Läs mer

Selentillskott

Selen är en antioxidant som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Det har också betydelse för kvaliteten på hår och hud, och tillskott är vanligt av den anledningen. Nedan ser du alla våra tillskott med selen!

Filtrera
Filtrera 9 produkter
Varumärke
Pharma Nord2 Healthwell2 Life Extension1 Great Earth1 Bättre Hälsa1 Solgar1 Holistic1
Märkning
Vegan 6
Sortering
Popularitet
Selen 200
100 kaps
Selen 200
99 kr
 
4,4
4.38 / 5
Betyg: 4.38 / 5
Selen
100 kaps
Selen
79 kr
 
4,5
4.53 / 5
Betyg: 4.53 / 5
Bio-Selen+Zink
90 tabl
Pharma Nord Bio-Selen+Zink
209 kr
 
4,8
4.81 / 5
Betyg: 4.81 / 5
Selen Jästfri
100 tabl
259 kr
 
5,0
5 / 5
Betyg: 5 / 5
Selen
90 kaps
Holistic Selen
109 kr
 
4,3
4.31 / 5
Betyg: 4.31 / 5
Selen
90 tabl
Great Earth Selen
89 kr
 
4,5
4.5 / 5
Betyg: 4.5 / 5
SelenoPrecise
60 tabl
Pharma Nord SelenoPrecise
129 kr
 
4,8
4.8 / 5
Betyg: 4.8 / 5

Mer om selen

Selen är en antioxidant som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Det har också betydelse för kvaliteten på hår och hud, och tillskott är vanligt av den anledningen. Vi får generellt i oss för lite selen på grund av våra selenfattiga odlingsjordar och kan då behöva äta mer selenrik kost eller ta ett tillskott.

  • Vad är selen?
  • Hur mycket selen behöver vi varje dag?
  • Tillskott med selen
  • Biverkningar

Vad är selen?

Selen är en mycket viktig mineral för våra kroppar eftersom det bidrar till ett normalt fungerande immunsystem och skyddar cellerna mot oxidation. Selen medverkar också till att reglera sköldkörtelhormonerna och har därmed betydelse för ämnesomsättningen. Selen är en antioxidant som skyddar cellerna mot nedbrytning. Fria radikaler utsöndras hela tiden i kroppen, speciellt när vi stressar och lever osunt, och processen bryter ner cellerna och föråldrar dem i förtid. Antioxidanter hjälper till att motverka nedbrytningsförloppet.

Det är odlingsjorden som är den avgörande faktorn kring hur mycket selen vi får i oss. Den svenska jorden är dessvärre relativt selenfattig och mängden räcker inte för att ge ett tillräckligt högt intag. Selen finns i nästan alla livsmedel men halterna varierar. Livsmedel som är rika på selen är nötter, fisk, ägg, sallad, skaldjur och mjölk.

Fina naglarSelen riktar sig främst till dig som vill vårda ditt hår, hud och naglar

Hur mycket selen behöver vi varje dag?

Rekommenderad mängd är 50 mcg för kvinnor respektive 60 mcg för män, men i genomsnitt har de flesta svårt att komma upp i de nivåerna. Gravida och ammande kvinnor har också ett något större behov, ca 60 mcg. För låga selennivåer kan synas på kvaliteten av hår och naglar. Även vårt immunsystem behöver selen för att fungera, och de vita blodkropparna som skyddar kroppen mot infektioner verkar fungera sämre utan tillgång till selen.

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag
Spädbarn 6-11 månader15 mikrogram
Spädbarn 12-23 månader20 mikrogram
Barn 2-5 år25 mikrogram
Barn 6-9 år30 mikrogram
Barn 10-13 år40 mikrogram
Kvinnor och flickor från 14 år50 mikrogram
Män och pojkar från 14 år60 mikrogram
Gravida och ammande60 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket

Tillskott

Kosttillskott med selen riktar sig främst till dig som vill vårda ditt hår, hud och naglar och säkerställa ditt dagliga intag av selen. Det ingår även i multivitaminer.

Det finns två sorter av selen, det organiska och det oorganiska. Det finns för- och nackdelar med båda men man anser att den organiska formen snabbare lyckas höja blodselenet än vad de oorganiska klarar av. Det organiska selenet gifter sig lättare med andra näringsämnen. Det oorganiska selenet kallas för natriumselenat eller natriumselenit och om du tar C-vitamin i samband med dessa ska man veta att C-vitamin neutraliserar dessa två ämnen. Det handlar dock om stora doser av C-vitamin. Båda formerna av selen höjer dock halten i blodet på samma positiva sätt. Det oorganiska selenet kommer främst från växtriket medans det övriga finns i födan. 

Biverkningar

Överstig inte 300 mcg per dag, då selen kan få motsatt verkan och istället ge håravfall och hudförändringar. Vid för högt intag kan magen och tarmkanalen påverkad negativt. Tillskott med selen innehåller upp till 100 mcg och ger inga sådana biverkningar vid normal användning.