Läs mer

Kollagen

Sliter du mycket på kroppen genom hård träning kan kan det vara fördelaktigt att inta kollagentillskott för att bibehålla ledernas smidighet. Här hittar du olika kosttillskott som innehåller kollagen så att du kan träna mer och hålla dig rörlig längre. Klicka på Läs mer om du vill lära dig mer om det kroppsegna ämnet och vilka funktioner det har.

Filtrera
Filtrera Visar 26 produkter
Urval
Varumärke
Healthwell9 Svenskt Kosttillskott3 Wellaware2 Bättre Hälsa2 RawPowder2 Elexir Pharma2 Better You2 BioCare1 Genacol1 Great Earth1
Märkning
Fri fr. sötningsmedel 7
Steviasötad 1
Sortering
Popularitet
Collagen Plus
90 kaps
Collagen Plus
269 kr
 
4,4
4.39 av 5
Betyg: 4.39 / 5
Collagen Plus
180 kaps
Collagen Plus
479 kr
 
4,4
4.39 av 5
Betyg: 4.39 / 5
Collagen Plus
270 kaps
Collagen Plus
679 kr
 
4,4
4.39 av 5
Betyg: 4.39 / 5
Collagen Pulver
204 g
Collagen Pulver
199 kr
 
2,7
2.67 av 5
Betyg: 2.67 / 5
Collagen Pulver
408 g
Collagen Pulver
359 kr
 
2,7
2.67 av 5
Betyg: 2.67 / 5
Collagen Pulver
816 g
Collagen Pulver
649 kr
 
2,7
2.67 av 5
Betyg: 2.67 / 5
Core Collagen Pro
340 g
Core Collagen Pro
299 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Core Collagen Pro
680 g
Core Collagen Pro
539 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Core Collagen Pro
1700 g
Core Collagen Pro
1195 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Collagen Bovint
200 g
Collagen Pulver Bovint
149 kr
 
3,8
3.83 av 5
Betyg: 3.83 / 5
Collagen Bovint
400 g
Collagen Pulver Bovint
269 kr
 
3,8
3.83 av 5
Betyg: 3.83 / 5
Collagen Bovint
1 kg
Collagen Pulver Bovint
595 kr
 
3,8
3.83 av 5
Betyg: 3.83 / 5
Biocell Collagen II
60 kaps
Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra
316 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Genacol Collagen
90 kaps
Genacol Collagen
329 kr
 
4,6
4.61 av 5
Betyg: 4.61 / 5
Collagen Plus
224 g
429 kr
 
Kollagen
120 tabl
Elexir Pharma Kollagen
269 kr
 
Amino Tabletter
100 tabl
Better You Amino Tabletter
169 kr
 
4,0
4 av 5
Betyg: 4 / 5
Fisk Collagen Plus
175 g
RawPowder Fisk Collagen Plus
189 kr
 
2,7
2.67 av 5
Betyg: 2.67 / 5
Fisk Collagen
175 g
RawPowder Fisk Collagen
249 kr
 
ActiveGen
200 g
WellAware ActiveGen
179 kr
 
Kollagen Pulver
175 g
Elexir Pharma Kollagen Pulver
Nyhet
259 kr
 
Collagen Complex
60 kaps
BioCare Collagen Complex
Nyhet
295 kr
 

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen är ett kroppseget ämne som finns i all bindvävsstruktur, så som leder, brosk, hud och hår. Kollagen som tillskott har de senaste året ökat otroligt i popularitet och används just för att stärka kvalitén på något av dessa områden.

Vad är kollagen?

Kollagen är bortsett från vatten den dominerande substansen i vår kropp och bygger bland annat upp hud, senor och ben. Kollagen är ett protein som byggs upp av flertalet olika aminosyror och det finns flera olika typer av kollagen i vår kropp med olika mängd och sammansättning av aminosyror. De mest kända kollagentyperna är typ 1, 2 och 3, eller kollagen typ I, II, III, som de även kallas. Kollagen typ 1 och 3 är vanligt förekommande i hud, muskler och ben medan kollagen typ 2 återfinns i stora mängder i leder och brosk. De olika typerna av kollagen förekommer i mer eller mindre utsträckning i kroppens olika delar. Men det är kollagen typ 1 som dominerar och står för ca 90 % av allt kollagen i kroppen. De aminosyror som förekommer i störst mängd i de olika kollagentyperna är glycin, prolin och hydroxyprolin.

Boosta med kollagen för en vacker och slät hud, starkt hår och starka naglar.

Kollagen stärker upp hud, hår och naglar.

Kollagenets funktion

Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av fiberproteinet kollagen och det finns i all vår bindvävsstruktur. I lederna ger kollagenet en böj- och dragfasthet till skelettet och utgör en strukturell enhet i bindväven, där den ger stöd och skydd mot yttre stress och belastning. Kroppen producerar själv detta protein genom tillgång på aminosyror och bygger upp strukturen hela tiden. Parallellt med detta sker dock även en ständig nedbrytning av proteinet som en mycket motstridig kraft.

