Läs mer

Kolhydrater

Kolhydrater förser din kropp och hjärna med energi och är vår viktigaste källa till energi och är det näringsämne som utgör den största delen av vårt dagliga energiintag. I den här kategorin hittar du rena kolhydrater såsom maltodextrin, dextros och Vitargo® som förser kroppen med långsam eller snabb energi.

Filtrera
Filtrera 3 produkter
Varutyp
Maltodextrin1 Kolhydratuppladdning1 Instant oats1
Sortering
Popularitet
Core Carbs
4 kg
Core Carbs
199 kr
 
Core Instant Oats
1 kg
Core Instant Oats
69 kr
 
4,3
4.33 / 5
Betyg: 4.33 / 5

Olika former av kolhydrater

Kolhydrater bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, vilket behövs för att förse cellerna med energi. Till och med hjärnan behöver glukos och använder det som bränsle för att kunna fungera optimalt. Glukos lagras även i våra muskler och i levern i form av glykogen och fungerar där som energireserver, som sedan används som bränsle i samband med träning. Det finns olika typer av kolhydrater, snabba kolhydrater och långsamma kolhydrater som är bra att inta vid olika tidpunkter.

Långsamma kolhydrater

Tas långsamt upp av kroppen och är optimalt att inta några timmar innan ett träningspass, för att ladda upp glykogenförrådet i levern. Det är även bra att förse sig med långsamma kolhydrater innan ett långdistanspass för att ha tillräckligt med långvarig energi i kroppen och vara riktigt förberedd.

Snabba kolhydrater

Är bra att förse kroppen med om du behöver energi snabbt ut i kroppen, exempelvis under ett långdistanslopp. Snabba kolhydrater kan du inta innan, under eller direkt efter ditt träningspass, för att förse kroppen med snabb energi så att den kan prestera eller återhämta sig snabbt.

Eftersom kolhydrater förser kroppen med energi är därför ett tillräckligt kolhydratintag viktigt att förse kroppen med för att orka prestera under träning. Dessa kolhydrattillskott är därför perfekta att använda som sportdryck innan ett långt och tufft träningspass eller under pågående aktivitet om du behöver få energi under vägens gång. Kolhydrater fungerar även att inta efter träning för att snabbt få i sig energi och återhämta sig snabbare. Blanda det i ditt favorit proteinpulver så har du en fullvärdig återhämtningsdryck som förser kroppen med både kolhydrater och protein för snabb återhämtning och ökad muskeluppbyggnad.

Maltodextrin är en kolhydrat som snabbt tas upp av kroppen och förser den på så vis med snabb energi, och är därför en vanlig förekommande ingrediens i sportdrycker och energigeler för att bidra med snabb energi vid exempelvis långvarig uthållighetsidrott. Maltodextrin har även blivit mer vanligt i gainers för att bidra till återuppbyggnaden av musklernas energilager efter hård träning. Den är även skonsam mot magen och kan intas i större mängder.

Dextros även kallat glukos eller druvsocker är också en snabb kolhydrat som lätt tas upp av kroppen och förse den med energi. Glukos som inte används direkt som energi lagras i musklerna och levern som glykogen. Dextros har en söt smak och passar därmed perfekt att använda i en sportdryck eller gainers för att förse kroppen med energi under eller efter träning.

Vitargo® är speciellt framtaget och patenterad kolhydrat som ska förse kroppen med snabb energi och återhämtning. Det liknar glykogen i strukturen och är designad för att snabbt kunna tillföra glykogen i musklerna. Passar utmärkt att använda som sportdryck eller i din återhämtningsdryck efter träningen.