Omega-6

Här finner du kosttillskott med omega-6, med CLA och GLA från bland annat jättenattljusolja.

Vad är omega-6?

Omega-6 är egentligen en grupp fettsyror och hit hör bland annat CLA och GLA. I gruppen omega-6 så finns även linolsyra som tillhör de essentiella fettsyrorna som vi behöver få i oss via kosten eftersom kroppen inte själv kan tillverka den.

CLA är en förkortning för konjugerad linolsyra och är en omega-6-fettsyra som bland annat fungerar som antioxidant i kroppen. CLA som kosttillskott kopplas ofta samman med lågkalorikost och fettförbränning. Forskare tror att effekten beror på att CLA hämmar enzymer som annars leder till att fett lagras in i kroppen. Om detta är sant eller ej vet man ännu inte med säkerhet. För dig som vill testa effekterna av CLA finns flera olika tillskott att välja bland - du hittar dem under denna kategori. Om du vill läsa mer om CLA och fettförbränning så kan du läsa mer i vår artikel.

GLA i sin tur är en förkortning av gammalinolensyra som också den har viktiga funktioner i kroppen. GLA är dessutom vanlig i skönhetsprodukter för att motverka torr hud och problemhy.

Var finns omega-6?

Fettsyran omega-6 hittar vi främst i livsmedel som tistelolja, druvkärnolja och solrosolja. Ofta finns både omega-3 och omega-6 i samma livsmedel och vi behöver båda. Omega-6 och omega-3 påverkar kroppen på olika sätt och båda samspelar så det är viktigt att vi får i oss lagom mängd av dem, och balansen mellan omega-3 och omega-6 är viktig.

Mer om Omega-6

Omega-6 är en grupp fettsyror, varav flera av dem är essentiella och livsnödvändiga att få i sig via kosten. Exempelvis är GLA en essentiell omega-6-fettsyra, som bland annat används för att lugna irriterad och problematiserad hud och för att reducera inflammation.

  • Mer om omega-6
  • GLA, vad är det?
  • Hur mycket är lagom?

Omega-6 är en fettsyragrupp som innehåller flera betydelsefulla fettsyror, där flera av dem exempelvis är av vikt för bildningen av celler och för att upprätthålla en normal hjärnfunktion. Därför är det lätt att förstå hur vissa omega-6-fetter kan vara viktiga för barns utveckling och tillväxt. Dessutom har man sett att vissa av omega-6 fetterna kan vara av betydelse för att reducera inflammation i kroppen.

Skålar med solrosfrön och solrosolja.
Solrosolja är en källa till omega-6.

Linolsyra är omega-6-gruppens moderfettsyra och är essentiell. Detta innebär att vi inte kan producera linolsyra själva och att vi därför behöver se till att få i oss linolsyra från kosten. Linolsyra finns i de flesta feta vegetabilierna såsom solrosfrön, sojabönor, majsolja och sesamfrön. Något som är speciellt med linolsyra är att den kan göras om till längre fettsyror i kroppen, ett exempel på en sådan är GLA som kan ha flertalet viktiga funktioner i våra kroppar.

GLA, vad är det?

GLA är en förkortning för gamma linolenic acid (gammalinolensyra), och har blivit mycket populärt som tillskott på senare år. Detta beror på att den verkar ha många likheter till omega-3-fetterna EPA och DHA och dess positiva hälsoeffekter, och kan exempelvis hjälpa till att hämma inflammation. Det är nämligen så att GLA tros kunna dämpa enzymet COX-2, vars funktion är att omvandla arakidonsyra till skadliga och inflammatoriska substanser. Med andra ord skulle GLA kunna medverka till att hämma produktionen av flera av de ämnen som bidrar till inflammation i kroppen. Dessutom verkar det även som att GLA kan delta i bildningen av PGE1, som enligt många studier kan hjälpa till att motverka inflammation.

Utöver det är GLA välanvänt som en skönhetsprodukt, och används framförallt för att hjälpa till vid akne, eksem eller torr hy. Dess positiva effekter på huden tros bland annat bero på dess möjliga antiinflammatoriska verkan, men även för att den är av vikt för nybildning och reparation av celler.

Hur mycket omega-6 ska man få i sig?

Det finns inga direkta direktiv om hur mycket av just omega-6 man behöver få i sig. Däremot rekommenderar man att ungefär 5-10 procent från all den energi vi får i oss via kosten bör komma från fleromättade fettsyror, såsom omega-6 och omega-3. Det innebär att vi borde äta ca 10 g fleromättat fett per dag, men tänk på att äta balanserat och att både omega-6 och omega-3 är viktiga att få i sig i lagom mängd. Det är nämligen så att omega-3 och omega-6 samspelar med varandra i kroppen, och ett mycket högt intag av den ena kan leda till en försvagad funktion av den andra.

Tips! Läs mer i vår stora artikel om omega-6.

 

Läs mer
Filtrera
Sortering
Popularitet
Filtrera
Urval
Varutyp
GLA6 Svartkumminolja2 CLA2 Hampafröolja1
Varumärke
Healthwell4 BioCare2 Svenskt Kosttillskott2 Midsona1 Elexir Pharma1 Närokällan1
Märkning
Ekologisk 4
Form
Kapslar 7
Flytande 4
Sortering
Popularitet
Filtrera
Filtrera 11 produkter
Urval
Varutyp
GLA6 Svartkumminolja2 CLA2 Hampafröolja1
Varumärke
Healthwell4 BioCare2 Svenskt Kosttillskott2 Midsona1 Elexir Pharma1 Närokällan1
Märkning
Ekologisk 4
Form
Kapslar 7
Flytande 4
Sortering
Popularitet
GLA Nattljusolja
90 kaps
229 kr
4,4
4.4
Betyg: 4.4 / 5
Svartkumminolja
100 ml
Healthwell Svartkumminolja EKO
159 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.7 / 5
Hampafröolja EKO
250 ml
99 kr
4,7
4.7
Betyg: 4.7 / 5
GLA Nattljusolja EKO
100 ml
169 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.59 / 5
Diet CLA
60 kaps
Diet CLA
139 kr
3,6
3.6
Betyg: 3.57 / 5
Diet CLA
180 kaps
Diet CLA
249 kr
3,6
3.6
Betyg: 3.57 / 5
Svartkumminolja
100 ml
20%
236 kr
295 kr
5,0
5
Betyg: 5 / 5
Borago Jamsrot
72 kaps
Borago Jamsrot
Produkt på köpet
299 kr
4,0
4
Betyg: 4 / 5
Efamol
120 kaps
Efamol
369 kr
4,6
4.6
Betyg: 4.63 / 5