Kollagen

Sliter du mycket på kroppen genom hård träning kan kan det vara fördelaktigt att inta kollagentillskott för att bibehålla ledernas smidighet. Här hittar du olika kosttillskott som innehåller kollagen så att du kan träna mer och hålla dig rörlig längre. Klicka på Läs mer om du vill lära dig mer om det kroppsegna ämnet och vilka funktioner det har.

Allt du behöver veta om kollagen

Kollagen är ett kroppseget ämne som finns i all bindvävsstruktur, så som leder, brosk, hud och hår. Kollagen som tillskott har de senaste året ökat otroligt i popularitet och används just för att stärka kvalitén på något av dessa områden.

 

Boosta med kollagen för en vacker och slät hud, starkt hår och starka naglar.

Kollagen stärker upp hud, hår och naglar.

Vad är kollagen?

Kollagen är bortsett från vatten den dominerande substansen i vår kropp och bygger bland annat upp hud, senor och ben. Kollagen är ett protein som byggs upp av flertalet olika aminosyror. I vår kropp finns det flera olika typer av kollagen med olika mängd och sammansättning av aminosyror. De mest kända kollagentyperna är typ 1, 2 och 3. Kollagen typ 1 och 3 är vanligt förekommande i hud, muskler och ben medan kollagen typ 2 återfinns i stora mängder i leder och brosk. I mer eller mindre utsträckning förekommer de olika typerna av kollagen i kroppens olika delar. Dock är det kollagen typ 1 som dominerar och står för ca 90 % av allt kollagen i kroppen. De aminosyror som förekommer i störst mängd i de olika kollagentyperna är glycin, prolin och hydroxyprolin.

Kollagenets funktion

Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av fiberproteinet kollagen och det finns i all vår bindvävsstruktur. I lederna ger kollagenet en böj- och dragfasthet till skelettet och utgör en strukturell enhet i bindväven, där den ger stöd och skydd mot yttre stress och belastning. Kroppen producerar själv detta protein genom tillgång på aminosyror och bygger upp strukturen hela tiden. Parallellt med detta sker dock även en ständig nedbrytning av proteinet som en mycket motstridig kraft.

Ca 70 % av huden består av kollagen. Som små barn har vi full tillgång till kollagen, och det är också därför som vi då kan grimasera utan att få tillstymmelse till några rynkor och veck. Produktionen av det kroppsegna kollagenet minskar sedan i takt med att vi blir äldre, samtidigt som nedbrytningen fortsätter i samma hastighet, vilket leder till en tunnare hud med mer framträdande linjer och rynkor.

Olika typer av kollagen

Kollagen typ 1 förekommer i stora mängder i hud, hår och naglar samt i ben. Det återfinns även i tänder, senor, ligament, interstitialvätska och organ. Denna kollagentyp står för upp till 90 % av allt kollagen i kroppen. Kollagenet bidrar bland annat till att göra huden återfuktad och elastisk vilket i sin tur gör fina linjer och rynkor mindre synliga. Kollagenet stärker även upp svaga eller skadade naglar och bidrar till att minska håravfall och gör därmed håret tjockare och friskare. Denna kollagentyp används flitigt i kosttillskott för hud, hår och naglar.

Kollagen typ 2 återfinns främst i leder och brosk och är det dominerande proteinet i ledbrosk. Detta gör kollagen typ 2 populär att tillsätta i kosttillskott för just ledhälsa.

Kollagen typ 3 finns liksom kollagen typ 1 i huden, men även i muskler och blodkärl.

Kollagen typ 4 återfinns främst i basalmembran som är en sorts bindväv.

Kollagen typ 5 liknar kollagen typ 1 och återfinns främst i cellkulturer, fostervävnaden samt i interstitialvätska (vätskan mellan cellerna).

Kollagen typ 6 återfinns främst i interstitialvätska/vävnadsvätskan, den vätska som finns mellan cellerna.

Kollagen för välmående leder.

Ta hand om dina leder med kollagen.

Faktorer som påverkar kollagenproduktionen

Kollagenproduktionen börjar redan att minska i 25-årsåldern vilket leder till att huden blir tunnare och rynkor samt hängig hud kommer bli mer framträdande. En minskad kollagenproduktion gör även att vårt hår blir svagare samt att senor och ligament blir mindre elastiska och lederna mindre flexibla. Detta är en naturlig process som sker i vår kropp men genom att äta livsmedel rika på kollagen kan man ändå hjälpa hud och leder att hålla sig yngre längre.

Faktorer som påverkar kollagenproduktionen negativt:

 • UV-ljus, rökning, luftföroreningar, gifter och stress gör att produktionen av fria radikaler ökar. Detta kan bidra till en ökad nedbrytning av det befintliga kollagenet i kroppen.
 • Kollagenproduktionen påverkas av låg hormonproduktion under klimakteriet och av åldrande.
 • Vissa behandlingar vid hälsoproblem kan försvåra kroppens upptag av vitaminer och mineraler vilket kan påverka kollagenproduktionen. Även en mage i obalans kan påverka upptaget av näringsämnen som i sin tur kan påverkar kollagenproduktionen negativt.

