda huden i solen

Skydda huden i solen

Ta hjälp av våra enkla tips och skydda din hud från solens skadliga strålning.
  Astaxanthin

Astaxanthin

Astaxantin är en kraftfull antioxidant med många intressanta hälsoeffekter.
  Träna för fettförbräning

Träna för fettförbräning

Vilken träningsform är bäst ur fettförbränningssynpunkt? Här får du svaret.
  Så fungerar kreatin

Så fungerar kreatin

Sanningen om kreatin en gång för alla!
  Kokosolja som hudvård

Kokosolja som hudvård

Kokosolja är inte bara för nyttig matlagning- det gör även under för huden.
  Sojaprotein

Sojaprotein

Sojaprotein är en högvärdig och snabb proteinkälla som kan ersätta vassle.