Läs mer

Ginseng

Ginseng förekommer som enskilda kosttillskott i flytande form och i tabletter eller kapslar, samt som komponent i kosttillskott. Ginsengextrakt finns även som traditionellt växtbaserat läkemedel.

Filtrera
Filtrera 7 produkter
Urval
Varumärke
Medicine Garden2 Orkla1 Terranova1 RawPowder1 Solgar1 Healthwell1
Märkning
Vegan 6
Ekologisk 1
Sortering
Popularitet
Ginseng Komplex
60 kaps
Healthwell Ginseng Komplex
179 kr
 
4,4
4.35 / 5
Betyg: 4.35 / 5
Panax Ginseng EKO
75 g
RawPowder Panax Ginseng EKO
225 kr
 
4,0
4 / 5
Betyg: 4 / 5
Siberian Ginseng
100 kaps
Solgar Siberian Ginseng
259 kr
 
4,3
4.25 / 5
Betyg: 4.25 / 5
agaDA
60 kaps
MedicineGarden agaDA
Nyhet
219 kr
 
agaDA
2-pack
MedicineGarden agaDA
Nyhet
398 kr
438 kr
Jiaogulan
50 caps
Terranova Fermented Jiaogulan Fermogulan
385 kr
 
Ginseng
60 tabl
Gerimax Ginseng
155 kr
 
4,1
4.08 / 5
Betyg: 4.08 / 5

Vad är ginseng bra för?

Ginseng (Panax ginseng) är en naturlig ört som växer på olika platser i Asien och finns även i Amerika och som Sibirisk ginseng med något skilda egenskaper. Ginseng har använts inom den österländska kulturen som ett stimulerande naturmedel i flera tusen år, och har under de senaste femtio åren även blivit populärt i väst. Det är extrakt från roten som används när man vill komma åt dess egenskaper.

Ginsengroten har tillskrivits många effekter och kopplas ofta samman med koncentrationsförmåga och minne. Ginseng har även förekommit i studier där man undersökt dess påverkan på immunsystemet och reducering av mental trötthet. De aktiva substanserna i ginsengroten kallas för ginsenosider, som är en typ av saponiner och det är också dessa som besitter de påstådda effekterna av ginsengroten. Mängden ginsenosider i en produkt med ginsengextrakt kan därför vara till hjälp när du letar efter ett bra kosttillskott med ginseng.

Ginseng räknas till de adaptogena växterna. Med adaptogen menas att växten bidrar till att höja kroppens anpassningsförmåga för yttre påfrestningar. Adaptogenerna verkar dessutom lika effektfullt i kroppen för den som provar det första gången, som hos den vana användaren. Du behöver med andra ord inte öka intaget av en adaptogen för att få samma effekt, till skillnad från exempelvis koffein som kroppen kan vänja sig vid.

När används ginseng?

Ginsengprodukter marknadsförs ofta för perioder av minskad trötthet och ork, eller vid tillfällen av höga prestationskrav på den mentala förmågan att fokusera och på koncentrationsförmågan, exempelvis vid utmanande arbete eller skola. Ginsengextrakt förekommer även i kosttillskott som marknadsförs i förebyggande syfte i förkylningstider.

Ginseng är framförallt populärt bland aktiva personer som tränar eller stressar mycket och bland personer i övre medelåldern. Ginseng kan användas i perioder eller som daglig hälsokost. Ginseng liksom många andra örter avråds helt för gravida kvinnor och personer med högt blodtryck.