Ginseng

Ginseng förekommer som enskilda kosttillskott i flytande form och i tabletter eller kapslar, samt som komponent i kosttillskott. Ginsengextrakt finns även som traditionellt växtbaserat läkemedel.

Ginseng (Panax ginseng) är en naturlig ört som växer på olika platser i Asien och finns även i Amerika och som Sibirisk ginseng med något skilda egenskaper. Ginseng har använts inom den österländska kulturen som ett stimulerande naturmedel i flera tusen år, och har under de senaste femtio åren även blivit populärt i väst. Det är extrakt från roten som används när man vill komma åt dess egenskaper.

Vad är ginseng bra för?

Ginsengroten har tillskrivits många effekter och kopplas ofta samman med koncentrationsförmåga och minne. Ginseng har även förekommit i studier där man undersökt dess påverkan på immunsystemet och reducering av mental trötthet. De aktiva substanserna i ginsengroten kallas för ginsenosider, som är en typ av saponiner och det är också dessa som besitter de påstådda effekterna av ginsengroten. Mängden ginsenosider i en produkt med ginsengextrakt kan därför vara till hjälp när du letar efter ett bra kosttillskott med ginseng.

Ginseng räknas till de adaptogena växterna. Med adaptogen menas att växten bidrar till att höja kroppens anpassningsförmåga för yttre påfrestningar. Adaptogenerna verkar dessutom lika effektfullt i kroppen för den som provar det första gången, som hos den vana användaren. Du behöver med andra ord inte öka intaget av en adaptogen för att få samma effekt, till skillnad från exempelvis koffein som kroppen kan vänja sig vid.

När används ginseng?

Ginsengprodukter marknadsförs ofta för perioder av minskad trötthet och ork, eller vid tillfällen av höga prestationskrav på den mentala förmågan att fokusera och på koncentrationsförmågan, exempelvis vid utmanande arbete eller skola. Ginsengextrakt förekommer även i kosttillskott som marknadsförs i förebyggande syfte i förkylningstider.

Ginseng är framförallt populärt bland aktiva personer som tränar eller stressar mycket och bland personer i övre medelåldern. Ginseng kan användas i perioder eller som daglig hälsokost. Ginseng liksom många andra örter avråds helt för gravida kvinnor och personer med högt blodtryck.

Läs mer
Filtrera
Filtrera Visar 6 produkter
Varumärke
Orkla3 Boehringer1 Solgar1 Skip Nutrition1
Sortering
Popularitet
Multi Plus Ginseng
200 tabl
Gerimax Multi Plus Ginseng
299 kr
 
4,5
4.5 av 5
Ginseng
250 ml
Gerimax Ginseng
104 kr
 
Ginseng
60 tabl
Gerimax Ginseng
148 kr
 
Gericomplex
90 tabl
Gericomplex
224 kr