Läs mer

Eteriska oljor

Eteriska oljor har många användningsområden och kommer från aromatiska extrakt från olika blommor, växter och frukter. Alla eteriska oljor har sina egna eftertraktade egenskaper, som utnyttjas som doftessens i aromaterapi, hudvård och i vissa fall även som smakessens.

Filtrera
Filtrera Visar 32 produkter
Varutyp
Enbärsolja3 Tea tree2 Lavendel2 Eukalyptus2 Cederträ2 Bergamott2 Ylang ylang1 Timjanolja1 Tallolja1 Sandelträolja1 Visa fler
Varumärke
Crearome27 By Myrberg3 Föllinge1 Better You1
Märkning
Vegan 27
Ekologisk 18
Sortering
Popularitet
Lavendelolja
10 ml
Crearome Eterisk Lavendelolja Fine
79 kr
 
4,2
4.22 av 5
Eterisk Tea Tree
30 ml
Crearome Eterisk Tea Tree Olja
139 kr
 
5,0
5 av 5
Eterisk Citronolja
10 ml
Crearome Eterisk Citronolja
59 kr
 
3,7
3.67 av 5
Citrongräsolja
10 ml
45 kr
 
4,8
4.75 av 5
Olja Relax
30 ml
By Myrberg Eterisk olja RELAX
329 kr
 
Tea Tree Oil
30 ml
189 kr
 
Eterisk Rödceder
10 ml
49 kr
 
3,5
3.5 av 5
Geraniumolja
10 ml
Crearome Eterisk Geraniumolja
74 kr
 
Olja Energy
30 ml
By Myrberg Eterisk olja ENERGY
329 kr
 
Bergamottolja
10 ml
Crearome Eterisk Bergamottolja EKO
79 kr
 
4,7
4.67 av 5
Blåbärsolja
10 ml
99 kr
 
Olja Detox
30 ml
By Myrberg Eterisk olja DETOX
329 kr
 

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är oljor som utvinns ur olika växtdelar som bark, blommor, frukt, blad, rötter eller frön. Dessa oljor är väldoftande och flyktiga och används av växterna både för att attrahera insekter för pollinering och som försvar mot skadeväxter, svamp- och bakterieangrepp. Dessa så kallade aromatiska växter har specifika kombinationer av ämnen som syror, ester, fenolsyror och alkoholer som utgör grunden för deras terapeutiska egenskaper. Alla eteriska oljor har en unik sammansättning och har en främjande och stärkande effekt hos oss människor. De eteriska oljorna kan också påverka vårt humör och vår sinnesstämning genom att deras doft verkar på den del av hjärnan som styr våra känslor.

Det finns en stor variation på eteriska oljor och de som håller bäst kvalitet är de som kommer från ekologiska växter och som inte är framställda på syntetisk väg. Det är kombinationen av hur oljan framställs och den naturliga sammansättningen av ämnen som ger den eteriska oljan sina teraputiska egenskaper. Eteriska oljor är känsliga för kontakt med luft och värme så därför bör de förvaras mörkt och svalt för att de ska behålla sina egenskaper och doft länge.

Hur använder man eteriska oljor?

Eteriska oljor har alla olika eftertraktade egenskaper och de kan användas som doftessens i aromaterapi, som tillsats i hudvård och i vissa fall som smakessens. Som tillsats i hudvård kan eteriska oljor ge en kylande, sammandragande, cellförnyande, renande eller stimulerande effekt. Alla dofter hos de eteriska oljorna är unika och ger upphov till olika sinnesstämningar, vilket man tar tillvara när man droppar dem i ett varmt bad eller i en aromalampa.

Oljorna beter sig inte alltid på samma sätt och därför bör man använda dem med försiktighet. Alla eteriska oljor är i en mycket koncentrerad form vilket gör att de måste blandas ut innan de används. Detta kan innebära att du endast behöver använda ett par droppar i din hudkräm eller då de blandas i en vegetabilisk olja. Det är viktigt att du alltid läser hur just din eteriska olja ska blandas om den ska användas på huden, i mat eller som en doftessens.

I vårt sortiment hittar många eteriska oljor att välja mellan så som ekologiska eteriska oljor och äkta eteriska oljor, hitta den eteriska olja som passar dig bäst utifrån doft och den effekt du vill uppnå.