Var finns kollagen naturligt?

Precis som de flesta andra proteiner finns kollagen i riklig mängd i framförallt kött och fisk. Det finns även i stora mängd i inälvor, brosk, ben och skinn. En annan naturlig källa är bidrottninggelé, som tack vare sitt höga näringsinnehåll har blivit ett allt mer populärt tillskott. Förutom naturligt kollagen innehåller bidrottninggelé även en mängd vitaminer, aminosyror, enzymer och mineraler. Bidrottninggelé finns i olika former och det smidigaste sättet att få i dig det är via ett kosttillskott.

Tips! Kika på Super Bidrottninggelé - ett högdoserat tillskott med 1000 mg bidrottninggelé per kapsel.

Det finns också livsmedel som främjar kollagenproduktionen. Exempel på detta är röda frukter och grönsaker som är rika på lykopen - en antioxidant som är betydelsefull för kollagenproduktionen. Vitamin C är viktig för en normal kollagenproduktion och finns rikligt i citrusfrukter, mango och ananas. Även svavelrika livsmedel såsom all sorts lök, bladgrönsaker, baljväxter och bönor bidrar till att främja produktionen av kollagen.

Några livsmedel som boostar kollagenproduktionen:

 • Benbuljong
 • Kyckling
 • Fisk och skaldjur
 • Äggvita
 • Citrusfrukter
 • Bär
 • Tropiska frukter
 • Vitlök
 • Bladgrönsaker
 • Bönor
 • Cashewnötter
 • Tomater
 • Paprika

Kollagen som ett Kosttillskott

Idag råder en brist på kollagen i modern mat. Anledningen till detta har att göra med vår kosthållning som innehåller mycket kött, alltså bara i stort sett muskelvävnaden från djuret, till skillnad mot förr då åt samtliga delar som exempelvis inälvor, brosk och skinn samt gjorde avkok på skrov. En annan orsak är att fler och fler väljer att bli vegetarianer och veganer vilket medför att stora källor till kollagen försvinner från kosten. För att då optimera kroppens produktion av kollagen kan man ta ett kollagentillskott.

Kollagen som kosttillskott förekommer både som ingrediens och som enskilt tillskott och finns som flytande, pulver och i kapselform. Vanligast i kosttillskott är kollagen från fisk eller med bovint ursprung, men det finns även kollagen för veganer och de innehåller då aminosyror från vegetabilier. Kollagentillskott är både populärt bland de som vill ta hand om sin hud och sitt hår vill och de som vill bibehålla sin ledrörlighet. Det kan vara antingen för den som tränar mycket och sliter på lederna eller de som av annan anledning känner av försvagade leder.

Kollagen stärker hud, hår, naglar och leder.

Stärk hud, hår, naglar och leder med kollagen.

JÄMFÖRELSETABELL

 Core Collagen ProCollagen Pulver BovintCollagen PulverCollagen Plus
FormPulverPulverPulverKapslar
Storlek340 g200 g204 g90 st
Portioner30204090
Kollagenmängd/portion7 500 mg10 000 mg5 000 mg500 mg/kaps
UrsprungBovintBovintMarint (fisk)Marint (fisk)
Kollagen-typTyp 1 & 2Typ 1 & 2Typ 1Typ 1
SmakJaNejNejNej
PeptiderJaJaJaJa
Tillsatt vitamin C250 mgNej80 mg12 mg
AnnatTillsatt MSM och kondroitinsulfat  Innehåller citrusbioflavonoider
 Till produktenTill produktenTill produktenTill produkten

Kollagen och vitamin C

Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning och denna viktiga antioxidant bidrar även till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Vår kropp kan inte producera vitamin C själv och därför måste vi tillföra det via kosten. Därför är det även vanligt att man tillsätter just C-vitamin tillsammans med kollagenprodukter för att de går hand i hand för att bland annat hud, brosk, tänder och benstomme ska fungera normalt.

Vad är hydrolyserat kollagen?

Ett hydrolysat, eller peptid-kollagen, innebär att kollagenet redan är förspjälkat till peptider för att upptaget i kroppen ska vara så bra som möjligt. Detta innebär att kroppen inte behöver bryta ner det i mindre dela innan det tas upp. Det ger ett kollagen med hög biotillgänglighet. Hydrolyserat kollagen är vanligt att använda i tillskott med kollagen och även i funktionella livsmedel.

Hur mycket kollagen ska man ta dagligen?

Olika tillskott har olika rekommendationer och man bör följa de rekommendationer som står på påsen, burken eller flaskan. Som löst pulver brukar en rekommendation vara att ta cirka 5-10 gram kollagen per dag. Det är viktigt att kollagenet är av hög kvalitet (hydrolyserat) och gärna utan onödiga tillsatser. Då C-vitamin är viktigt för kollagensyntesen kan du med fördel satsa på ett kollagentillskott som innehåller tillsatt vitamin C. Du väljer själv om du vill ha ett kollagentillskott som kapslar, pulver eller i flytande form. Det är en smaksak vad man föredrar. Kapslar är smidiga att ta, medan ett pulver enkelt blandas ner i mat och dryck.