Ca 70 % av huden består av kollagen. Som små barn har vi full tillgång till kollagen, och det är också därför som vi då kan grimasera utan att få tillstymmelse till några rynkor och väck. Produktionen av det kroppsegna kollagenet minskar sedan i takt med att vi blir äldre, samtidigt som nedbrytningen fortsätter i samma hastighet, vilket leder till en tunnare hud med framträdande linjer och rynkor.

Olika typer av kollagen

Kollagen typ I - Kollagen typ 1 förekommer i stora mängder i hud, hår och naglar samt i ben. Det återfinns även i tänder, senor, ligament, interstitialvätska och organ. Denna kollagentyp står för upp till 90 % av allt kollagen i kroppen. Kollagenet bidrar bland annat till att göra huden återfuktad och elastisk vilket i sin tur gör fina linjer och rynkor mindre synliga. Kollagenet stärker även upp svaga eller skadade naglar och bidrar till att minska håravfall och gör därmed håret tjockare och friskare. Denna kollagentyp används flitigt i kosttillskott för hud, hår och naglar.

Kollagen typ II- Kollagen typ 2 återfinns främst i leder och brosk och är det dominerande proteinet i ledbrosk. Detta gör kollagen typ 2 populär att tillsätta i kosttillskott för just ledhälsa.

Kollagen typ III- Kollagen typ 3 finns liksom kollagen typ 1 i huden, men även i muskler och blodkärl.

Kollagen typ IV- Kollagen typ 4 återfinns främst i basalmembran.

Kollagen typ V- Kollagen typ 5 liknar kollagen typ 1 och återfinns främst i cellkulturer, fostervävnaden samt i interstitialvätska.

Kollagen typ VI- Kollagen typ 6 återfinns främst i interstitialvätska.

Kollagen för välmående leder.

Ta hand om dina leder med kollagen.

Kosttillskott

Idag råder en brist på kollagen i modern mat. Anledningen till detta har att göra med vår kosthållning som innehåller mycket kött, alltså bara i stort sett muskelvävnaden från djuret, till skillnad mot förr då åt samtliga delar som exempelvis inälvor, brosk och skinn samt gjorde avkok på skrov. För att då optimera kroppens produktion av kollagen kan man ta ett kollagentillskott.

Kollagen som kosttillskott förekommer både som ingrediens och som enskilt tillskott och finns som flytande, pulver och i kapselform. Kollagentillskott är både populärt bland de som vill ta hand om sin hud och sitt hår vill och de som vill bibehålla sin ledrörlighet. Det kan vara antingen för den som tränar mycket och sliter på lederna eller de som av annan anledning känner av försvagade leder.

Tillskott med kollagen finns både från animaliska och vegetabiliska källor. För att upptaget i kroppen ska vara så bra som möjlighet är kollagenet redan förspjälkat till ett så kallat hydrolysat, så att kroppen inte behöver bryta ner det i mindre delar innan den kan ta upp det.

Kollagen stärker hud, hår, naglar och leder.

Stärk hud, hår, naglar och leder med kollagen.

Kollagen och vitamin C

Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning och denna viktiga antioxidant bidrar även till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Vår kropp kan inte producera vitamin C själv och därför måste vi tillföra det via kosten. Därför är det även vanligt att man tillsätter just C-vitamin tillsammans med kollagenprodukter för att de går hand i hand för att bland annat hud, brosk, tänder och benstomme ska fungera normalt.

Hur mycket kollagen ska man ta dagligen?

En rekommendation är att ta cirka 5-10 gram kollagen per dag. Det är viktigt att kollagenet är av hög kvalitet och gärna utan onödiga tillsatser. Då C-vitamin är viktigt för kollagensyntesen kan du med fördel satsa på ett kollagentillskott som innehåller tillsatt vitamin C. Du väljer själv om du vill ha ett kollagentillskott som kapslar, pulver eller i flytande form. Det är en smaksak vad man föredrar. Kapslar är enkla att ta, medan ett pulver är lätt att blanda ner i dryck, yoghurt eller smoothies.

Hur länge bör man äta kollagen?

Du kan med fördel äta kollagen dagligen, året om. För att märka av en effekt bör du som minst ta det under en 3-månadersperiod.

Visste du att

  • Kollagen bygger upp hud, hår, naglar, ben och brosk.
  • Hela 30 % av allt protein i kroppen består av kollagen.
  • Rynkor, celluliter, muskel- och ledvärk kan tyda på kollagenbrist.
  • Att motionera regelbundet kan hjälpa till att bibehålla nivåerna av kollagen i kroppen.
  • Kollagenproduktionen i kroppen börjar avta vid 25-års ålder.
  • Kollagen är säkert att använda under lång tid och har hittills inga kända bieffekter.

 

Läs mer om kosttillskott för muskel- och ledhälsa samt till hår, hud och naglar.