Hur länge bör man äta kollagen?

Du kan med fördel äta kollagen dagligen, året om. För att märka av en effekt bör du som minst ta det under en 3-månadersperiod.

Visste du att

 • Kollagen bygger upp hud, hår, naglar, ben och brosk.
 • Hela 30 % av allt protein i kroppen består av kollagen.
 • Rynkor, celluliter, muskel- och ledvärk kan tyda på kollagenbrist.
 • Att motionera regelbundet kan hjälpa till att bibehålla nivåerna av kollagen i kroppen.
 • Kollagenproduktionen i kroppen börjar avta vid 25-års ålder.
 • Kollagen är säkert att använda under lång tid och har hittills inga kända bieffekter.

Läs mer om kosttillskott för muskel- och ledhälsa samt till hår, hud och naglar.

Läs mer
Filtrera
Filtrera 37 produkter
Urval
Varutyp
Bovint Kollagen17 Marint Kollagen9 Kollagen Skönhet7 Veganskt Kollagen4
Varumärke
Healthwell6 Matters5 Re-fresh Superfood4 Svenskt Kosttillskott4 Sunwarrior2 Upgrit2 Närokällan2 Nordic Superfood by Myrberg1 Genacol1 Nyttoteket 1 Visa fler
Form
Pulver 20
Kapslar 9
Tabletter 4
Flytande 2
Märkning
Fri fr. sötningsmedel 13
Vegan 4
Steviasötad 2
Grass Fed 2
Sortering
Popularitet
Collagen Plus
90 kaps
Healthwell Collagen Plus
199 kr
 
4,6
4.6 / 5
Betyg: 4.6 / 5
Collagen Skin & Nails
90 kaps
Healthwell Collagen Skin & Nails
299 kr
 
4,5
4.55 / 5
Betyg: 4.55 / 5
Core Collagen Pro
340 g
Core Collagen Pro
299 kr
 
4,2
4.2 / 5
Betyg: 4.2 / 5
Collagen Pulver
204 g
Healthwell Collagen Pulver
189 kr
 
3,9
3.88 / 5
Betyg: 3.88 / 5
Collagen 1000
90 tabl
Healthwell Collagen 1000
-20%
199 kr
249 kr
Collagen Beauty Shot
500 ml
Healthwell Collagen Beauty Shot
199 kr
 
3,9
3.88 / 5
Betyg: 3.88 / 5
Kollagen
0,5 kg
299 kr
 
4,5
4.46 / 5
Betyg: 4.46 / 5
Multi Collagen
300 g
Matters Multi Collagen
349 kr
 
4,8
4.75 / 5
Betyg: 4.75 / 5
Clean Collagen
500 g
Nyttoteket Clean Collagen
249 kr
 
4,7
4.71 / 5
Betyg: 4.71 / 5
Core Collagen 1000
90 tabl
Core Collagen 1000
Nyhet
249 kr
 
Collagen Shake
330 g
Collagen Beauty Shake
249 kr
 
Sunwarrior collagen
500 g
Sunwarrior Collagen Building Protein Peptides
449 kr
 
3,8
3.8 / 5
Betyg: 3.8 / 5
Kollagen Plus
224 g
495 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
Genacol Collagen
90 kaps
Genacol Collagen
339 kr
 
4,5
4.49 / 5
Betyg: 4.49 / 5
Kollagen
120 tabl
Elexir Pharma Kollagen
267 kr
 
4,5
4.48 / 5
Betyg: 4.48 / 5
Kollagen
120 kaps
Better You Kollagen
369 kr
 
4,0
4 / 5
Betyg: 4 / 5
Kollagenprotein
500 g
Upgrit Kollagenprotein
-15%
251 kr
295 kr
Fisk Collagen Plus
175 g
RawPowder Fisk Collagen Plus
262 kr
 
4,2
4.18 / 5
Betyg: 4.18 / 5
MultiCollagen
150 g
Re-fresh Superfood MultiCollagen
239 kr
 
4,6
4.6 / 5
Betyg: 4.6 / 5
BioCell Collagen
60 kaps
Great Earth BioCell Collagen
255 kr
 
4,5
4.47 / 5
Betyg: 4.47 / 5
Matcha Collagen
250 g
Matters Matcha Collagen
299 kr
 
4,3
4.33 / 5
Betyg: 4.33 / 5
Re-fresh Collagen
150 g
Re-fresh Superfood Collagen Pure Premium
175 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Sunwarrior Collagen
300 g
Sunwarrior Beauty Green Collagen Booster
429 kr
 
3,7
3.67 / 5
Betyg: 3.67 / 5
Vassle & kollagen
750 g
Upgrit Vassle & Kollagenprotein
-15%
319 kr
375 kr
Collagen Premium+
175 g
Nordic Superfood Collagen Premium+
289 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
Beauty Shot
500 ml
Biosan Vivania Beauty Shot
259 kr
 
4,9
4.88 / 5
Betyg: 4.88 / 5
Collagen Filler
60 tabl
Skin Care Collagen Filler
185 kr
 
4,9
4.92 / 5
Betyg: 4.92 / 5